Tlačové správy

Stop uránu! Zastavme urán teraz!

Minulý týždeň sa občianske združenia Urán Košice STOP, Slovenský zväz ochrany prírody – ZO Košice 2013, OZ Priatelia Zeme, OZ Sosna, OZ Pre Košice Sever, zastupujúce obyvateľov mesta Košice a jeho blízkeho okolia, ktorí nesúhlasia s ťažbou uránu v Košiciach na Jahodnej, dohodli na spoločnom postupe.

Naše spoločné vyhlásenie korešponduje aj s petíciou, ktorú podpísalo viac ako 100-tisíc občanov a ktorí žiadali okamžité zastavenie všetkých prác súvisiacich s ťažbou uránu. Vyjadrenia vrcholových politikov k tejto téme sú zahmlené a nejasné. Nemôžeme prehliadať ani ich vyjadrenia, ktorými občanov zavádzajú i napriek tomu, že tvrdia ako im záleží na majetku a zdraví obyvateľov Košíc. V súčasnosti sú procesy nastavené tak, že jednoznačne smerujú ku ťažbe na Jahodnej. Nasvedčujú tomu:

  • podpísané Memorandum o spolupráci na úrovni Ministerstva hospodárstva SR,
  • niekoľko krát predĺžené rozhodnutia o prieskumnom území, 
  • ignorovanie názoru samospráv a občanov.

Vážnym dôkazom  toho, že všetko je nastavené smerom ku ťažbe, sú obavy z úst Ministra ŽP SR p. Žigu o miliónových stratách v prípadnej arbitráži, ktoré mnohokrát prezentoval. Ministerstvo, ktoré vedie, však na strane druhej potvrdilo, že nedisponuje žiadnou analýzou prípadných strát súvisiacich s prípadnou medzinárodnou arbitrážou.

V tejto kauze je mnoho rozporuplných vyhlásení a rozhodnutí a aj preto iniciátori aktivity Urán Košice STOP dňa 27.01.2014 zaslali všetkým prezidentským kandidátom anketový lístok s otázkou, na ktorú si mohli vybrať z dvoch nasledovných odpovedí: „Ako prezident sa zasadím za moratórium ťažby a spracovania uránu v Košiciach a na celom území SR“ respektíve „Ako prezident som pripravený za určitých podmienok súhlasiť s ťažbou uránu na území SR“. Žiaľ, dnes môžeme konštatovať, že kandidát na prezidenta SR Róbert Fico, sa neustále vyhýba tejto téme a neodpovedal ani na anketový lístok osobne odovzdaný do vlastných rúk dňa 23.02.2014.

Na základe týchto skutočností sa menované Občianske združenia dohodli, že spoločne zorganizujú stretnutie obyvateľov z mesta Košice a okolia, ktorým záleží na tom, či budúci prezident SR podporuje alebo nepodporuje ťažbu uránu v našom meste.

Občanov vyzývame, aby si prišli po odpoveď na Hlavnú ulicu a spolu s nami sledovali v priamom prenose prezidentský duel z veľkoplošnej obrazovky v stredu 26.03.2014. Našim zámerom je, aby sme v priamom prenose, ktorý odvysiela verejnoprávna televízia o 20:15 hod. z prezidentského paláca v Bratislave v poslednom dueli počuli jednoznačný názor kandidátov, či sú alebo sú proti ťažbe rádioaktívnych nerastov v Košiciach na Jahodnej.

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore