Tlačové správy

Tokaj je len jeden a má novú vyhliadkovú vežu

Jedinečná tokajská vinohradnícka oblasť sa rozvíja aj vďaka Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. V rámci tradičných osláv svätého Urbana sa v sobotu 30. mája 2015 uskutoční v obci Malá Tŕňa slávnostné otvorenie a rozsvietenie 12 metrov vysokej vyhliadkovej veže – novej dominanty Vinohradníckej oblasti Tokaj, v unikátnom tvare dreveného suda. Na podujatí sa zúčastní aj veľvyslanec Švajčiarskej konfederácie v SR Alexander Wittwer.

Projekt Tokaj je len jeden  má za cieľ, aby sa značka unikátneho vína preniesla aj na iné tradičné produkty, aby sa rozšírila ich ponuka pre návštevníkov regiónu. Chce rozšíriť a zlepšiť tunajšie služby, aby návštevníci po kúpe alebo ochutnávke vín hneď neodchádzali, ale ostali, precítili atmosféru zaujímavého vinárskeho regiónu a objavili aj kultúrne, prírodné a historické bohatstvo Tokaja.

Sobotňajší program bude  bohatý: už od 9:00 hod. sa začne v obciach Čerhov, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa a Viničky degustácia vín v stredovekých pivniciach. V obci Malá Tŕňa sa medzipivničné uličky premenia na veľkú tvorivú dielňu, kde si návštevníci okrem prezentácie tradičných remesiel či výrobkov môžu sami vyskúšať svoje zručnosti. Pre deti sú od 9:00 hod. na futbalovom ihrisku pripravené špeciálne animácie a súťaže spojené so zastávkami po historických pamiatkach regiónu. Ako je dobrým zvykom, popoludní nebudú chýbať ani vystúpenia folklórnych skupín a umelcov. Program vyvrcholí od 17:00 hod. podujatím Tokaj pod hviezdami vo vinohradoch obce Malá Tŕňa. Súčasťou bude uvedenie knihy Tokaj na tanieri, otvorenie a rozsvietenie vyhliadkovej veže a večerné pozorovanie hviezdnej oblohy.

Tokaj-pod-hviezdami2015

Hlavným produktom cestovného ruchu vo Vinohradníckej oblasti Tokaj je práve vínny turizmus. Za prispenia 1 244 481 eur z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce sa v rámci projektu „TOKAJ JE LEN JEDEN“ vytvorí unikátna turistická oblasť s možnosťami prezentovať a oživovať tradičné vinohradnícke remeslo, jeho výrobné postupy, technológie a zachovávať unikátne vinohradnícke pivničky. Nielen víno je tým, čím sa oblasť môže pochváliť. Turisti uvidia  aj tradičné pečenie chleba, prípravu  výrobkov z včelích produktov či viničného prútia.

V rámci projektu Tokaj je len jeden sa vytvára Rekreopark, jednotný navigačný informačný systém a virtuálny informačný systém. Turistom v regióne budú k dispozícii dve informačné centrá. Jedno z nich v Čerhove, ako prvá budova svojho druhu na území Košického kraja, využíva na svoj chod obnoviteľné zdroje energie. Významnou dominantou Tokajskej vínnej cesty sa stane 12 metrov vysoká vyhliadková veža. Oblasť je vytipovaná na zápis do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Občianske združenie Tokajská vínna cesta (TVC) spolu s partnermi získalo nenávratný finančný príspevok od Švajčiarskej konfederácie zo Švajčiarskeho finančného mechanizmu (85 %) a štátneho rozpočtu SR (15 %). Projekt sa podarilo pripraviť dobrou spoluprácou vedúceho partnera projektu – Združenia Tokajská vínna cesta s partnermi – Agentúrou na podporu regionálneho rozvoja Košice, n.o. a Inštitútom turizmu na Univerzite Lucern vo Švajčiarsku. Počas prípravy významne prispeli Košický samosprávny kraj a Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove.

Vinohradnícku oblasť Tokaj tvoria katastre siedmich obcí: Viničky, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Černochov, Bara a Čerhov.

Tokajská vínna cesta je záujmové združenie právnických osôb, ktoré vzniklo na podporu rozvoja turizmu, kultúry, ale i kultúrno-spoločenského života vo vinohradníckej oblasti Tokaj. Jeho členmi sú pestovatelia a výrobcovia vína, obce, kultúrne organizácie a združenia, cestovné agentúry a fyzické a právnické osoby.

Akékoľvek odpovede na doplňujúce otázky zodpovie

Miška Maciková  miska@tokajmacik.sk 0915 999 009

Zuzana Bobriková, hovorkyňa predsedu Košického samosprávneho kraja

Tel.:       055 72 68 128      Mobil:    0918 766 001 E-mail:   zuzana.bobrikova@vucke.sk   www.vucke.sk

 

Celodenný program 30. mája 2015

  •  v čase od 9:00 do 19:00 hod. v obciach Čerhov, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa a Viničky

podujatie „URBAN 2015 – Požehnanie mladého vína“ spojené s degustáciami vín v stredovekých pivniciach

Príchody vlakov z Košíc: v časoch o 07:04/ 10:04/ 12:04 hod.

obec Čerhov – Železničná stanica

od 8:00 do 14:00 hod. predaj a vydávanie vínnych pasov „URBAN 2015“

od 8:30 hod. odchod kyvadlovej dopravy – Tokaj BUS Čerhov – Viničky a späť podľa časového harmonogramu

 

Odchody vlakov do Košíc: v časoch o 15:53/ 18:53/ 20:52 hod.

  •  v čase od 9:00 do 18:00 hod. v obci Malá Tŕňa

podujatie „Deň remesiel na Tokaji“ – tvorivé dielne, prezentácia tradičných remesiel a výrobkov

  •  v čase od 9:00 do 13:00 hod. v obci Malá Tŕňa – futbalové ihrisko

podujatie „Deň detí“ – animácie, súťaže so zastávkami po historických pamiatkach regiónu Tokaj

Kultúrny program:

Historická jazda na Vyhliadkovú vežu z obce Malá Tŕňa – v priebehu celého dňa

  •  v čase od 13:30 do 19:00 hod. v obci Malá Tŕňa medzi tokajskými pivnicami

od 13:30 do 16:45 – vystúpenie tradičných folklórnych skupín Ženská spevácka skupina P A J T A Š K I / Lekárovce

 

  • Folklórna skupina Strapec / Čerhov
  • Mužská spevácka skupina U Ž A N / Lekárovce
  • Folklórny súbor Trebišovčan
  • Folklórna skupina Komanička / Nový Ruskov
  • Folklórna skupina Furmaňe / Trebišov

17:00 Vystúpenie folklórnej a tanečnej skupiny DFS Vánok / Veľké Kapušany (Tanečno ľudová skupina Vánok prekvapí spojením tradičnej folklórnej produkcie a moderného prevedenia tanečných formácií.)

17:30 Uvedenie publikácie o gastrošpecialitách regiónu „Tokaj na Tanieri“ do života

18:00 Hlavný účinkujúci: Kandráčovci (Ľudová hudba Kandráčovci je hudobná skupina z Východného Slovenska pôsobiaca od roku 2004. Východoslovenský temperamentný folklór uvádza vo vokálno-inštrumentálnom prevedení cimbalovej hudby čo najprirodzenejším spôsobom a nebráni sa spontánnej reakcii publika.

18:45 – 19:00 presun účinkujúcich na Vyhliadkovú Vežu v sprievode Dychového orchestra mladých (Dychový orchester mladých Košice bol založený v roku 1970. Hudobné teleso s viac ako 5O účinkujúcimi získalo „Zlaté pásmo-cum laude“ a Diplom za najlepšiu dramaturgiu súťažného programu na Európskom festivale v belgickom Neerpelte a nemeckom Hohenstein – Ernstthal.. S uznaním sa však mladí hudobníci stretli aj na nedávnom Medzinárodnom festivale dychových orchestrov v českom Příbore.)

  •  v čase od 19:00 do 21:00 hod. podujatie „TOKAJ POD HVIEZDAMI“ vo vinohradoch nad obcou Malá Tŕňa – slávnostné otvorenie Vyhliadkovej veže a jej rozsvietenie

19:30 – Príchod k Veži v sprievode Dychového orchestra mladých Košice

19:35 – Privítanie hostí a ich slávnostné príhovory

20:00 – Slávnostné otvorenie Vyhliadkovej veže

Vystúpenie „Tanec na šáloch“ – „Ariadnina niť“ (Vzdušný tanec v podaní Ariadny Vendelovej je výnimočná forma závesnej a výškovej akrobacie. Do svojich vystúpení vnáša ženský pôvab, hĺbku a precítenosť. Krása a lyrickosť tohto umenia prináša ľuďom estetický a nezabudnuteľný zážitok.) a husľového kvarteta „MUSICA IUVENALIS“

(Mládežnícky sláčikový orchester MUSICA IUVENALIS vznikol v roku 1964 pri Ľudovej škole umenia v Košiciach. Pod vedením dirigenta Igora Dohoviča interpretuje diela starých majstrov od baroka až po skladby moderných autorov a modernú slovenskú komornú hudbu.)

20:30 – Slávnostné rozsvietenie Vyhliadkovej veže

Celovečerné pozorovanie hviezdnej oblohy – Observatórium Kolonica a Múzeum Trebišov

Odchod Tokaj BUS o 20:35 smer Železničná stanica Čerhov.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore