Tlačové správy

Predsedníčka Ústavného súdu SR I.Macejková vystúpila na odbornom podujatí organizovanom Justičnou akadémiou SR

Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky (ÚS SR) Ivetta Macejková dnes vystúpila na celoslovenskom podujatí s názvom „Prieťahy v súdnom konaní“, ktorý zorganizovala Justičná akadémia Slovenskej republiky. Vo svojej prednáške sa venovala problematike rozhodovacej činnosti ústavného súdu týkajúcej sa sťažností na porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov podľa čl. 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a  práva na prejednanie záležitosti v primeranej lehote podľa  čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Ivetta Macejková je autorkou projektu  s názvom  „Efektívnosť výkonu rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky v konaní o sťažnostiach fyzických osôb a právnických osôb “.

Cieľom projektu je:

  1. efektívnejšie realizovať výkon rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky;
  2. zabrániť opätovnému vzniku zbytočných prieťahov v občianskom súdnom konaní a trestnom konaní;
  3. koordinovaným postupom so zainteresovanými subjektmi zabezpečiť precíznejšiu riadiacu a kontrolnú činnosť na všeobecných súdoch v konkrétnych prípadoch;
  4. napomáhať predchádzaniu uplatňovania právnej zodpovednosti proti Slovenskej republike v konaní pred Európskym súdom pre ľudské práva z dôvodu porušenia ľudských práv a základných slobôd sťažovateľov.

Výbor ministrov Rady Európy medzi všeobecnými opatreniami vysoko vyzdvihol projekt Ústavného súdu Slovenskej republiky ako systém kontroly rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky konštatujúcich neprimeranú dĺžku konania a prikazujúcich konať vo veci.

Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Ústavný súd Slovenskej republiky.

Viac informácií Vám môže poskytnúť hovorkyňa Ústavného súdu SR PhDr. Martina Ferencová, PhD.

telefón: 055/7207 295, mobil: +421 918 827 344, e-mail: martina.ferencova@concourt.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore