Tlačové správy

Ústav teórie práva Gustava Radbrucha

Dňa 21. 2. 2017 sa na pôde Právnickej fakulty UPJŠ v Košiciach uskutočnila prezentácia Ústavu teórie práva Gustava Radbrucha, ktorý vznikol transformáciou Katedry teórie štátu a práva (september 2016).

Ústav sa hlási k odkazu Gustava Radbrucha, významného predstaviteľa právnej filozofie dvadsiateho storočia. Jeho teória obsiahnutá v dielach „Zákonné neprávo, nadzákonné právo“, či „Päť minút právnej filozofie“ sa po ukončení druhej svetovej vojny stala východiskom pre vyrovnanie sa s nemeckým nacistickým právom (Norimberský proces) a dodnes predstavuje argumentačný základ pri rozhodovaní v ťažkých prípadoch. Jeho prirodzenoprávna teória zhmotnená v slávnej Radbuchovej formule: „Ak nespravodlivosť pozitívneho práva dosiahne takú mieru, že právna istota zaručená pozitívnym právom už voči tejto nespravodlivosti nemá nijakú váhu, v takom prípade musí nespravodlivé právo ustúpiť spravodlivosti,“ ohlásila návrat k prirodzenoprávnemu mysleniu v druhej polovici dvadsiateho storočia. Na jeho odkaz nadviazali viacerí významní právni teoretici, medzi inými aj Róbert Alexy s myšlienkou základných ľudských práv ako právnych princípov, z ktorej vychádza pri svojej rozhodovacej činnosti aj Ústavný súd  Slovenskej republiky.

Myšlienky Gustava Radbrucha nachádzajú uplatnenie v pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti jednotlivých členov Ústavu, ktorého súčasťou je aj výklad práva a teória právnej argumentácie, argumentácia právnymi princípmi, základné práva a slobody, či princípy právneho štátu. Uvedené charakterizuje aj činnosť nového člena Ústavu, prof. JUDr. Pavla Holländera, DrSc.

Prezentácie vedenej riaditeľom Ústavu prof. JUDr. Alexandrom Bröstlom, CSc. sa zúčastnili pozvaní hostia ako z akademického prostredia, tak aj z právnej praxe. Medzi čestnými hosťami nechýbal ani rektor UPJŠ v Košiciach, prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc. a sudkyňa Ústavného súdu Slovenskej republiky JUDr. Ľudmila Gajdošíková, CSc.

Zúčastnení ocenili snahu Ústavu teórie práva Gustava Radbrucha pokračovať v spolupráci so zahraničnými vedeckými inštitúciami, predovšetkým s Ústavom Maxa Plancka pre zahraničné verejné právo a medzinárodné právo sídliacim v Haidelbergu, a Ústavom štátneho práva, ústavnej náuky a právnej filozofie, Právnickej fakulty Univerzity Haidelberg, na ktorej Gustav Radbruch svojho času pôsobil.

Poznámka:

Tlačovú správu nájdete archivovanú na www.upjs.sk v časti Vzťahy s verejnosťou https://www.upjs.sk/verejnost-media/vztahy-s-verejnostou/tlacove-spravy/rok-2017/ .

Mgr. Mária Hrehová, PhD., tlačový referent a hovorca UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore