Tlačové správy

Posvätením a historicky prvou omšou začne nová sezóna na Košickom hrade

Už najbližšiu sobotu 10. mája 2014 sa v rámci Dní mesta Košice začne na Košickom hrade letná sezóna. Donedávna takmer zabudnutá lokalita vrchu Hradová, s ruinami nikdy nedokončeného hradu, sa vďaka projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 stala atraktívnym oddychovým miestom. Vlani ju navštívilo vyše 10 tisíc návštevníkov. Okrem renovovaného a upraveného areálu tam vďaka občianskemu združeniu Casstelum Cassovia našli aj zaujímavý program, na ktorý sa môžu tešiť aj v tomto roku až do 4. októbra 2014.

„Sezónu na hrade otvoríme scénickým priblížením udalostí súvisiacich s udelením prvej erbovej listiny mestu Košice, ktoré sa odohralo presne pred 645-timi rokmi 7. mája 1369na hrade Diósgyör, odkiaľ mešťania erb a vzácnu listinu priniesli do Košíc,“ informoval predseda OZ Casstelum Cassovia Ľuboš  Porada. „Pre návštevníkov sme pripravili aj ďalšie atrakcie, výstavy,  hudobné či šermiarske vystúpenia. V interaktívnych remeselníckych dielňach si budú môcť tiež sami vyskúšať prácu stredovekého kováča, výrobcu lukov či drevených lyžíc. Výnimočným bude vysvätenie archeologického areálu hradu a večerná omša, ktorá bude preukázateľne historicky prvou celebrovanou na tomto mieste,“ dodal.

OZ Casstelum Cassovia nenechalo výber podujatí ktorými oživí šesť mesiacov trvajúcu  sezónu na náhodu. Počas vlaňajška zrealizovalo dotazníkový prieskum, ktorého sa zúčastnilo takmer 500 návštevníkov. Tí požadujú predovšetkým viac akcií pre turistov, rodiny a špeciálne pre deti, a tiež možnosť občerstvenia. Všetko sa organizátori snažia naplniť už túto sezónu a preto hneď v jej úvode prinášajú niekoľko noviniek.

Po úspešne odskúšanom nultom ročníku OZ Casstelum Cassovia zorganizovalo na začiatok prázdnin I. Detský prímestský tábor. V areáli hradu sa jeho členovia starajú o údržbu detského ihriska, pripravujú výbeh pre kone, na ktorých sa bude dať jazdiť, voliéry pre dravé vtáky, prevádzkujú informačné centrum a sprístupnili čajovňu za dobrovoľný príspevok. Mnohé z toho je pritom prístupné návštevníkom celoročne. Celý rok tiež ponúkajú pre deti edukatívne podujatia v rámci organizovaných školských výletov nazvané Tajomný hrad nad Košicami. „Školy sa už teraz môžu prihlasovať a my im zabezpečíme sprievodcu, ktorý ich nielen povodí po areáli, všetko poukazuje a vysvetlí, ale aj umožní, aby si prakticky vyskúšali to, o čom sa zatiaľ iba teoreticky učili na hodinách dejepisu,“ uviedol PR manažér OZ Casstelum Cassovia Jozef Môcik. Ďalšou novinkou je, že realizáciu dobových podujatí si možno u organizátorov objednať aj mimo areálu hradu.

V areáli Košického hradu, ktorého vlastníkom a investorom je mesto Košice, sa žiadne vstupné neplatí. Výnimkou je výstup na 21,5 m  vysokú  vyhliadkovú vežu patriacu Mestským lesom Košice, ktoré sú správcom areálu. U organizátora kultúrnych podujatí OZ Casstelum Cassovia si môžu záujemcovia objednať počas víkendov aj moderované sprevádzanie po archeologických vykopávkach. Podľa Ľ. Poradu, všetky potrebné informácie o programe a dianí na Košickom hrade nájdu návštevníci na webstránke www.kosickyhrad.sk, v profiloch Košického hradu na sociálnych sieťach a v infocentre priamo na hrade. Infocentrum je počas sezóny otvorené sedem dní v týždni, denne od 12.00 do 18.00 hodiny.

Medzi TOP podujatia roka 2014 na Košickom hrade budú patriť:  

  • 10. mája 2014 |   Oslava udelenia erbovej listiny mestu Košice
  • 12. – 13. júla 2014 | Teatrum in Castrum – druhý ročník festivalu dobových divadiel na hrade
  • 22. – 24. augusta 2014 | Buhurt – stredoveký šermiarsky turnaj
  • 6. – 7. septembra 2014 | Musica Historica – druhý ročník festivalu dobovej hudby na hrade
  • 4. októbra 2014 | Slávnostné ukončenie hlavnej hradnej sezóny roka 2014

 Občianske združenie Castellum Cassovia

Občianske združenie Castellum Cassovia bolo založené v roku 2011 ako výsledok spolupráce priateľov a podporovateľov dobového umenia, remesiel, stredovekého života a napokon aj histórie mesta Košice. Jeho poslaním je záchrana, obnova a rekonštrukcia nehnuteľnej pamiatky, ruín Košického hradu, zachovanie kultúrnych hodnôt a iných pamätihodností. Združenie pracuje aj ako informačné, propagačné a organizačné centrum, ktoré poskytuje informácie o Košickom hrade a usporadúva veľké i malé kultúrne podujatia. Medzi ďalšie ciele združenia patrí aj organizovanie kurzov, záujmových krúžkov, podpora vzdelávania, rozvíjanie osobnosti, zdravia a schopností členov združenia, podpora a rozvoj telesnej kultúry, organizovanie školení a prednášok. Na Košickom hrade v roku 2013 OZ zriadilo infocentrum a malú fotogalériu archeologických prác, ukážku odievania stredoveku, dielne na výrobu drevených výrobkov a malú kováčsku vyhňu. Tam  bude prebiehať edukaččinnosť z  dejín Košického hradu pre deti, ale aj dospelých. Každý rok združenie pripravujeme  nové atrakcie, rozširuje ponuku kultúrneho programu,  stará sa o zatraktívnenie hradného areálu a o pohodlie a kvalitný návštevnícky servis. V budúcnosti sa v spolupráci s partnermi chce stať centrom tradičných remesiel regionálneho významu. Okrem činnosti na Košickom hrade sa venuje aj usporadúvaniu dobových kultúrnych a  spoločenských podujatí, realizácii tvorivých dielní a aktivít pre deti, remeselných jarmokov, inscenovaných hier, či vojenského stredovekého tábora.

 Viac informácií:

Ľuboš PORADA, predseda OZ Casstelum Cassovia

tel.: 0949 869 861     e-mail: lubos.porada@gmail.com     info@kosickyhrad.sk

web:    www.kosickyhrad.sk    facebook: Košický hrad

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore