Tlačové správy

Stanice Kalvárie

10.4. – 28.6.2014 v Galérii umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi

V Galérii umelcov Spiša vystavia Stanice kalvárie – Dnes a tu, spojenie maľby a fotografie v obraze:  Fero Guldan – Michal Fulier – Andrej Lojan – Laco Maďar – Matúš Zajac

Výstavu Stanice kalvárie – Dnes a tu majú možnosť diváci navštíviť od 10. apríla 2014 do 28. júna 2014 v Galérii umelcov Spiša (GUS) v Spišskej Novej Vsi. Výstava v rámci veľkonočných sviatkov a projektu galérie „Sonda“. Vernisáž výstavy sa uskutoční dňa 10. apríla o 16 hod. 15 zastavení krížovej cesty a prepája maľbu výtvarníka Fera Guldana a fotografie štyroch dokumen-tárnych fotografov: Michala Fuliera, Andreja Lojana, Laca Maďara a Matúša Zajaca. „Súčasný človek nemá čas. Azda stanica je jedným z miest, kde človek sedí, čaká a premýšľa. Zastavenia majú však rôzne podoby a ich obraz nachádzame aj dnes v rozmanitých životných situáciach. I my nesieme svoj kríž.“ (Ivana Pástorová, kurátorka výstavy).

Autori vybrali zo svojej tvorby fotografie, ktoré im rezonovali s obsahom jednotlivých zastavení: nejde o historickú vychádzku, dokumentárna fotografia je účastná na kolobehu ľudských pádov a vstávaní, dokáže sprostredkovať ľudskú emóciu, pristaviť a zamyslieť sa nad údelom a cestou každého z nás. Výtvarník Fero Guldan svojim osobitým videním dotvoril každé zastavenie do svojbytného umeleckého diela.Maliarsky sú obrazy zredukované na vyabstrahované nosné znaky jednotlivých zastavení, zámerne sú v kontraste s ostrými bielymi plochami, ktoré jediné, spolu s otrhaním pravidelných okrajov fotiek, umožnili súzvuk farby v maľbe a čiernobielej fotografii. Z dramatických maliarskych podkladov sa tak na nás díva cez tisícročia dnešná skutočnosť, cez objektív fotografa.

Výstava vznikla a bola pripravená ešte v roku 2011 pre vystavenie pod lešením v Dóme sv. Alžbety v Košiciach k celoslovenskej Púti charít, následne bola umiestnená ako náhrada ukradnutej krížovej cesty v barokovo-rokokovom kostole Sv. Štefana Kráľa z roku 1780 v Novej Kelči, kde sa občianske združenie Stephanus už niekoľko rokov snaží o jeho záchranu –  sprístupnenie tejto národnej kultúrnej pamiatky verejnosti, aby sa tento kostol aj naďalej využíval na svoje pôvodné účely.

 

AUTORI:              Fero Guldan – Michal Fulier – Matúš Zajac – Laco Maďar – Andrej Lojan

KURÁTORKY:      Ivana Pástorová, Lucia Benická – GUS

GRAFIKA:             Ivana Betková, Košice

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore