Tlačové správy

Cohen a Breiner budú headlinermi festivalu MAZAL TOV!

Silný hudobný program, potulky za pamiatkami židovskej architektúry, ale aj výstavy a edukatívne programy – to všetko prinesie druhý ročník Festivalu židovskej kultúry MAZAL TOV! V rámci hlavného programu od 18. do 22. júla v Košiciach sa môžu obyvatelia i návštevníci mesta tešiť aj na nový projekt jednej z najväčších súčasných jazzových hviezd Avishaia Cohena. Festival je určený širokej verejnosti, na niektoré podujatia je vstup voľný.

Festival MAZAL TOV!, ktorého názov možno z hebrejčiny voľne preložiť ako „Veľa šťastia!“, však nestojí iba na jedinom headlinerovi. O otvorenie tohto unikátneho podujatia sa 18. júla v metropole východného Slovenska postará koncert Petra Breinera s tromi vynikajúcimi sólistami Jozefom Luptákom, Stanom Palúchom, Borisom Lenkom a orchestrom Musica Cassovia. Originálne nie je iba zloženie hudobníkov, ktorí sa v ňom stretli, ale aj program zložený z klasiky, klezmeru a jazzu. Ako skladateľ a aranžér ho na objednávku organizátora festivalu – združenia MoreMusic pripravil absolvent košického konzervatória, v súčasnosti v New Yorku žijúci Peter Breiner.

 „Fenomenálny kontrabasista, skladateľ a spevák Avishai Cohen rozhodne patrí medzi najväčšie súčasné jazzové hviezdy. Je to nesmierne kreatívny hudobník s emotívnym prejavom, ktorý si dokáže získat široké spektrum publika – od fanúšikov jazzu až po poslucháčov, ktorí jazz nevyhľadávajú. Jazz obohacuje o orientálnu a latinskoamerickú hudbu. Touto osobitou fúziou zaujal aj Chicka Coreu, s ktorým hrával sedem rokov, než založil vlastné trio a hudobné vydavateľstvo. Je hodné pripomenúť, že spolupracoval aj Bobbym McFerrinom, Aliciou Keys, či Herbiem Hancockom,“ priblížila hlavnú hviezdu festivalu jeho umelecká riaditeľka Jana Šargová. Nový projekt Avishai Cohen Quartet, ktorý uzavrie festival MAZAL TOV! 22. júla, bude mať premiéru v Izraeli iba začiatkom júla. Potom s ním hudobníci vyrážajú na európske turné, ktoré sprevádza obrovský záujem. Podľa dostupných informácií je už väčšina koncertov vypredaná. Cohen vsadil na novú, sviežu zostavu hudobníkov, do ktorej patrí známy saxofonista Eli Degibri, ale aj výrazné mladé talenty – klavirista Nitai Hershkovits a bubeník Ofri Nehemya. „O to väčšia je radosť nás organizátorov, že sa nám podarilo do ich nabitého koncertnému plánu a vystúpení v najznámejších sálach v Nemecku, Francúzsku či Švajčiarsku zaradiť aj košický Dom umenia,“ dodala výkonná riaditeľka festivalu Mirka Vargová.

V programe nájdu návštevníci aj ďalšie známe mená a hudobné zoskupenia: Budapešť Klezmer Band (20. 7.), ktorému bude „predskakovať“ košický Kaschauer Klezmer Band, Mendelssohnov komorný orchester (18. 7.), hlavného viedenského kantora Shmuela Barzilaia (21. 7.), či maďarské zoskupenie Tzomet so sefardskými piesňami (20. 7.). Kompletný program a zoznam účinkujúcich umelcov je uvedený v priloženej tlačovej informácii.

V júli, ešte pred začiatkom hlavných festivalových dní, ponúkne festival verejnosti ako sprievodné podujatie obľúbené Potulky so židovskou tematikou – tentokrát nielen v Košiciach, ale aj v Prešove a Bardejove. Všetky tri mestá majú svoje dejiny späté so židovskou komunitou a pozoruhodné pamiatky židovskej architektúry. Medzi sprievodnými podujatiami festivalu budú aj viaceré výstavyedukatívne programy.

Organizátorom festivalu MAZAL TOV! , ktorého motto znie „Otvárame pre vás okná dokorán“, je občianske združenie MoreMusic. „Festival sme mohli vlani odštartovať vďaka grantu z projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013. Príležitosť sme využili a židovskú kultúru chceme aj do budúcna približovať širokej verejnosti. Našim hlavným cieľom je, aby sa aj vďaka festivalu búrali bariéry a posúvali paradigmy. Neznalosť totiž dáva priestor predsudkom a intolerancii a my sa snažíme, aby naopak, naše umelecké ale aj vzdelávacie aktivity ľuďom mysle otvárali,“ dodala Mirka Vargová.

O festivale MAZAL TOV! sa šíria dobré správy už aj v zahraničí. Po úspechu prvého ročníka sa mnoho hostí hlási aj spoza hraníc Slovenska. Vstupenky sú dostupné v sieti Ticketportal, MiC Košice a v Návštevníckom centre Košíc. Časť podujatí je voľne prístupná.

Podujatie podporilo Ministerstvo kultúry SR, Košice – EHMK 2013, Generálny konzulát Maďarska v Košiciach, spolok MAZSIKE a Rakúske kultúrne fórum. Záštitu nad festivalom prevzalo Veľvyslanectvo štátu Izrael na Slovensku.

Viac informácií: www.mazaltov.sk

Kontakt pre médiá: Jana Šargová | jsargova@gmail.com | 0904 222 905 | http://mazaltov.sk/press/

 

PROGRAM

 

Štvrtok/18. 7.

17:00     Židia v Marseille a v Provensálsku

                Prednáša Renée Dray-Bensoussan /FR

Renée Dray-Bensoussan vyštudovala historické a politické vedy v Aix-en-Provence. Je docentkou histórie a členkou Republikovej rady vysokoškolských učiteľov histórie a geografie. Prednáša na univerzitách v Marseille a v Lyone.

V spolupráci s Lóžou B’nai B’rith Concordia Košice                         

Dom umenia, Moyzesova 66 | vstup voľný

18:30     Komorný orchester Mendelssohn /HU           

Klasické hudobné diela, muzikálové a klezmerové melódie zaznejú v podaní vynikajúceho Komorného orchestra Mendelssohn. Teleso funguje od roku 1983 pod vedením Pétra Kovátsa. Získalo úspechy a ocenenia nielen v Maďarsku, ale aj v Európe a Amerike, spolupracuje s prominentnými dirigentmi.

Program: Leó Weiner, Antal Csermák, Ferenc Jávori,

Mike Curtis, Jerry Bock, Ferenc Liszt/Péter Wolf

S podporou Generálneho konzulátu Maďarska v Košiciach, v spolupráci s MAZSIKE

Dom umenia, Moyzesova 66 | vstup voľný

20:00     Breiner – Lenko – Lupták – Palúch                                   

                s orchestrom Musica Cassovia 

Petra Breinera netreba slovenskému publiku predstavovať. Na festivalovom koncerte uvedie koncert s orchestrom Musica Cassovia a vynikajúcimi sólistami – Jozefom Luptákom, Stanom Palúchom a Borisom Lenkom. V programe, ktorý ponúkne diela klasické, klezmerové aj jazzové, bude Peter Breiner v úlohe dirigenta, skladateľa aj aranžéra.

Program: Ernest Bloch, Peter Breiner, Ora Bat Chaim, George Gershwin

Dom umenia, Moyzesova 66 | vstupné: 12,-/9,-/6,- €

Piatok/19. 7.

19:00     Tzomet /HU                                                                                               

Hudba skupiny Tzomet spája prvky hudobného dedičstva „sefardim“ (španielskych židov) a „mizrachim“ (židov Blízkeho, Stredného východu a Severnej Afriky) s hudobnými vplyvmi južnej Európy, moderným groove a jazzovými prvakmi. Pre košický koncert pripravili východné melódie okorenené východoeurópskou tradičnou hudbou.

S podporou Generálneho konzulátu Maďarska v Košiciach, v spolupráci s MAZSIKE

Evanjelický kostol, Mlynská 23 | vstup voľný

 Sobota/20. 7.

19:30     Klezmer Night                                                                                      

Kaschauer Klezmer Band /SK                                                            

                Budapest Klezmer Band /HU                              

Na festivale židovskej kultúry nemôže chýbať klezmer! Kaschauer Klezmer Band, ktorý sa vo svojich začiatkoch inšpiroval práve hudbou Budapest Klezmer Band, nás zahreje pred hlavným hudobným hosťom večera. Budapest Klezmer Band pretvára tradičnú židovskú hudbu stredovýchodnej Európy na výnimočný umelecký zážitok.

S podporou Generálneho konzulátu Maďarska v Košiciach, v spolupráci s MAZSIKE

 Historická radnica, Hlavná 59 | vstup voľný        

Nedeľa/21. 7.

15:00     Tvorivá dielňa s Janou Bučkovou /SK

Poznáte príbehy, ktoré mapujú židovskú históriu? Na tomto workshope si ich niekoľko rozpovieme a náš príbeh zvečníme. Budeme pracovať s technikou potlače, ktorú budeme aplikovať na látku, a tú neskôr môžete doma použiť ako dekoračnú tkaninu. Budú to také príbehy v odtlačkoch.                       

Čajovňa AMANA, Alžbetina 55 | vstup voľný

19:00     Kantor Shmuel Barzilai /AT                                                                        

Hlavný kantor Židovskej náboženskej obce vo Viedni Shmuel Barzilai uvedie koncert liturgických, jidiš a izraelských piesní.

Koncert podporilo Rakúske kultúrne fórum

Synagóga na Puškinovej ulici | vstupné: 5,- /3,- €

Pondelok/22. 7.

19:00     Avishai Cohen Quartet /IL           

Fenomenálny izraelský kontrabasista, spevák a skladateľ Avishai Cohen rozhodne patrí medzi najväčšie súčasné jazzové hviezdy. Na festivale „Mazal tov!“ sa predstaví so svojím novým projektom Avishai Cohen Quartet, ktorý bude mať premiéru začiatkom júla 2013 v Izraeli.

Avishai Cohen – kontrabas/basgitara & vokály, Nitai Hershkovits – klavír

Ofri Nehemya – bicie, Eli Degibri – saxofón                                       

Dom umenia, Moyzesova 66 | vstupné: 15,-/12,-/8,- €

 Sprievodné podujatia

Yuri Dojc: Last Folio

11. 6. – 28. 8.

výstava fotografií Yuriho Dojca

organizátori: Košice – EHMK 2013, ŽNO Košice, Portobello Media/ Studio Yuri Dojc

Synagóga na Zvonárskej ulici | vstup voľný

 Potulky

6. – 7. 7. Židovské Košice                                                            

13. – 14. 7. Židia v dejinách Prešova                                     

21. 7. Židia III. – Bikur Cholim (Bardejov)                           

Partnermi Potuliek sú MiC Košice, Mesto Prešov, Náš Bardejov o.z.

 Synagogálna architektúra v strednej Európe 1782-1994

10. – 25. 7.

Výstava fotografií Rudolfa Kleina /HU

Organizátori: MAZSIKE, MÉSZ

Galéria Bašta, Hrnčiarska 7

 Kníhkupectvo ARTFORUM na festivale

Na festivalových koncertoch 18., 20. a 22. júla

bude možné kúpiť knihy so židovskou tematikou z ponuky Artfora.

———————————————————————————-

Organizátor festivalu:

MoreMusic

Partneri festivalu:

Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky, Košice – EHMK 2013, Generálny konzulát Maďarska v Košiciach, MAZSIKE – Maďarský kultúrny židovský spolok, Rakúske kultúrne fórum Bratislava,

Visit Košice, B’nai B’rith Concordia Košice, Veľvyslanectvo Izraela na Slovensku,Vojčík & Partners,

Festival židovskej kultúry v Krakove, ARTFORUM, Svetozár Šomšák – grafický dizajn a typografia,

Čajovňa AMANA, Zajtrajšie noviny.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore