Tlačové správy

Kurz ekošoférovania s Miss Slovensko 2014 pre čistejšie ovzdušie – ekologicky aj ekonomicky

Zvolen/Praha, 30. mája 2014. Odborníci na ochranu a kvalitu ovzdušia, energetickú efektívnosť, inštruktori a tréneri šoférovania zo Slovenska ako aj z Českej republiky sa stretli 23. mája v sídle agentúry SEVEn v Prahe, aby diskutovali o princípoch, nastavení a zavádzaní ekošoférovania do praxe v oboch krajinách. Ekošoférovaním možno ušetriť až 20% emisií a rovnako aj pohonných hmôt, je to ekologické a zároveň ekonomické opatrenie na ochranu životného prostredia.

Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že zásady ekošoférovania sú zapamätateľné pre každého a sama som bola prekvapená, ako sa spotreba pohonných hmôt vďaka nim dokáže znížiť. Po prvej jazde s inštruktorom som ušetrila 1,5 l/100km, približne 15% zo spotreby, čo na začiatočníčku bolo dosť a verím, že keď si túto teóriu osvojím, tak nabudúce to bude ešte lepšie,“ hovorí Laura Longauerová Miss Slovensko 2014, ktorá v rámci stretnutia absolvovala kurz úspornej jazdy s certifikovaným inštruktorom.

Ekošoférovanie je spôsob udržateľnej mobility, ktorý začína pri výbere dopravného prostriedku – uprednostňuje nemotorovú a hromadnú verejnú dopravu, pokračuje cez výber správneho typu automobilu, zásady úspornej jazdy, prevádzky klimatizácie či filtra pevných častíc (DPF). Jeho podstatnou súčasťou sú zásady úspornej jazdy za volantom v motorovom vozidle.

Úspornú jazdu vyučujú tréneri už aj v Českej republike. Zástupca o.z. ECOWILL Tomáš Voříšek upresňuje: „Hospodárné řízení má být dnes díky evropské legislativě, přesněji novelizované směrnici 2006/126/ES z listopadu 2012, povinnou součástí praktické zkoušky pro získání řidičského oprávnění všech řidičských skupin vč. B, t.j. pro osobní vozidla. Dokonce jsou dnes i definovány jednotné metodiky výuky tohoto tzv. ecodrivingu, které mohou, či lépe by měli instruktoři autoškol stejně jako zkušební komisaři dodržovat. A naše sdružení usiluje o to, aby tomu tak v praxi skutečně bylo a aby se hospodárné řízení stalo samozřejmou dovedností každého řidiče“. Viac o o. z. ECOWILL nájdete nastránkewww.ecowill.cz.

V rámci projektu CleanAir z EÚ programu LIFE+ pripravuje o.z. CEPTA metodické materiály a certifikačnú schému ekošoférovania pre jednotlivcov, autoškoly a firmy s flotilami vozidiel. Daniel Lešinský, predseda o. z. CEPTA dodáva: „Už v júli tohto roku chystáme na Slovensku demonštračné jazdy, na jeseň 2014 modelový kurz pre vybraných trénerov/inštruktorov ekošoférovania. Verím, že už začiatkom budúceho roka sa nám podarí spustiť výuku ekošoférovania v pilotných autoškolách a rovnako certifikovať prvé firmy s flotilami vozidiel na Slovensku.

O. z. CEPTA vydala v rámci projektu Clean Air podporeného programom LIFE+ informačné materiály o ekošoférovaní, ktorým môže každý šofér prispieť k zlepšeniu kvality ovzdušia a pritom ušetriť až 20% financií za benzín či naftu. Viac sa dozviete na našich stránkach TU.

Kontakty:

Daniel Lešinský (CEPTA, Slovensko), lesinsky@changenet.sk; mob.: +421 905 581076;

Tomáš Voříšek (ECOWILL, SEVEn; Česká republika): tomas.vorisek@svn.cz; mob: +420 724 361339;

Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy (CEPTA): www.cepta.sk.

Miss SR a LOGO ES_02-06-2014sm

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore