Tlačové správy

Slovenskí Piráti reštartujú

Piráti na Slovensku sa rozhodli kandidovať v nadchádzajúcich voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2014. V neľahkej úlohe sa im rozhodli pomôcť kolegovia z Českej republiky.

Po volebných úspechoch Pirátskych strán v Európe sa pozornosť upiera na nadchádzajúce voľby do Európskeho parlamentu. Bezmála dvadsať Pirátskych strán vo väčšine európskych krajín sa rozhodlo kandidovať so spoločným programom. Hlavnými prioritami, s ktorými idú Piráti do Eurovolieb, je posilnenie demokracie v štruktúrach EU, zvýšenie transparentnosti a otvorený prístup k informáciám.

Prípravný výbor Slovenskej pirátskej strany má ambíciu zaregistrovať stranu v termíne, ktorý by umožnil kandidatúru v týchto voľbách. Na to je potrebné splniť všetky zákonné podmienky pre založenie politickej strany, najmä vyzbierať 10 000 podpisov občanov, ktorí súhlasia s jej vznikom. Pomoc pri technickej realizácii prisľúbili aj českí Piráti, ktorí môžu poskytnúť ľudský potenciál a skúsenosti z volieb. Česká pirátska strana získala v nedávnych Voľbách do Poslaneckej snemovne 2,66%.

Pirátske strany sú aktívne po celom svete, medzi ich volebné úspechy patria dve kreslá v Europarlamente, kreslo senátora v českom senáte a spolu 45 kresiel v parlamentoch spolkových krajín v Nemecku.

„Sme presvedčení a komunikácia s našimi priaznivcami tomu nasvedčuje, že dopyt po Pirátskej strane na Slovensku je výraznejší ako v ostatných rokoch. Je to zároveň odrazom spoločensko-politických nálad občanov v posledných mesiacov. Napomohol tomu aj výrazný výsledok českých Pirátov v ich parlamentných voľbách. Urobíme teda maximum pre skoré založenie politickej strany, aby sa ľudia s Pirátskymi myšlienkami mohli aktívne realizovať v slovenskej a európskej politike.“ povedal Milan Gvoth, líder slovenských Pirátov.

Kontakt:

Martin Tibenský, splnomocnenec prípravného výboru, martin.tibensky@piratskastrana.sk

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore