Tlačové správy

Opálové tajomstvá

Krása baní prostredníctvom fotoaparátu

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a autor Miloš Greisel pozývajú širokú verejnosť na vernisáž výstavy fotografií „Bane Spiša – Opálové tajomstvá“ v utorok 2. júna 2015 o 17:00 hod. do priestorov knižnice na Lipovej ul. č.3.

Miloš Greisel sa narodil v Považskej Bystrici. Od svojich pätnástich rokoch pôsobí na Spiši, kde vyštudoval banícku priemyslovku. Po jej skončení sa na dlhé roky upísal geologickej a baníckej práci po celom Slovensku. Popri tom si zamiloval Vysoké Tatry a Slovenský raj. „Fotografovanie ma oslovilo vtedy, keď som ako člen Oblastnej skupiny speleológov zo Spišskej Novej Vsi v roku 1972 objavili Stratenskú jaskyňu“ povedal autor výstavy a pokračoval „Ako geológovi mi život v podzemí bol veľmi dobre známy. A tak fotografovanie baní mi dalo pocítiť nový rozmer.“ Miloš Greisel počas výprav v baniach zúročil skúsenosti nielen baníka, ale aj speleológa a horolezca. V svojej tvorbe prostredníctvom fotoobjektívu zaradil aj zanikajúce pôvodné banské stavby, obydlia, banícke motívy, symboly.

Ak sa dá dokopy zaujímavé povolanie s fotografovaním, pre nás ostatných je to obdivuhodný výsledok, ktorý prostredníctvom rôznych výstav môžeme vidieť, spoznať.

Prijmite naše pozvanie v utorok 2. júna 2015 o 17:00 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, ul. Lipová č. 3 a príďte si pozrieť výstavu fotografií jedinečných záberov z baní, kam sa obyčajný človek nedostane. V deň vernisáže bude prítomný aj samotný autor Miloš Greisel, ktorý Vám ochotne a  rád porozpráva o krásach podzemia. Výstava potrvá do 30. júna 2015 a pozrieť si ju môžu záujemcovia počas výpožičných hodín knižnice. Vstup je voľný.

 

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt :

www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk       Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

 

 

Zdroj : Slovenské banské múzeum Banská Štiavnica

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore