Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 2. večer

Spoločným menovateľom dvojice autorov, ktorá sa predstavila v utorok 3. júla 2012 na druhom večere  Mesiaca autorského čítania v Košiciach, je – próza. Slovenka z Fínska  Saša Salmela i Slovinec  Andrej Skubic ponúkli ukážky zo svojich románov. Saša z toho jediného, ktorý má zatiaľ na konte – „27 čiže smrť robí umelca“ a  Andrej z ostatného – „Koľko si moja?“.  Oba neostali nepovšimnuté  v krajinách, kde autori žijú. Saša je držiteľka jednej z najprestížnejších literárnych cien vo Fínsku, ceny najväčšieho fínskeho denníka Helsingin Sanomat a nominovaná bola do finále literárnej súťaže Finlandia, čo sa nepodarilo žiadnemu nefínovi. V Slovinsku Andrej Skubic, podobne ako za svoj prvý román Horský med, získal najvyššie literárne ocenenie Kresnik aj za román, z ktorého čítal Košičanom.     

Moderátor prvej časti večera, literát Ján Gavura, predstavil mladú Slovenku, žijúcu vo Fínsku, ako vychádzajúcu hviezdu slovenskej prózy. Je autorka novely „To pravé imigrantské blues“ z roku 2009. O rok jej vyšiel román „27 čiže smrť robí umelca“, ktorý písala vo fínčine a hneď sa stal bestsellerom. Vyšiel aj v slovenskom a českom jazyku, no na pultoch predajní by ste ho už hľadali márne. Úvod jej čítania patril tým najmenším. Jej román totiž môže mať aj prívlastok puzzle – je akousi skladačkou štýlov a príbehov, medzi ktorými je aj rozprávka.

Autentický živý jazyk uplatňuje vo svojich dielach slovinský hosť Andrej Skubic. Píše aj divadelné hry a prekladá najmä z írskeho a škótskeho jazyka. Debutoval v roku 1999 románom „Horký med“, oceneným najvyššou slovinskou literárnou cenou Kresnik. Odvtedy napísal ďalších päť beletristických kníh.  Poslucháči si vypočuli dva úryvky z najnovšieho diela „Koľko si moja?“. A aj keď ide o realistické dielo, práve čítaný úryvok – o snoch autora o tom, ako to vyzerá v ambulancii gynekológa –  svojím surrealistickým ponímaním vyvolal u poslucháčov úsmevy. Stretnutie s autormi oddelilo vystúpenie štvorice hudobníkov, malej časti orchestra Musica Iuvenalis, ktorá zahrala skladby Arama Chačaturjana,  Jozefa Podprockého a ďalších skladateľov.

Dnešný večer – streda 4. júla 2012 – bude v átriu Bábkového divadla patriť básnikovi, prozaikovi, autorovi divadelných hier, esejistovi a skutočnej osobnosti slovinskej literatúry Milanovi Deklevovi  a českej scenáristke, prekladateľke, novinárke a feministke Eve Hauserovej.

 Knižnica pre mládež mesta Košice

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore