Tlačové správy

Zomrel akademický sochár Ján Mathé

S ľútosťou a smútkom v srdci sme prijali informáciu o úmrtí akademického sochára a Košičana Jána Mathého. Pre naše mesto vytvoril viacero hodnotných monumentálnych realizácií. Jeho umelecký odkaz v košických uliciach si od utorka vážime o to viac, že k nim už žiadny artefakt nepribudne.     

I keď patril medzi najvýraznejších slovenských sochárov, väčšinu svojho života tvoril pokojne, v ústraní a tichosti svojho ateliéru. O čo skromnejšie a pokornejšie pristupoval k životu a svojej práci, o to výraznejšie oslovoval ľudí svojimi dielami, ktoré vidieť nielen na košických verejných priestranstvách, ale na celom Slovensku.

V istom rozhovore sa raz vyjadril, že všetko, o čo sa svojimi dielami snaží, je vyjadriť čo najjednoduchšie a najzrozumiteľnejšie pravdu. Ľudia, ktorí poznajú jeho tvorbu vedia, že sa mu to podarilo. Jeho diela sú pravdivé ako jeho život. Preto ich dokážeme prijímať s rovnakou pokorou a úctou, s akou ich umelec vytvoril.

Ján Mathé by sa 14.júna dožil okrúhlych deväťdesiatych narodenín. Osud mu oslavu tohto životného jubilea nedoprial. Rodine v týchto smutných chvíľach vyjadrujeme úprimnú sústrasť.

Pre všetkých, ktorí chcú svojim podpisom vyjadriť sústrasť pozostalým, bude vo vestibule Magistrátu mesta Košice vystavená kondolenčná kniha oddnes od 12.00 hod. do piatku do 18.00 hod. Košičania si budú môcť na Jána Mathého zaspomínať aj pri pohľade na sochu Milenci, ktorú vybrala a mestu Košice s láskavým dovolením zapožičala manželka zosnulého Eva Mathéová. Vzácne dielo bude vystavené vedľa kondolenčnej knihy do piatku, taktiež do 18.00 hod.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore