Tlačové správy

Majáles Kúpele Štós 2013

Majales Kúpele Štós 2013Už 130 rokov uplynulo od prvej kúpeľnej sezóny v klimatických Kúpeľoch Štós (okr. Košice-okolie),  ktoré sa rozprestierajú v lone malebnej prírody, plnej voňavých jedlí a smrekov, na hranici Spišsko-gemerského rudohoria a Slovenského krasu. Podľa švajčiarskej klasifikácie majú kúpele liečivú klímu so stupňom stimulácie 1, s typickými prvkami horského prostredia.

Pri tejto príležitosti organizujú v rámci osláv 130. výročia prvej kúpeľnej sezóny „Majáles Kúpele Štós 2013“, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 30. mája 2013.

Podujatie je súčasťou 17. ročníka Medzinárodnej Veterán rallye 500 km Slovenských. Jej účastníci – 88 veterán automobilov z celej Európy – zavítajú do Kúpeľov Štós o 13:00 hodine.

Majitelia automobilov – veteránov budú krstiť nový projekt eMobility, ktorý uvádza elektromobily do kúpeľného prostredia pre podporu a udržanie najkvalitnejšej európskej klímy a životného prostredia Kúpeľov Štós.

Už v tomto roku bude elektrobus dopravovať kúpeľných hostí z Košíc do Štósu a za speleoterapiou do Jasovskej jaskyne. Turisti pri navštevovaní aktivít cestovného ruchu v okolí Kúpeľov Štós budú môcť používať elektrobicykle.

Kúpele Štós, a.s. sa do projektu E-Mobility mohli zapojiť vďaka účinnej spolupráci s  Východoslovenskou energetikou, a.s., Košice, člen skupiny RWE, Košickým samosprávnym krajom, a s Eurobusom, a.s., Košice.

 

O Kúpeľoch Štós

Nožiarsky majster Róbert Komporday, ktorý pracoval továrni na výrobu nožov v Štóse (SANDRIK, založenej v roku 1803), ako laický nadšenec a propagátor vodoliečby poznal jej blahodarné účinky a navrhol vybudovať kúpele. Jeho myšlienka našla pochopenie a na jeho podnet sa v marci 1881 schádzajú vážení občania mestečka Štós, aby ešte naposledy zvážili, o čom sa radili už niekoľko mesiacov- založiť kúpele. So stavbou kúpeľov sa začalo v roku 1882 a už o rok neskôr, v roku 1883 otvorili prvú kúpeľnú sezónu.

Kupele Stos-LD Komporday copy

Hlavným indikačným zameraním Štósu je liečba dýchacích ciest. Kúpele na to predurčuje nielen vhodná nadmorská výška okolo 650 metrov n.m., množstvo slnečných dní, ale aj lesopark s vyše 200 druhmi vzácnych drevín a kvetov, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou a je architektonicky dotvorený potôčikom s kaskádami a fontánou.

V Kúpeľoch Štós bola daná do prevádzky (1963) a využívaná na liečebné účely prvá klasická fínska sauna na území bývalého Československa, ktorá po rekonštrukcii a modernizácii slúži svojmu účelu i dnes.

Účinok klimatickej liečby v Kúpeľoch Štós je znásobený speleoterapiou – unikátnou liečbou v blízkej Jasovskej jaskyni. Speleoterapia je metóda využívajúca špecifické vlastnosti prostredia a hlavne aerosólu podzemných priestorov jaskýň- na liečbu ochorení dýchacích orgánov a alergických chorôb. Kúpele majú v tejto liečbe dlhodobú tradíciu s veľmi dobrými liečebnými výsledkami.

Pobyt tu spríjemní aj vitálny vodný svet s novopostaveným moderným plaveckým a relaxačným bazénom.

Známe osobnosti, ktoré navštívili Kúpele Štós: prezident ČSR Eduard Beneš, Karel Konrád, Beta Poničanová, Max Frič, Ivan Olbracht, Karel Hašler, Vlado Clementis, Emo Bohúň a Laco Novomeský, ktorý pod štóskymi stromami napísal báseň „Pod jedľou.“ Koncertoval tu aj Jaroslav Ježek. V Kúpeľoch Štós tvoril národný umelec – akademický sochár Vojtech Löffler.

Ing. Ján  Š IMKO, predseda predstavenstva a riaditeľ Kúpeľov Štós

Mobil: +421 905 275 917

e-mail: riaditelkupelestos@gmail.com

http://www.kupele-stos.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore