Tlačové správy

Mesiac autorského čítania – 3. večer /4. júl 2012/

Z troch ingrediencií „varí“ česká spisovateľka, prekladateľka, novinárka, scenáristka, pôvodne molekulárna genetička Eva Hauserová – zo sci-fi, feminizmu a ekológie. Tak uviedol prvého hosťa stredajšieho (4. júla 2012) – tretieho – večera Mesiaca autorského čítania jeho moderátor Ján Gavura. 

V roku 2010 vyšiel zatiaľ posledný román autorky – Rybie hry, z ktorého čítala úryvok. Horúci letný večer v átriu Bábkového divadla aspoň čiastočne osviežila prechádzka zasneženým Petřínom, kam sa vybrala hrdinka románu. A prečo ho Eva Hauserová nazvala Rybie hry? V 90. rokoch minulého storočia prišla do Česka hra, ktorej podstatou bolo podnikať v rybom priemysle. Každý chcel zarobiť a nik si neuvedomil, že podmorská ríša sa neobnovuje tak rýchlo, ako ju ľudia ničia.  A to viedlo k prehrám. Ale len raz, na druhýkrát sa už nik nenechal nachytať. A vlastne, podľa spisovateľky,  každý žijeme takú rybiu hru, vrátane protagonistky knihy, nespokojnej so svojou prácou  v reklamnej agentúre. O svojej inklinácii k sci-fi prezradila, že to bolo akési východisko z núdze. Za totality sa zaň skrývala, keď si robila „legraci“  z komunizmu. Feminizmus  dnes už nestojí v popredí jej pozornosti, pretože mnoho vecí sa zmenilo. V súčasnosti sa viac venuje ekologickým otázkam. No aj tak dala poslucháčom možnosť výberu druhej ukážky – feministický fejtón alebo vtipné sci-fi. Vyhral fejtón. A tak sa mohli dozvedieť, akí muži sú, podľa nej, v kríze.

 

Dupanie, tlieskanie, lúskanie prstami, hra na kartónových krabiciach – aj takto môže vyzerať hudba. Hneď vedľa plagátu s textom Podporujeme kreativitu to s úspechom predviedli študenti Legnickej hudobnej školy z Poľska, ktorí rozdelili autorský večer na dve časti. Sú členmi súboru bicích nástrojov, a tak, samozrejme, nechýbala ani klasická ukážka. Opäť pekný príklad spolupráce organizátorov dvoch festivalov – aj tento súbor prišiel do Košíc na 4. medzinárodný festival mládežníckych orchestrov a zborov Šengenský poludník.

 

Na to, na čo my máme dva výrazy – báseň a pieseň, majú Slovinci jedno slovo – pesem. V oboch podobách vychádzajú aj spod pera Milana Deklevu, básnika, prozaika, autora divadelných hier, esejistu, novinára, skladateľa a hudobníka, hosťa druhej časti večera. Hral v džezovej kapele Salamander. Aj jedna z ukážok z jeho tvorby bola o hudbe. Píše poetické meditácie a „Džez“ je jednou z nich. Ponúkol aj zamyslenie sa o konci či o kráse motýľov.

 

Milan Dekleva vydal viac ako 20 básnických zbierok. V roku 2006 získal Veľkú Prešerenovu cenu i cenu Kresnik, teda najvyššie ocenenia v slovinskom literárnom svete. K románovej tvorbe sa dostal vo vyššom veku. „Víťazstvo krýs“ má vyjsť aj v češtine. Ako sa vyjadril, chcel napísať román o 20. storočí, ktoré sa „rozprestiera“ medzi Hollywoodom a gulagmi. Po ukážke zo svojej poézie predstavil poslucháčom poviedku „Vtáčí záchranár“,  písanú jazykom postihnutého dieťaťa. Verše začínal písať vo forme haiku. V poslednom čase sa vrátil k  východnej kultúre,  ovplyvňujú ho budhizmus a Zen budhizmus.

 

Zatiaľ čo v Košiciach sme počúvali túto dvojicu autorov, v Brne sa s čitateľmi stretli slovinský spisovateľ a dramatik Andrej Rozman Roza a mladá slovenská autorka Zuska Kepplová.  Dnes, vo štvrtok, ich privítame v Košiciach. A Eva Hauserová a Milan Dekleva odcestujú do Ostravy, ďalšieho zo štvorice miest, kde sa koná Mesiac autorského čítania. Poslednou zastávkou slovinských hostí je poľské mesto Vroclav.  

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore