Aktuality

Fotografia v ruke podanej mladým novinárom

pet_7470k

Fotoreportér Viktor Zamborský

Prešovskí novinári už po štvrtýkrát prezentovali svoje fotografie na výstave Prešov paparazzi 2016. Tentoraz v spolupráci s Inštitútom slovakistiky a mediálnych štúdií FF Prešovskej univerzity a Univerzitnou knižnicou PU.

Prešov paparazii 2016 je štvrtým pokračovaním takejto prezentácie novinárov pôsobiacich v rámci RO SSN v Prešove. Fotovýstava začala v dnes už neexistujúcom zariadení Koral, ktorý bol častým „pracovno-relaxačným“ zázemím pre niektorých novinárov. Myšlienka sa ujala a dnes môžeme hovoriť o tradícii.

Svoje práce na tému Novinárske leto zaslalo šestnásť autorov –  fotografov, študentov, hovorcov, grafikov, ale o svoje prežívanie leta sa podelila aj novinárka na materskej dovolenke. Vystavených je päťdesiat fotografií. Niektoré prezentujú fotografickú brilantnosť, ďalšie sú ukážkou novinárskej zásady byť v správnom momente na správnom mieste, iné zasa dôkazom zaujímavého uhla pohľadu, či momentu správneho  stlačenia spúšte.

Spracovanie témy je rôznorodé –  od portrétov cez zvieratá, šport, prírodu ažpet_7486k po naozajstné fotoreportáže. Fotografie však zároveň ukazujú rôznorodosť toho čo novinári v lete robia – okrem pracovných povinností sa snažia občas aj oddýchnuť, kochať sa prírodou, potápať sa, alebo sa stretávať so zaujímavými ľuďmi.

„Tento ročník Prešov Paprazzi nesie v sebe niekoľko posolstiev – okrem tradície, je to aj príspevok novinárov k aktuálnemu mesiacu fotografie a hlavne je to podanie ruky skúsených novinárov tým začínajúcim, teda študentom masmediálnej komunikácie,“ pripomenul predseda RO SSN v Prešov Milan Grejták a dodal: „Nie je náhoda, že výstava má svoju premiéru práve na akademickej pôde, že ju spoluorganizujeme s Katedrou komunikačných a mediálnych štúdii i s Univerzitnou knižnicou. Ide nám o to, aby sme našu novinárku organizáciu zviditeľnili v očiach nastupujúce novinárskej generácie. Je to jedna z možných foriem spolupráce, ktorou RO SSN ukazuje, že je otvorená mladým novinárom, že nám ide o to, aby naberali skúsenosti, a že si tak vieme pomáhať navzájom.“

pet_7488k

Skúsení novinári a študenti počas diskusie o smerovaní novinárskej fotorafie

Vernisáž výstavy bola zároveň príležitosťou na diskusiu o novinárskej fotografii a
jej smerovaní. Beseda s fotoreportérom Viktorom Zamborským (Prešovský večerník, SITA) sa stala konfrontáciou novinárskej skúseností, študentskej zvedavosti a súčasných technických možností, keď sa z píšucich novinárov stávajú fotografi a kameramani. „Táto univerzálnosť však ide na úkor kvality,“ pripomenul Viktor Zamborský a dodal, že v ostatných rokoch sa v redakciách strácajú pozície fotoreportérov. Prekvapením, ktoré vyplynulo z diskusie, bolo tiež zistenie, že študenti, od ktorých sa síce vyžaduje pri ich prácach aj fotografovanie, sa jej základom vôbec nevenujú.

(mig)

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore