Tlačové správy

Úmrtie dieťaťa nezavinila odsúdená lekárka.Vedome prehliadnuté skutočnosti?

V polovici marca celú zdravotnícku verejnosť  pobúrila mediálna správa o tom, že okresný súd v Trenčíne, na hlavnom pojednávaní konanom dňa 5. marca 2013 samosudcom JUDr. Michalom Antalom odsúdil obvodnú lekárku z Ilavy, MUDr. Evu Gajdošovú za trestný čin prečinu usmrtenia podľa  par. 149, s poukazom na par. 138 a s poukazom a použitím par. 36 a 38  Trestného zákonníka na trest odňatia slobody vo výmere tridsať mesiacov nepodmienečne a zároveň podľa par. 61 jej uložil  trest zákazu činnosti vykonávať lekársku prax na dobu 6 rokov. Zároveň odkázal poškodenú ( matku ) podľa par. 288 na náhradu škody v občianskoprávnom konaní.

V znení rozsudku samosudca uznal  lekárku  MUDr. Eva Gajdošovú vinnou za to, že ako službukonajúca lekárka na LSPP NsP v Ilave dňa 12.12.2009 v čase o 14.04h. a následne o 18.30h. pri vyšetrení dieťaťa Michala Hajasa (nar. 2005) údajne nebrala do úvahy priebeh jeho ochorenia, ktorý poukazoval na možnosť invazívneho bakteriálneho ochorenia,  pleuropneumónie, podcenila jeho stav a nevykonala všetky zdravotné úkony na  správne určenie choroby, predovšetkým nerozšírila vyšetrenia o tzv. zápalové markery a nevyšetrila snímku hrudníka, na základe jednoznačného progresu ochorenia s jeho alarmujúcimi príznakmi neodporučila pacientovi hospitalizáciu a komplexné vyšetrenia s cielenou útočnou liečbou, v dôsledku čoho došlo dňa 13.12.2013 v čase o 8.30 hodine doma v mieste bydliska k úmrtiu pacienta Michala Hajasa, pričom príčinou jeho smrti bolo kardiorespiračné zlyhanie v dôsledku hnisavého zápalu pľúc a pohrudnice, čím tak nebola zdravotná starostlivosť zo strany MUDr. E. Gajdošovej poskytnutá v súlade s ustanovením par. 4 ods. 3 zákona 576/2004 Z.z. o zdravotnej starostlivosti v znení neskorších právnych predpisov, nakoľko neboli správne vykonané všetky úkony na správne určenie choroby so zabezpečením včasnej a účinnej liečby s cieľom uzdravenia osoby alebo zlepšenia stavu osoby pri zohľadnení súčasných poznatkov lekárskej vedy.

Bezprostredne po zverejnení správy o odsúdení MUDr. Gajdošovej v médiách sme na vedenie SLÚŠ dostali viaceré podnety k tomu, aby sme túto kauzu preskúmali a to vzhľadom na dobré meno, ktoré MUDr. Gajdošová požíva ako lekárka u svojich kolegov, aj pacientov. Dostali sme tiež početné upozornenia na to, že kauza by mohla poukazovať na opakovanú motivovanú kampaň proti lekárom, akých sme  boli svedkami už neraz.

Na čo poukazuje kauza MUDr. Gajdošovej:

  • Je pre nás nepochopiteľné, že už v úvode pitvajúci lekár MUDr. Štuller, ktorý podal podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, prehliadol zápis lekára RLP , ktorý má celkom zásadný význam a to, že u dieťaťa išlo o aspiráciu žalúdočného obsahu. Na základe našich zistení  je v zápise uvedené, že dieťaťu bol z pľúc pri pokuse o oživenie odsatý žalúdočný obsah.  Vdýchnutie žalúdočného obsahu spôsobilo udusenie dieťaťa a vznikli zápalové zmeny na pravých pľúcach v dôsledku pôsobenia žalúdočnej kyseliny na pľúcne tkanivo. Toto bolo skutočnou príčinou úmrtia.  V pľúcnom tkanive boli nájdené gramnegatívne tyčinky, ktoré sú typickou bakteriálnou flórou tráviaceho traktu a v pľúcach sa bežne nevyskytujú. Bakteriálny zápal v organizme  bol už na ústupe v dôsledku správnej antibiotickej liečby, ktorú lekárka nasadila. Neboli zistené známky nedokysličenia na žiadnych orgánoch, okrem pľúc a mozgu, čo je jasným dôkazom, že  nedokysličenie muselo vzniknúť náhle, nie ako pri niekoľko hodín trvajúcom ťažkom zápale pľúc. Zápalové zmeny boli zistené na časti pravých pľúc, pričom je všeobecne známe, že človek sa neudusí, ak má zachovanú jednu stranu pľúc. Všetkým je známy prezident Havel, ktorý žil a pracoval s  jednou stranou pľúc dlhé roky.   Dieťa bolo 2 a pol h pred smrťou bez horúčok, čo potvrdila vo výpovedi aj matka.  Takisto uviedla, že sa napilo.  Pri ťažkom  nedokysličení organizmu 2hodiny pred smrťou, by  sa dieťa nebolo schopné napiť. To, že  dýchalo dobre, bolo pravdepodobne  dôvodom, že ho matka napojila čajom a zaspala pri ňom. 
  • Nepochopiteľné je, že všetky ďalšie osoby, vrátane  znalcov, tieto fakty  prehliadali po celú dobu aj napriek jednoznačným poukazom na to, že hnisavý zápal pľúc ako údajná príčina smrti dieťaťa nejde pod obrazom, ktorý bol nájdený. Vyzerá to tak, akoby jedinou spojovacou niťou ich konania bola prezumpcia viny MUDr. Gajdošovej. 
  • Polícia nevypočula  kľúčového svedka, lekára RLP.
  • V kauze zlyhala pôvodná obhajoba, ktorá bola viac, ako rozpačitá a to nielen v dôsledku prehliadnutia podstatných okolností úmrtia dieťaťa, ktoré by exkulpovali MUDr. Gajdošovú, ale aj v dôsledku celkom zbytočných formálnych  chýb. Ale zlyhala tiež polícia, prokuratúra, aj súd.     
  • Rovnako neúčinný bol aj postup  SLK, ktorú sme vyzvali (SLÚŠ), aby sa ujala kauzy MUDr. Gajdošovej.  SLK usporiadala v tejto súvislosti len  tlačovú konferenciu, v ktorej sa však vôbec nedotkla predmetného problému, len všeobecne poukázala na potrebu právne sa zabezpečovať. Vo veci nepriniesla žiadny pozitívny posun. Naopak, do základu otriasla dôverou lekárov v schopnosť SLK zastať sa konkrétneho lekára v podobných prípadoch. Obrovská kampaň SLK a ASL, zameraná na získavanie splnomocnení pre  zastupovanie lekárov v právnych a zmluvných úkonoch týmto praskla ako bublina
  • SLÚŠ sa ujala MUDr. Gajdošovej v druhej polovici marca na podnet svojich členov, ktorí o to požiadali vzhľadom na dobré meno, ktoré požíva vo svojom regióne u svojich pacientov a kolegov. Po dôslednom preskúmaní doručenej dokumentácie o poskytnutí ZS, po podrobnom preštudovaní znaleckých posudkov, súdnej dokumentácie a ďalších dostupných materiálov, ktoré uskutočnila MUDr. Jancová, som rozhodol o postúpení kauzy právnikovi SLÚŠ, MUDr. Sitarčíkovi.
  • Začiatkom júna bola MUDr. Gajdošová prijatá za členku SLÚŠ a budú jej naďalej poskytnuté všetky výhody poradenstva a právnej pomoci, ktoré naši členovia požívajú. 
  • K zhodnému záveru, k akému došla MUDr. Jancová, teda že išlo o náhlu smrť, spôsobenú aspiráciou (vdýchnutím) agresívneho obsahu žalúdka, ktorej lekárka nemohla zabrániť, ako aj k presvedčeniu, že lekárka postupovala správne,  jednoznačne dospeli aj noví súdni znalci, ktorých oslovil nový advokát MUDr. E. Gajdošovej, JUDr. Sitarčík (znalci v oblasti urgentného lekárstva, pľúcneho  a detského lekárstva).
  • V svetle nových skutočností, založených na prehliadnutých faktoch v kauze MUDr. Gajdošovej sme oprávnení povedať, že ide o nespravodlivé odsúdenie lekárky, ktorá postupovala plne v zhode s tým, čo bolo v jej silách a čo sa od nej očakávalo.   Nepochybila, naopak, jej konanie viedlo k postupnému zlepšovaniu stavu pacienta a to v pomerne krátkom čase. Úmrtie pacienta bolo spôsobené celkom iným mechanizmom ako tým, ktorý tak zásadne priťažil MUDr. Gajdošovej. Ak je tu niekto vinný, tak je to celkom iná osoba, nie MUDr. Gajdošová.
  • Celkom očividne tu proti sebe stojí nedôslednosť, neodbornosť, ignorantstvo, diletantizmus, vedomá snaha poškodiť, zneužitie funkcie a neskrývaná nenávisť   a na druhej strane snaha pomôcť cudziemu človeku v zhode so svojím poslaním.     
  • Žiadam celú odbornú aj laickú verejnosť, aby tejto kauze venovala potrebnú pozornosť. Ak v tejto veci nedosiahneme spoločne nápravu v podobe oslobodenia nevinnej a očiernenej  MUDr. Gajdošovej, následky budeme niesť všetci. Už aj tak narušené krehké vzťahy medzi lekármi a ich pacientmi sa pokazia nenávratne. Uvedomme si všetci, že to, čo je vo vzťahu lekára a pacienta esenciálne, je dôvera. Dôveru nemusí mať len pacient k lekárovi, ale aj lekár k pacientovi. Nemôžeme liečiť ľudí, ktorým neveríme, že budú robiť čo treba urobiť pre ich uzdravenie, od ktorých miesto vďaky budeme očakávať len sťažnosti a súdne procesy. Uvedomte si, že každý z nás má svojho lekára a napriek tomu každý z nás predsa raz zomrie. To ale neznamená, že za každú smrť je vinný lekár. Choroby majú pred našimi schopnosťami ich liečiť vždy náskok a tak to ostane do konca sveta. Keď sa naučíme liečiť tie staré, vznikajú nové, ktoré sme si vyprodukovali sami svojim životným štýlom a negatívnymi vplyvmi na životné prostredie. Nesmieme zabúdať, že každá choroba má svoje  komplikácie, a veľmi často je tu aj nezodpovedné konanie samotných pacientov.  
  • Slovensko nie sú USA, kde je 46 miliónov nepoistených ľudí a tí ostatní si všetko platia pre nás nepredstaviteľnými sumami, absolútne neporovnateľnými s platbami za výkony, aké sú v SR. Lekár nezarába toľko, aby si z neho jeho pacienti súdnymi cestami robili doplnkový zdroj príjmov, v.  Ak tento hon na lekárov neprestane, ich konanie už nebude motivované snahou pomôcť vám vyriešiť váš zdravotný stav, ale snahou postupovať tak, aby bol právne nepostihnuteľný, ako sa to dnes bežne robí na západe.  Zvážte, čo je pre vás výhodnejšie.

Čo je v prípade nové:    

  • SLÚŠ  sa v prvom rade rozhodla obrátiť sa na  predsedníčku ÚDZS, MUDr. Moniku Pažinkovú.

Dňa 11. júna t.r. sme spolu s MUDr. A. Jancovou a JUDr. J. Sitarčíkom  navštívili pani predsedníčku v jej úrade a o veci sme ju podrobne informovali . Niekoľko dní nato  JUDr. Sitarčík  písomne požiadal o prehodnotenie  pôvodného stanoviska úradu v tejto kauze  a požiadali sme tiež o preskúmanie správnosti postupu pitvajúceho lekára,  v tejto súvislosti zamestnanca ÚDZS.  Z odpovede ÚDZS vyplýva, že úrad v tomto štádiu prípadu nemá právne možnosti revidovať svoje pôvodné rozhodnutie a riešenie prenecháva súdnej moci.

  • K dnešnému dňu máme k dispozícii súdnoznalecké posudky od renomovaných odborníkov v oblasti pľúcneho lekárstva,  intenzívnej medicíny, pediatrie a odvolaciemu súdu poskytneme aj posudok od svetovej kapacity zo súdneho lekárstva zo zahraničia. Všetky posudky podporujú stanovisko, ktoré vypracovala MUDr. Jancová, z ktorého jasne vyplýva, že k úmrtiu nedošlo z viny MUDr. Gajdošovej, ale ide o typický prípad náhleho úmrtia v dôsledku aspirácie žalúdočného obsahu.
  • Odvolacie súdne konanie sa uskutoční dňa 19. augusta o 10.00 na Krajskom súde v Trenčíne na námestí Sv. Anny, č. 28.  Jednanie je verejné, preto na neho pozývame všetkých lekárov bez rozdielu, všetkých zdravotníkov, ale aj všetkých tých, ktorým záleží na tom, aby spravodlivosť nebola pošliapaná  tým, že odsúdený bude nevinný človek.  Upozorňujeme  všetkých, celú slovenskú verejnosť,  že výsledok procesu bude mať  obrovský význam na ďalšie správanie sa lekárov a na ich vzťah k vám,  ako k pacientom. Ak sa potvrdí vrcholne ignorantský a nespravodlivý rozsudok MUDr. Gajdošovej, tvár slovenského zdravotníctva sa zmení raz a navždy. Ak sa tento prípad ukončí  nespravodlivým odsúdením  MUDr. Gajdošovej, na Slovensku už potom nenájdete lekára, ktorý  sa bude snažiť obetavo a bez ohľadu na vlastnú bezpečnosť  liečiť vás. Či sa nám to bude páčiť, alebo nie, či s tým budeme súhlasiť, alebo nie,  lekári sa začnú sústrediť na vytváranie alibi a nie na pátranie po príčine vašich chorôb a ich liečbu.   Upozorňujeme tiež na to, že proces budú pozorne sledovať aj českí lekári, ktorých sme už prostredníctvom SAS (Sdružení ambulantních specialistu) podrobne informovali a že výsledok bude mať významný dopad aj na ich správanie.      

MUDr. Andrej Janco, prezident Slovenskej lekárskej únie špecialistov

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. Svetlana Kryštofová

    30. januára 2014 at 12:42

    „V pľúcnom tkanive boli nájdené gramnegatívne tyčinky, ktoré sú typickou bakteriálnou flórou tráviaceho traktu a v pľúcach sa bežne nevyskytujú.“

    O aké G- išlo, konkrétne? Pseudomonas aeruginosa – G- palička pôvodca pneumónie.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore