Tlačové správy

Afrika potrebuje rozvoj podľa tradícii

Čo je rozvoj? Prečo voláme niektoré krajiny vyspelé a iné menej rozvinuté? Odpovede na tieto otázky hľadala skupina afrických imigrantov a MVO zástupcov v rámci neformálneho stretnutia projektu CoMiDe v Swing Café v Bratislave, dňa 15. septembra.

Čo je to vlastne rozvoj? „Ja si rozvoj predstavujem ako jednu dlhú koľajnicu po ktorej ide jeden vlak, v prvých vagónoch sú tí, ktorí sú vyspelí a vzadu sú tí menej rozvinutí. Prečo by sa podľa vás chcel niekto z nich dostať z VIP vagónov? “  komentoval súčasný stav globálnej rozvojovej spolupráce formou otázky Africký umelec a bubeník Thierry Ebama.

„Pravda je taká, že napríklad v Keni sú smerované miliardy eur na rozvojovú pomoc, ale kde sú reálne investície?“ pripomenul Kiboi Sakong z Kene, a doplnil, že na základe týchto investícií by sa mali  ľudia v Keni mať veľmi dobre, ale realita je úplne iná.

Imigranti z Afriky žijúci v Európe by tiež mohli prispieť k lepšiemu prerozdeleniu finančnej pomoci. Podľa Achille Kanhonou, Slovensko by mohlo na základe sieti bývalých študentov nadviazať dobré kontakty v Benine a obrátiť sa na organizácie, ktoré majú profesionálne skúsenosti so založením zdravotných stredísk. Okrem nemocníc v Benine potrebujú aj vrty na vodu.

Na to aby vedeli Africkí imigranti lepšie prispieť k zníženiu chudoby v rodných krajinách by potrebovali lepšie uznanie v Európe a zapojiť sa do tvorby politík. Veľa z nich je roztrúsených po Slovensku a tým, že každý z nich prežíva svojim spôsobom ťažké začlenenie do slovenskej spoločnosti, nemajú možnosť sústrediť svoje úsilia na riešenie spoločných problémov. Slovenská spoločnosť je stále voči ľuďom inej farby pleti rasisticky naladená, pripomenuli účastníci.

Hlavným problémom africkej komunity na Slovensku je,  že nie je jednotná. Ako sa vyjadril pán Camara: „Ťažko  sa  mi  vyslovuje  slovo „Africká  komunita“, nakoľko skutočnosť je taká, že neexistuje, a preto chcem tiež využiť túto príležitosť, aby sme my Afričania mohli slobodne a otvorene rozprávať o niektorých podrobnostiach našich vzťahov a o našom živote na Slovensku“ .

Prostredníctvom dlhej diskusie počas tejto konferencie sa účastníci nielen dozvedeli o viacerých možnostiach, ktoré naša spoločnosť cudzincom ponúka, ale hlavne mali možnosť otvorene debatovať o svojich problémoch a začať zjednocovať africkú komunitu. Podľa slov jedného z účastníkov: My Afričania na Slovensku sa musíme spojiť, vytvoriť silnú komunitu a zlepšiť náš život v tejto krajine.

Život africkej komunity na Slovensku sa stretáva s mnohými problémami. Od osemdesiatych rokov bolo v Bratislave založených viacero afrických mimovládnych organizácií, ani jedna z nich však dnes už neexistuje.  Pán Camara preto vo svojom prejave zdôraznil dôležitosť vytvorenia novej, fungujúcej organizácie: „Je potrebné, aby sa africká komunita znova zmobilizovala, otvorene debatovala o svojich problémoch, podporila mladú generáciu migrantov z ich krajín a našla si svoje miesto v spoločnosti.“

Účastníci priznali, že viacero z nich trpia chudobou a nezamestnanosťou kvôli svojho pôvodu a čiernej farby pleti aj napriek tomu, že sú vysoko vzdelaní profesionáli. Stále sa stretávajú s netolerantným správaním zamestnávateľov a spoločnosti. Pokiaľ komunikujeme telefonicky a písomne nám sľubujú prácu, ale v momente keď nás uvidia sa na to pozerajú inými očami a okamžite odmietajú s nami robiť, potvrdili Afričania.

Jedinou možnosťou ako zlepšiť svoje postavenie na Slovensku je neskrývať sa kvôli rasistickým nenávistným prejavom v spoločnosti a na pracovisku, ale rozbiehať činnosti, ktoré umožnia aj obyčajnému človeku pochopiť, že každý imigrant je prínosom spoločnosti. Africká komunita sa dostáva do povedomia Slovákov najmä vďaka umeniu a hudbe. Napriek tomu je potrebný aj spoločný priestor, kde by sa dokázali Afričania stretávať a pracovať aj s mladými ľuďmi a ukazovať im rozmanitosť sveta cez umenie, remeslá a hry. Potrebujeme bezpečný priestor, pripomenuli účastníci stretnutia. Bezpečné útočisko zatiaľ našli v priestoroch Swing Café v Bratislave, kde sa každú nedeľu konajú pravidelné stretnutia tolerantných Slovákov a imigrantov a kde počas týždňa Thierry Ebama bubnuje, drôtuje a kreslí s deťmi v rámci umeleckých aktivít Africkej komunity.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore