Aktuality

Budúci moderátori v tábore načítajú ďalšiu učebnú pomôcku

„Praktickým výstupom tohtoročného – v poradí už šiesteho – letného prímestského tábora, ktorý organizuje Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Košiciach, bude druhý diel Čítanky pre nevidiace deti. Prvý, ktorý  naši budúci mladí kolegovia načítali formou zvukovej knihy, už poslúžil počas školského roka ich nevidiacim a slabozrakým rovesníkom ako učebná pomôcka na hodinách slovenského jazyka,“ predstavila finálny produkt letného prímestského tábora pre budúcich novinárov a predsedníčka košickej RO SSN Katarína Čižmáriková. „V predchádzajúcich ročníkoch deti pod vedením skúsených novinárov dvakrát vydali „papierové“ noviny, raz natočili televízne noviny, v roku 2012 načítali zvukovú knihu s poviedkami východoslovenských spisovateľov „Pre tých, čo vedia počúvať“ a vlani (aj vďaka grantu z EHMK) literárnu čítanku s ukážkami diel slovenských spisovateľov. Tento rok je pripravený výber diel známych autorov z celého sveta. Keďže sa sústreďujeme najmä na prácu s hlasom a hovoreným slovom a na vystupovanie na verejnosti, letný tábor má názov Miniškola mladých moderátorov.“Od začiatku sa organizačne podieľa na letnom prímestskom tábore pre budúcich novinárov TADAM (Tlačová agentúra detí a mládeže Košice) a tretí rok aj Slovenská knižnica pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči.  Finančne ho tentoraz podporil Fond zdravia mesta Košice, DAMKO aj Literárny fond v Bratislave.

Pedagogičky Spojenej školy internátnej v Levoči pripravili výber ukážok diel desiatich spisovateľov z celého sveta, ktoré deti načítajú v nahrávacích štúdiách Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. „Uvedomujeme si, že sme pre budúcich moderátorov pripravili veľké sústo, lebo predsa len – deti nie sú profesionáli. Ale po dobrých  skúsenostiach s ich veľmi zodpovedným prístupom  k zvládnutiu textu, hlasu, dychu i výslovnosti si na to trúfame,“  objasňuje vedúca tábora Beáta Penxová-Mačingová, skúsená novinárka s dlhoročnou praxou, ktorá počas celého týždňa od 7. do 11. júla 2014 bude trinástku prázdninujúcich školákov vo veku 10-18 rokov učiť vystupovať pred mikrofónom. Hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková im objasní plusy i mínusy hovorcovskej pozície, herečka Ľuba Blaškovičová im poradí ako zdokonaliť umelecký prednes. Jozef Puchala prevedie mladých moderátorov TV štúdiom na Filozofickej fakulte Univerzity P. J. Šafárika. Stredu a štvrtok strávia na Spiši. V nádherných francúzskych záhradách kaštieľa v Markušovciach si vyskúšajú, aké je to učiť sa v prírode a budú si cibriť čítanie, prednes a dialógy vybratých ukážok. Po presune do Levoče si pozrú jej centrum a v sprievode šéfredaktorky časopisov SKN Mateja Hrebendu Gabriely Rerkovej navštívia výstavu sochárky  Marianny Machalovej Jánošíkovej, ktorá je konkrétnym príkladom uplatnenia sa nevidiacich v kultúre. Vo štvrtok predpoludním ich čaká hlavný bod programu – načítanie literárnej čítanky vo zvukových štúdiách SKN Mateja Hrebendu. Posledný táborový deň strávia v Kasárňach/Kulturparku a v sprievode  Tomáša Čižmárika z K13 sa oboznámia s jedným z konkrétnych dôkazov, ako projekt EHMK obohatil kultúru v Košiciach.

Po vytlačení textov latinkou i Braillovým písmom a namixovaní nahrávky na CD chcú organizátori na jeseň uviesť dielko do života tak, aby už v nastávajúcom školskom roku mohla poslúžiť aj táto nahrávka ako špeciálna učebná pomôcka pre deti s poruchami zraku v Levoči i Bratislave.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore