Tlačové správy

Na pozvanie predsedníčky Ústavného súdu SR prišiel na Slovensko predseda Európskeho súdu pre ľudské práva

Na pozvanie predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky (ÚS SR)Ivetty Macejkovej navštívil ÚS SR predseda Európskeho súdu pre ľudské práva Guido Raimondi.

V dopoludňajších hodinách bol Guido Raimondi oficiálne prijatý prezidentom SR Andrejom Kiskom, podpredsedom Národnej rady SR Bélom Bugárom, predsedníčkou Súdnej rady Janou Bajánkovou a predsedníčkou Najvyššieho súdu SR Danielou Švecovou. Na prijatiach sa zúčastnila aj predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková a sudkyňa Európskeho súdu pre ľudské práva za SR Alena Poláčková.

Predseda Európskeho súdu pre ľudské práva Guido Raimondi sa v popoludňajších hodinách presunie z Bratislavy do Košíc, kde sa zúčastní slávnostného zasadnutia pléna ÚS SR a vystúpi s prejavom. Oficiálna návšteva Guida Raimondiho bude pokračovať v Košiciach v piatok 3. marca 2017, kedy bude prijatý primátorom mesta Košice Richardom Rašim.

Európsky súd pre ľudské práva bol založený v roku 1959 a sídli v Štrasburgu. Jeho vznik je spojený s  Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej len „dohovor“), ktorý je pre laickú verejnosť známejší ako „Európsky dohovor o ľudských právach“, ktorý nadobudol účinnosť 3. septembra 1953. Tento dokument zakotvil zriadenie medzinárodného súdneho orgánu s právomocou prijímať rozhodnutia proti štátom, ktoré si neplnia svoje záväzky vyplývajúce z dohovoru a jeho protokolov. Hlavným dôvodom jeho založenia bolo vytvorenie kontrolného mechanizmu pre dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd zakotvených v dohovore a jeho protokoloch. Systém ochrany ľudských práv zakotvených v dohovore možno považovať za najprepracovanejší a najefektívnejšie fungujúci systém praktickej ochrany ľudských práv. Európsky súd pre ľudské práva tvoria sudcovia, ktorých počet sa rovná počtu zmluvných strán dohovoru. Počtom sudcov je jedným z najväčších medzinárodných súdnych inštitúcií na svete.

Neoficiálny dokument pre potreby médií, ktorý nezaväzuje Ústavný súd Slovenskej republiky.

Viac informácií Vám môže poskytnúť hovorkyňa Ústavného súdu SR PhDr. Martina Ferencová, PhD.

telefón: 055/7207 295, mobil: +421 918 827 344, e-mail: martina.ferencova@concourt.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore