Tlačové správy

Ján Hudacký: Ide nám o férové voľby

K problematike  kupovania hlasov v predvolebnom období sa na piatkovej tlačovej konferencii Ján Hudacký vyjadril prostredníctvom Memoranda, ktoré smeruje k zabezpečeniu férovosti volieb.

 

 

Okrem iného povedal: „Aj v posledných voľbách do VÚC bolo zaznamenaných  viacero zjavných prípadov, keď boli volebné hlasy kupované za peňažné aj nepeňažné protihodnoty.  Preto chcem vyzvať všetkých kandidátov na predsedu Prešovského samosprávneho kraja, aby nastávajúce voľby boli transparentné, preto predkladám Kódex kandidáta na predsedu Prešovského samosprávneho kraja. Zároveň vyzývam ostatných kandidátov, aby sa k nemu pripojili.“

Po verejnej výzve kandidátom, Ján Hudacký Memorandum podpísal.

 

Text memoranda:

 

Vážení občania Prešovského kraja,

 

v minulosti v našom kraji bolo zaznamenaných mnoho indícií, ktoré potvrdzovali, že dochádzalo k nelegálnym a neetickým volebným praktikám. Aj v posledných voľbách do VÚC bolo identifikovaných viacero zjavných prípadov, keď predovšetkým občania rómskej národnosti boli zneužívaní a ich volebné hlasy kupované za peňažnú alebo inú protihodnotu. Je preto v záujme nás všetkých, aby najbližšie voľby do regionálnej samosprávy boli konané transparentným a nespochybniteľným spôsobom bez akýchkoľvek podozrení z nekalých praktík jednotlivcov alebo skupín.

S ohľadom na tieto skutočnosti, predkladáme tento kódex kandidáta na predsedu Prešovského samosprávneho kraja a vyzývame všetkých kandidátov na predsedu Prešovského samosprávneho kraja o jeho podporu a akceptáciu.

 

KÓDEX KANDIDÁTA NA PREDSEDU PREŠOVSKÉHO SAMOSPRÁVNEHO KRAJA

 

My, dolu podpísaní kandidáti na predsedu Prešovského samosprávneho kraja,

týmto verejne vyhlasujeme a zaväzujeme sa, že:

 

• Odmietneme akékoľvek neetické a nelegálne praktiky súvisiace s regionálnymi voľbami – najmä snahu o kupovanie hlasov zneužívaním sociálnej situácie minoritných skupín obyvateľov, predovšetkým rómskeho pôvodu.

 

• Odmietame akúkoľvek spoluprácu s fyzickými, alebo právnickými osobami, ktoré by takúto ponuku priamo poskytovali, alebo sprostredkovávali.

 

• Budeme spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní  v prípade akýchkoľvek indícii, ktoré by takémuto konaniu nasvedčovali alebo by vytvárali predpoklady, že by k takému konaniu mohlo dôjsť.

 

• Zaväzujeme sa, že všetci naši spolupracovníci a členovia volebných štábov budú postupovať v súlade  s naším postupom a kódexom kandidáta  na predsedu Prešovského samosprávneho kraja.

 

Ján Bajus   ________________________________

 

Dorota Bujňáková   __________________________

 

Ján Hudacký   ______________________________

 

Peter Chudík   ______________________________

 

Vladimír Klein   ______________________________

 

Anton Korba   _______________________________

 

Jozef Mihalčin   ______________________________

 

Štefan Straka   _______________________________

 

Ľubomír Vasilišin   ____________________________

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore