Tlačové správy

Košice ožijú európskou literatúrou

V utorok 2. júla 2013 v priestoroch košického Bábkového divadla štartuje literárny festival Mesiac autorského čítania. Jeho slávnostné otvorenie o 18.00 hod. príde svojou účasťou podporiť námestníčka primátora mesta Košice, Renáta Lenártová.

Návštevníci úvodného večera sa môžu započúvať do autorského čítania rakúskej spisovateľky Marianne Gruber a všestranne nadaného Ľubomíra  Feldeka, ktorý príde v sprievode manželky Oľgy.

Projekt už po tretíkrát organizuje Knižnica pre mládež mesta Košice s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a záštitu nad ním prevzal primátor mesta Košice, Richard Raši.

Niečo o hosťoch večera

Ľubomír  Feldek (1936) – “Moja manželkou je literárnou postavou mojich rozprávok a ja som zase literárnou postavou jej fejtónov”. Básnik, prozaik, dramatik, prekladateľ a inovátor detskej literatúry. Vo svojich začiatkoch bol členom Trnavskej skupiny a debutoval zbierkou Jediný slaný domov. Je majstrom všetkých literárnych žánrov a držiteľom ocenenia Cena Ivana Krasku za debut Jediný slaný domov (1961) a titulu Zaslúžilý umelec (1979). Krištáľové krídlo dostal za rok 2007 v kategórii literatúra a publicistika.

Oľga Feldeková (1943) – “Môj nesplnený detský sen je lietanie na metle”. Prozaička stvárňujúca skutočnosť prostredníctvom komických i lyrizujúcich prostriedkov, novinárka, scenáristka, dramaturgička, okrem vlastnej tvorby sa venovala prekladaniu z poľštiny. Písaním sa snaží porozprávať, čo ju tlačí v duši, alebo naopak, čo ju teší. Pri písaní má v sebe aj strach, akúsi autocenzúru, pretože človek vždy píše o sebe a svojich blízkych, nech sa to snaží maskovať ako chce.

Marianne Gruber (1944) –  „Sloboda bez zodpovednosti, spomienky“. Spisovateľka, moderátorka a redaktorka z Viedne, ktorá je pokladaná za jednu z najvýznamnejších osobností rakúskej literárnej scény, ústredným motívom jej tvorby je veta “Sloboda bez zodpovednosti je despotizmus.“

Viera Ristvejová, Knižnica pre mládež mesta Košice

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore