Tlačové správy

„Jaskyne Slovenského krasu – svetové prírodné dedičstvo“

Prezentovať jaskyne zapísané v UNESCO  je základná forma ich ochrany.

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci s RNDr. Jaroslavom Stankovičom, významným jaskyniarom a správcom Krásnohorskej jaskyne, pripravili pre žiakov základných škôl výstavu a prednášky pod názvom „Jaskyne Slovenského krasu – svetové prírodné dedičstvo“.

Výstava „Jaskyne Slovenského krasu – svetové prírodné dedičstvo“ pre širokú verejnosť, čitateľov knižnice, či náhodných jej návštevníkov je aj  bez odborného výkladu v podobe výstavných panelov. Prostredníctvom popisu je možné sa dočítať, ako vznikajú jaskyne, o ich výnimočnej hustote, bohatom výskyte jaskynných živočíchov a archeologických nálezov, o geologickej stavbe a hydrológie krasového územia, s morfologickou pestrosťou jaskýň, so životom v jaskyniach a adaptáciou na jaskynné prostredie. Dozviete sa taktiež, čo sú troglofily a troglobionty, či aká je ochrana a využívanie jaskýň. „V neposlednom rade sa môžete oboznámiť aj s osobnosťami, ktoré významne prispeli k tomu, že sme krajina s neopakovateľným podzemným krasovým bohatstvom“ povedal RNDr. Jaroslav Stankovič, jaskyniar a správca Krásnohorskej jaskyne, objaviteľ mnohých podzemných krás doma i v zahraničí.

Jaskyne sú vzácne prírodné výtvory. To, že sa naše jaskyne stali súčasťou svetového prírodného dedičstva považujeme nielen za ocenenie práce jaskyniarov, ktorí jaskyne objavili, preskúmali, zdokumentovali…, ale aj za určitú výzvu na zmenu postoja k jaskyniam. Jaskyne sú vzácne prírodné výtvory bez ohľadu na to, či sú v zozname UNESCO, alebo nie.

Podstatou prírodného dedičstva je forma kultúrneho odkazu. Pozývame Vás do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová 3  na výstavu o jaskyniach pod názvom Jaskyne Slovenského krasu – svetové prírodné dedičstvo“. Výstava je sprístupnená v marci 2014 na 16-tich paneloch počas výpožičných hodín knižnice. Vstup je voľný.

Link  na fotografie :     http://foto.kniznica-rv.sk/?kniznica/20140225_jaskyne/

Tatiana Bachňáková, riaditeľka

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt : www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk      Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore