Tlačové správy

PREČO RAŠI EŠTE RAZ V ROKU 2014?

Košice sú dnes iné ako pred štyrmi rokmi. Najmä vďaka úspešným Majstrovstvám sveta IIHF v ľadovom hokeji 2011, projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 (EHMK), ktorý si získal veľké uznanie a stal sa inšpiráciou pre ďalšie mestá v Európe, ale aj vďaka ďalším kultúrnym a športovým podujatiam svetovej úrovne sa Košice otvorili svetu a svet objavil Košice. 

Za štyri roky mesto získalo novú energiu, stalo sa príťažlivým aj pre mladých ľudí. A to je môj dlhodobý cieľ. Vytvoriť v Košiciach také podmienky pre život, aby sa do svojho rodného mesta mohli vrátiť, žiť v ňom a pracovať všetci tí, ktorí ho majú radi, ale musia cestovať za prácou a svojou budúcnosťou do Bratislavy alebo do zahraničia. Chcem, aby Košičania mali budúcnosť doma – v Košiciach. Tento cieľ môžeme spoločne dosiahnuť bez toho, aby sme zaťažili dlhmi budúce generácie, pretože naplno využijeme možnosti financovania rozvojových projektov mesta z fondov EÚ.  Keď sa pozriem na výsledky a prácu, ktorá zostala za nami po štyroch rokoch, máme byť spolu s Košičanmi na čo hrdí. Zvládli sme najväčší kultúrny projekt v dejinách Slovenska Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013, Košice sa dostali vo viacerých hodnoteniach medzi top destinácie sveta. Investície dosiahli rozmer, aký nemá na Slovensku obdobu.

Spolu meníme Košice. Sú už nielen mestom výroby ocele, ale aj IT centrom,  ktoré si získava vo svete prívlastok európske Silicon Valley. Spolu meníme Košice z priemyselného mesta na mesto kreativity, z historického mesta na moderné, dynamicky sa rozvíjajúce mesto. Z mesta s Luníkom IX na mesto, v ktorom zákony platia pre všetkých, aj pre obyvateľov tohto sídliska. Z mesta, z ktorého odchádzajú mladí za prácou na mesto, v ktorom budú môcť ostať žiť a pracovať.  

Za našou prácou sú výsledky. V práci primátora ma veľmi posilňuje podpora Košičanov, ktorých denno-denne stretávam. Zmeny sa podarili vďaka ľuďom, ktorí tu žijú. Vďaka všetkým, ktorí pracujú pre Košice alebo akokoľvek pomáhajú. Preto opäť kandidujem, lebo chcem v zmenách k lepšiemu pokračovať. 

AKÚ BUDÚCNOSŤ MAJÚ KOŠICE S RAŠIM DO ROKU 2018?

BUDÚCNOSŤ BEZ URÁNU A OHROZENIA ZDRAVIA

Budem pokračovať v ochrane obyvateľov mesta. Inicioval som novelu geologického zákona s inštitútom referenda a vlastným pozmeňovacím návrhom som dosiahol, že nie štát, ale Košičania rozhodnú o tom, či sa bude pri ich meste ťažiť urán. Ako rodený Košičan, otec rodiny, lekár, primátor mesta Košice a poslanec Národnej rady SR som bol vždy proti ohrozovaniu zdravia Košičanov. Budem ich ďalej chrániť pred touto hrozbou.

BUDÚCNOSŤ BEZ POVODNÍ A OHROZENIA ŽIVOTOV A MAJETKU

Budem aktívne napomáhať realizácii protipovodňových opatrení za takmer 40 miliónov eur a pri riešení iných mimoriadnych situácií. Nedostatočná protipovodňová ochrana, ktorá sa prejavila najmä počas povodne v roku 2010, sa stane minulosťou. Životy a majetok obyvateľov Košíc a priľahlých obcí bude natrvalo ochránený pred ničivým vodným živlom.

BUDÚCNOSŤ S KVALITNEJŠOU DOPRAVOU, CESTAMI A CHODNÍKMI

Budem pokračovať v obnove vozového parku Mestskej hromadnej dopravy dokončením nákupu 127 nových autobusov, 25 nových električiek, trolejbusov a elektrobusov. Bude vybudovaný integrovaný dopravný systém osobnej koľajovej dopravy. V 1. etape od Námestia Maratónu mieru po Staničné námestie je pripravená investícia za 40 miliónov eur. V tomto roku bolo zatiaľ opravených 6 500 metrov štvorcových ciest za 335 000 eur. Aktuálne začínajú rozsahom najväčšie opravy ciest za posledné roky za 2,35 milióna eur. Na opravu chodníkov pôjde v tomto roku 800 000 eur. Ešte rozsiahlejšie rekonštrukcie ciest, s odhadovanou investíciou okolo 10  miliónov eur, sú pripravené pre roky 2015 a 2016.

BUDÚCNOSŤ PRE MLADÉ RODINY S NOVÝMI BYTMI A DETSKÝMI IHRISKAMI

Budem pokračovať v sprístupňovaní bývania mladým rodinám. Je pripravená výstavba nájomných bytov pre mladé zamestnané rodiny do 35 rokov s jedným alebo dvoma deťmi, ktorých príjem nepresahuje štvornásobok životného minima. V žiadnom z bytov mesačný nájom nepresiahne hranicu 100 eur. Celková výška mesačného nájmu sa bude za 1-izbový byt pohybovať pod 80 eur za 2izbový menej ako 100 eur. Podporím developerov, ktorí budú stavať cenovo dostupné byty. Určite bude pokračovať trend výstavby a rekonštrukcie detských ihrísk. Len za minulý rok bolo do desiatich ihrísk pre deti preinvestovaných vyše 30 000 eur.

BUDÚCNOSŤ S ĎALŠÍMI PRACOVNÝMI PRÍLEŽITOSŤAMI

Budem pokračovať v aktívnej práci s investormi, ktorí vytvoria nové pracovné príležitosti. Len v minulom roku bolo vytvorených v Košiciach viac ako 400 nových pracovných miest. V tomto roku ich bude minimálne 700. Ďalej výrazne posilní IT sektor. Firmy organizované v združení IT Valley postupne zvýšia počet pracovných miest zo súčasných 6 000 na 10 000. ďalej budem robiť všetko preto, aby sme udržali  v Košiciach najvýznamnejšieho zamestnávateľa v regióne – spoločnosť U.S. Steel Košice tak, ako sa mi to podarilo v marci 2013.

BUDÚCNOSŤ PRE SPOKOJNÝCH SENIOROV

Budem pokračovať v skvalitňovaní života seniorov v našom meste. V Košiciach chcem dosiahnuť vybudovanie moderného komplexu pre seniorov so všetkými potrebnými službami a možnosťami aktívneho a plnohodnotného trávenia voľného času.

BUDÚCNOSŤ S POCITOM BEZPEČIA

Budem pokračovať v personálnom a technickom posilňovaní Mestskej polície v Košiciach. V Košiciach pribudne len v roku 2014 až 35 nových policajtov, 12 policajných cyklistických hliadok a 10 kamier na verejných priestranstvách, takže ich bude celkovo 55. V súčasnosti sú Košice druhým najbezpečnejším krajským mestom na Slovensku. Urobím všetko preto, aby o štyri roky boli Košice zo všetkých veľkých miest najbezpečnejšie.

BUDÚCNOSŤ S ROZVOJOM VZDELÁVANIA

Budem pokračovať v nastúpenom trende rekonštrukcií školských zariadení. Po preinvestovaní viac ako 1,5 milióna eur budú ďalej zlepšované podmienky pre deti v materských a základných školách. Podporím ďalšie zvyšovanie renomé košických univerzít, ktoré si získali uznanie doma aj v zahraničí.

BUDÚCNOSŤ S ROZVOJOM KULTÚRY A ŠPORTU

Budem pokračovať v zabezpečení udržateľnosti kultúrnej infraštruktúry EHMK. Kulturpark ako najväčšie kultúrne centrum na Slovensku, Kunsthalle ako prvá hala umenia na Slovensku, jedinečné sídliskové centrá kultúry SPOTs a ďalšie projekty budú žiť kultúrou a umením. Národná kultúrna pamiatka – Kúpalisko ČH bude zrekonštruované a rozšírené o bazén, vhodný pre vodnopólové podujatia svetovej úrovne. Začne výstavba nového futbalového štadióna. V najbližších dvoch rokoch pribudne 40 kilometrov nových cyklotrás.

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore