Tlačové správy

Iniciátor celosvetového hnutia „Dáždnikmi za mier“ vystavuje v Košiciach

Dominikánsky konvent v Košiciach pozýva na výstavu amerického umelca Matta Lamba. Záštitu nad podujatím prevzala poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Smolková. Vernisáž sa uskutoční v pondelok 28. októbra 2013 o 19:00 hod. v priestoroch Dominikánskeho kultúrneho centra Veritas. (Dominikánske námestie č. 8, Košice) Kurátorom výstavy je Viktor Jasaň. Ide o prvú výstavu po veľkorysej rekonštrukcii priestoru, ktorý získal nové expozičné plochy. Návštevníka v nich čaká vyše šesťdesiat diel.

 lamb02

Matt Lamb (* 7. apríla 1932 v Chicagu; † 18. februára 2012 tamtiež) bol írsko-americký maliar a mierový aktivista. Narodil sa ako syn chicagského pohrebného podnikateľa írskeho pôvodu. Ako 18-ročný sa stal partnerom vo firme, ktorú chytro premenil na reťazec prominentných pohrebných ústavov po celej krajine. V roku 1954 si vzal Rosemarie Grahamovú, s ktorou majú spolu štyri deti. V neskorej štyridsiatke mu diagnostikovali infekčnú mononukleózu s chronickým zápalom a sarkodiózou pečene. Opakované testy ukázali, že mu smrteľnú chorobu buď falošne diagnostikovali alebo sa zázračne vyliečil. V roku 1986 svoj podnik predal a zriadil si v Chicagu prvý maliarsky ateliér. Lamb sa rozhodol svoj zvyšujúci čas využiť, aby výtvarnou tvorbou šíril mierové posolstvo, znášanlivosť, nádej, komunikáciu a lásku medzi ľuďmi. V roku 1988 si zariadil dva ďalšie ateliéry na Floride a v 1990 na farme vo Wisconsine. Lamb sa roku 1994 stal predsedom výtvarných mecenášov  Vatikánskych múzeí zo Stredozápadu a riaditeľom Nadácie Vatikánskych múzeí v New York City. V tom istom roku si obstaral v sárskom Tünsdorfe, súčasti Mettlachu, štvrtý ateliér, v roku 2000  piaty v Paríži.

Dáždnikmi za mier

V roku 2001 založil v reakcii na teroristické útoky z 11. septembra 2001 v USA projekt „The Lamb Umbrellas for Peace“. Začal sa trojdňovým workshopom vo Washingtone D.C. pre 38 detí, ktoré pri útoku prišli o oboch rodičov. Deti si samy zvolili dáždniky ako prostriedok, kde farbami vyjadrili svoje pocity a nádeje. Workshop sa zakončil sprievodom, pri ktorom deti niesli svoje dáždniky, neskôr vystavené v americkom Kongrese. Idea sa rýchlo ujala ako jeden z najväčších detských mierových projektov všetkých čias. V roku 2003 sa Lambov zámer rozšíril do Európy a Dáždniky za mier predstavili v Európskom Parlamente v Štrasburgu, v nemeckom Bundestagu a v oboch komorách  britského parlamentu. Odvtedy na celom svete ich pomaľovalo 400.000 detív 29 krajinách, ako napríklad: Argentína, Austrália, Rakúsko, Belgicko, Brazília, Kanada, Česká Republika, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Írsko, Taliansko, Izrael/Palestína, Japonsko, Litva, Luxemburg, Panama, Filipíny, Poľsko, Slovinsko, Rusko, Singapur, Španielsko, Spojené kráľovstvo, USA, Thaisko a Vietnam.

kaplnka

V roku 2003 Matt Lamb vytvoril vo farskom kostole Sv. Martina v sárskom Tünsdorfe mierovú kaplnku Regina-Pacis – Panna Mária Kráľovná mieru, ktorá svojimi 120 štvorcovými metrami pomaľovanej plochy predstavuje jednu z najimpozantnejších nástenných malieb Európy a získala aj zápis do medzinárodného sprievodcu Guide Michelin. V Tünsdorfe sa nachádza taktiež „Matt Lamb Center Of Modern Art“, ktoré prezentuje umelca a jeho dielo. V roku 2005 sa stal oficiálnym umelcom európskeho kultúrneho hlavného mesta Corku v Írsku. V roku 2007 objavil durýnsky dedinský kostolík Bergern pri Weimare a na jar 2008 jeho 130 štvorcových metrov pokryl výjavmi z Ježišovho života. Podobne využil v rovnakom roku bazén postavený sovietmi v petrohradskom luteránskom kostole sv. Petra a Pavla. Navyše s nemeckým kultúrnym politikom Hubertom Rohdem založil Schengenskú mierovú nadáciu. Vystavoval napríklad v Sixtínskej kaplnke, Westminsterskej katedrále pri Millennium projekte, v barcelonskom Picassovom múzeu, Centre Miró v Mont-roig del Camp, v petrohradskej Ermitáži. Matt Lamb zomrel 18. februára 2012 vo veku 79 rokov v Chicagu na následky pľúcneho ochorenia.

Kontakt pre médiá a PR:

Miloslava Hriadelová

Telefón: 0905 812 433   slava.hriadelova@gmail.com

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

1 Comment

1 Comment

  1. DěTská MultifunkčNí Postel

    21. septembra 2014 at 4:25

    It’s going to be ennd off mine day, except before ending I am reading this
    womderful paragraph to increase my experience.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore