Tlačové správy

Začal sa Mesiac autorského čítania

„Poézia – to je múdrosť sveta, klenot“ – povedala na včerajšom (pondelok 2. júla 2012) otváracom večere Mesiaca autorského čítania v Košiciach jedna z dvojice prvých hostí – slovinská poetka, spisovateľka, literárna kritička Vida Mokrin-Pauer. Predstavila sa spoločne s mladým českým autorom Ondřejom Buddeusom.

Prvá časť programu patrila práve jemu. Zatiaľ čo hostitelia z Knižnice pre mládež mesta Košice čakali len jeho, prišiel aj so spoluúčinkujúcim – gitaristom Lukášom Kosekom, aby spoločne ponúkli džez poetry. Tento subžáner objavil Ondřej Buddeus pri štúdiu severskej poézie.  A keďže nie je len básnik, ale aj prekladateľ z nemeckého a nórskeho jazyka, publiku prečítal nielen svoje diela, ale aj vlastné preklady z nórskej literatúry. Jeho texty, publikované v časopisoch, boli preložené do nemčiny, taliančiny, poľštiny či angličtiny. Minulý rok debutoval zbierkou s netradičným názvom – „55 007 znakov vrátane medzier“, v ktorej témy a výrazy čerpá zo súčasného života. Vlani mu vyšla aj obrázková kniha pre dospelých „Orangutan v zajatí má sklony k obezite“. 

16 básnických zbierok, CD s poéziou, dva satirické romány, rozhlasové hry, knihy pre deti a tvorba preložená do 11 jazykov – to je vizitka zástupkyne hosťujúcej krajiny na festivale Vidy Mokrin-Pauer. Predstavila ju dvojica moderátorov, ktorí  v Košiciach budú slovinských hostí uvádzať po celý mesiac – slovakistka Diana Pungeršič a Andrej Pleterski.  A ako zaznelo – Vida Mokrin-Pauer je považovaná za svojrázny hlas slovinskej poézie. Vyniká špecifickým básnickým jazykom, príznačnou hravosťou a expresívnou lexikou. Prvú báseň – erotickú – napísala ako 16-ročná.  Dnes vedie deti pri písaní a interpretácii literárnych diel. Sama tie svoje poslucháčom večerného čítania  nielen prečítala, ale doslova zahrala.  Po vážnom zdravotnom probléme – porážke, ako povedala – „letela vesmírom“ – a tak sa dostala k duchovnosti a kvantovému pohľadu na svet. A v takom duchu sa nesie aj jej najnovšia kvantovo-kozmicko-humoristicko-feministická zbierka básní „Jupí pre jantar“.

Úvodný večer košickej časti festivalu mal ešte jedno špecifikum – vystúpenie  Akademického zboru Technickej univerzity z Wrocławy. To už naznačilo, o čom  Mesiac autorského čítania je  – o vzájomnom spoznávaní kultúr a tiež o spolupráci v rámci nej. Zbor je totiž hosť medzinárodného festivalu mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník. Organizátor Mesiaca autorského čítania na východe Slovenska – Knižnica pre mládež mesta Košice – využila jeho prítomnosť a „požičala“ si ho na otvorenie MAČu.

Kým záujemcovia o autorské čítanie v Ostrave a Wrocławy si na svoj prvý večer musia počkať – v Ostrave dnes a v poľskom meste až zajtra  odznejú prvé verše – včera  v Brne na druhom večere  čítali Slovinec Andrej Skubic a Slovenka žijúca vo Fínsku Saša Salmela. Táto dvojica sa v Bábkovom divadle  Košiciach predstaví dnes večer.

Festival Mesiac autorského čítania v Košiciach nadväzuje na vlaňajší prvý ročník. Jeho kolískou však je Brno, kde sa koná od roku 2000. Od 1. júla celý mesiac sa striedajú autori, ktorí reprezentujú dve línie – každý večer vystupuje jeden český alebo slovenský spisovateľ a jeden zástupca hosťujúcej krajiny. Tohto roku je to práve Slovinsko.   

 Knižnica pre mládež mesta Košice

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore