Tlačové správy

Krásnohorské hradné hry ponúknu unikátny súboj rytierskych družín

Priamo pod hradom Krásna Hôrka, kde sa rodila história európskeho významu, sa od 3. do 4. augusta 2013 stretnú nielen stredovekí bojovníci, ale všetci obdivovatelia dávnych dôb. Krásnohorské hradné hry sú ďalším z top podujatí dlhodobého programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita – Krajina nespoznaná. Na ich príprave sa podieľajú občianske združenie Tri ruže, Obec Krásnohorské Podhradie a Gemerské osvetové stredisko v Rožňave. Krásnohorské hradné hry ponúknu zážitkovú exkurziu stáročiami – z minulosti plnej rytierskych súbojov, ale aj krásnych dvorných dám a radovánok hodných prostých turistov i nóbl šľachty až do prítomnosti.

Pod hradom Krásna Hôrka vyrastie cez prvý augustový víkend stredoveké opevnené mestečko. Jeho dobíjaním sa podujatie v sobotu začne. Na návštevníkov v ňom čaká množstvo stredovekej zábavy, hudby i jedla. Za kráľa, za vlasť – tak sa volá medzinárodný súboj kráľovských družín s použitím mečov, štítov, palcátov a kopijí. V rytierskom turnaji, v súbojoch, ktoré nie sú inscenované, sa stretnú najlepší bojovníci zo strednej Európy, aby si zmerali sily v rytierskom turnaji aký u nás ešte nikto nevidel. Päťčlenné tímy  rytierov v plnej zbroji, reprezentujúce Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko a Rakúsko, v plnej sile rozozvučia svoje meče a budú bojovať až dovtedy,  kým nezrazia k zemi posledného protivníka. V tomto súboji sa bude zem dupotom a nebo rykom otriasať. Po skončení posledného kola turnaja, v duchu jeho pravidiel, si zmerajú sily úplne všetci a na záver sa stretnú v boji celé armády, všetci rytieri a ich zbrojnoši. „Takýto typ rytierskeho turnaja sa na Slovensku koná po prvýkrát, aj keď  u našich južných aj severných susedov si ho už vyskúšali,“ zdôraznil predseda občianskeho združenia Tri ruže Peter Legnár. Počas celého dňa budú v stredovekom stanovom mestečku atrakcie a hry pre deti aj  dospelých. V prestávkach medzi súbojmi sa predvedú sokoliari a ich silné a rýchle dravce, pôvabné orientálne tanečnice, veselí muzikanti a vznešené dámy s hradnými tancami.

Pri tónoch stredovekej hudby predvedú predvedú svoje umenie európske, ale aj orientálne tanečnice. Kto má bojového ducha, môže si zahrať stredoveký paintball, strieľať z luku, či prezrieť si výstavu stredovekých zbraní alebo vtáčích dravcov. Pre labužníkov sa bude piecť celý býk na stredoveký spôsob a mnoho ďalších dobových špecialít. Deti čaká  prekážková rytierska dráha, kráľovstvo Tašíkovo s malým grófom Tašim a množstvom súťaží a hier. Dokonca si budú  môcť aj sami zahrať v jednej z Tašiho rozprávok. Záver sobotňajšieho dňa oživí ohňová šou. Každý večer sa uskutoční koncert – v piatok sa predstaví hudobná skupina Maddox , v sobotu zaznejú piesne Zámbó Jimmyho a v nedeľu vystúpi maďarská hudobná skupina Neoton Família.

Prostredníctvom troch tematických ciest – Vínnej, Gotickej a Železnej, približuje dlhodobý program Košického samosprávneho kraja Terra Incognita – Krajina nespoznaná minulosť i súčasnosť územia, na ktorom žili a žijú zaujímaví ľudia. Program na podporu kultúrneho turizmu je príspevkom k projektu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013. Na tematických cestách sa v priebehu roku 2013 uskutoční  13 kľúčových podujatí Terra Incognita. Jedným z nich sú aj Krásnohorské hradné hry.

Zuzana Bobriková

hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja

Tel.:           055 72 68 128      Mobil:       0918 766 001

E-mail:   zuzana.bobrikova@vucke.sk                www.vucke.sk

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore