Tlačové správy

Vodičom na slovenských cestách sme v piatok trinásteho rozdávali pochvaly a poučenia

Piatok trinásteho. Ideálny čas na dopravno-výchovnú akciu, čo poviete? ÚNSS si to povedala a počas 8. ročníka Dňa bielej palice sa vodiči na slovenských cestách ocitli pod drobnohľadom preventistov z Prezídia Policajného zboru a Mestskej polície hlavného mesta SR Bratislavy. Informačné letáky a osviežovače vzduchu do auta sa rozdávali celkovo na 54 priechodoch pre chodcov v 47 mestách. V štatistike Dňa bielej palice 2017 svieti číslo 18,3. Presne toľko percent áut nedalo chodcom s bielou palicou po signalizácii na priechode prednosť. Najmenej zodpovedne sa dnes správali vodiči v Bratislavskom (27,4 %), najzodpovednejšie  sa jazdilo v Košickom  kraji (12,7 %).

A ako to bolo vlani? V roku 2016 sa akcia uskutočnila v 49 mestách a na 57 priechodoch pre chodcov. Nevidiacemu vtedy nezastavilo 19,5 % vodičov. Najčernejší bod zabezpečilo 29 %   Prešovskému kraju, najčervenší putoval na západ – Trenčiansky kraj sa hrdil 13 %.

„Chcela by som sa poďakovať všetkým, ktorí sa s nami do realizácie Dňa bielej palice 2017 pustili a ktorí sa piatkom trinásteho ani v najmenšom nenechali odradiť,“ povedala koordinátorka akcie Dušana Blašková. „Alfou aj omegou sú pre nás ľudia so zrakovým postihnutím, je to pre nich, s nimi a o nich. Ako ktokoľvek iný, aj oni sa púšťajú cestou-necestou, akurát s bielou palicou v ruke a vodiči sa musia naučiť, ako stretnutie s nimi zvládnuť bez stresu a hlavne bez nebezpečenstva,“ dodala.

Partneri: Nadácia Allianz

Mediálny partner: Zelená vlna RTVS

Výsledky Dňa bielej palice 2017

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore