Tlačové správy

Základné sociálne práva zamestnancov sú na Slovensku stále hrubo porušované

Na Slovensku sú pravidelné zverejňované hodnotiace správy podnikateľského prostredia, resp. podmienok,  v ktorých  zamestnávatelia zamestnávajú zamestnancov. Doteraz sa ale nikto detailnejšie nezaoberal skutočnosťou, aké je zamestnanecké prostredie, alebo aká je kvalitatívna i kvantitatívna úroveň pracovných podmienok,  v ktorých pracuje slovenský zamestnanec.

OZ KOVO sa preto rozhodol  spracovať podklady pre  analytický materiál k tejto problematike. Za jeden z rozhodujúcich faktorov pritom  považuje obojstranné dodržiavanie pracovno-právnych predpisov, Zákonníka práce, kolektívnych zmlúv, zákona o bezpečnosti ochrany a  zdravia pri práci a ďalších legislatívnych noriem, súvisiacich s pracovnými podmienkami. Výsledky sú alarmujúce.

Podľa posledných oficiálnych štatistických údajov, na Slovensku došlo k porušeniam Zákonníka práce, kolektívnych zmlúv, zákona o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci vo viac 44 700 prípadov za jeden rok!  Ide pritom iba o zistené a kontrolou podchytené prípady, a preto  je oprávnený predpoklad, že skutočnosť je niekoľko násobne vyššia. Hrubým spôsobom sú tak porušované základné sociálne práva zamestnancov na uspokojivé a spravodlivé pracovné podmienky. Dochádza k porušovaniu nielen príslušných pracovno-právnych noriem, ale aj Ústavy Slovenskej republiky a Európskej sociálnej charty.

Najviac nedostatkov, zistených pri kontrole v oblasti pracovno-právnych vzťahov a mzdových predpisov, sa týkalo:

–  povinnosti zamestnávateľa poskytnúť zamestnancovi mzdu v  sume minimálneho mzdového nároku, určeného pre príslušný stupeň náročnosti práce

– evidencie pracovného času, práce nadčas, nočnej práce, netransparentného vedenia  evidencie  pracovnej pohotovosti,

–  problematiky vyplácania mzdy za prácu nadčas a mzdového zvýhodnenia za prácu nadčas vo sviatok alebo nočnú prácu

–  porušovania ustanovení o maximálnom rozsahu  pracovného času a porušovania ustanovení o nepretržitom dennom odpočinku a nepretržitom odpočinku v týždni

–  porušenia ustanovenia, upravujúceho dohody o prácach, vykonávaných mimo prac. pomeru.

Z uvedeného možno konštatovať, že nespravodlivé odmeňovanie – svojvoľným nepriznaním časti mzdy – spôsobuje nižší príjem, zhoršenie kvality života a psychickú frustráciu, sklamanie zamestnanca nad postupom zamestnávateľa. Dôsledkom sú nervozita, zlá atmosféra medzi zamestnancami, psychická nepohoda, prenášajúca sa aj do rodinných a spoločenských vzťahov.

Zarážajúci je stav v udelení sankcií porušovateľom právnych predpisov:

Počet pokút, uložených organizáciám za porušenie v oblasti pracovno-právnych vzťahov, bol  1 278.  Tieto sankcie spravidla zamestnávateľ uhrádza na úkor nevyplatenia variabilnej zložky mzdy zamestnancom. Pracovník je tak postihnutý dvakrát! Pritom v zmysle zákona je možnosť uložiť aj individuálnu sankciu priamo zodpovednému vedúcemu, ktorý spôsobil porušenie právnej normy, resp. navádzal na porušenie. Takéto postihy boli 4! Typický príklad zbavovania sa osobnej zodpovednosti a jej  prenosu na zamestnancov.

Návrhy OZ KOVO na riešenie tejto situácie:

  1. Ukladať  individuálne pokuty zodpovedným vedúcim      za porušovanie pracovnoprávnych predpisov. 
  2. Uverejňovať čierne listiny      neserióznych zamestnávateľov na stránke Národného inšpektorátu práce.
  3. Dostať do povedomia      podnikateľskej verejnosti tento negatívny sociálny fenomén.
  4. Dostať do povedomia širokej      verejnosti neprijateľnosť takéhoto stavu.

 

JUDr. Monika BENEDEKOVÁ – podpredsedníčka OZ KOVO , mail benedekova@ozkovo.sk,

PhDr. Jozef BALICA – člen predsedníctva Rady OZ KOVO , mail     balica@ozkovo.sk, 0905 456 175

Ing. Ján ŠLAUKA – člen predsedníctva Rady OZ KOVO mail slauka@ozkovo.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore