Tlačové správy

Knižnica spojí festivalom Číta celá rodina až dvadsať škôl v Košiciach

Literárnemu festivalu Číta celá rodina, ktorý príde do Košíc podporiť šestnásť osobností literárneho života, otvorí svoje brány až dvadsať košických škôl.

Organizátorom dvojdňového festivalu Číta celá rodina (20.-21.10.2017) je Knižnica pre mládež mesta Košice. Jej snahou je spojiť deti rôznych škôl a rôznych vekových kategórií po celom meste a zároveň zdôrazniť dôležitosť čitateľského vzoru v školách, ale najmä v rodinách. Naplniť ciele tohto rodinného projektu knižnici pomôžu nielen hosťujúci spisovatelia, knihovníčky a pedagógovia, no i všetci, ktorí sa do čitateľských aktivít zapoja, aby tak spoločne prezentovali možnosti práce s knihou a rôzne atraktívne formy tradičného i netradičného čítania deťom a s deťmi.

Piatok bude o čítaní v školách

V piatok 20. októbra 2017 sa bude čítať na dvadsiatich košických školách. „Tie v spolupráci s našimi knihovníčkami pripravili pre žiakov naozaj výnimočné aktivity s knihou a o literatúre vôbec“, sprostredkúva informácie o úvodnom dni festivalu Iveta Hurná, riaditeľka knižnice. „Spomeniem aspoň čítania v ranných družinách. Tam školákom čítajú samotní rodičia a starí rodičia, ktorí ráno zvyknú doprevádzať svoje deti. V školách však čítajú aj školníci, upratovačky či kuchárky a rovnako sú čitateľským vzorom pre mladších ich starší spolužiaci, ktorí im budú čítať v čitateľských kútikoch a klubovniach.“ Ďalšie miesta, z ktorých sa v tento deň bude ozývať čítané slovo sú chodby, jedálne, telocvične aj školské rozhlasy. Nemenej zaujímavé určite budú prezentácie obľúbených kníh, ktoré deti hromadne predstavia v telocvični, konkrétne tu pôjde o Literárnu burzu. „Čítanie prinesieme opäť aj do Spojenej školy na Opatovskej ceste, kde sa s handikepovanými detičkami budeme učiť Hevierove zábavné rýmy, ponúkneme im rýchlokurz taliančiny, no a celé to pre nich ešte spestríme tvorivými dielňami na tému stromov a jesenného ovocia, aktuálne ku Dňu stromov.“ Svoje aktivity knižnica ponúkne tiež v materskej škole s maďarským jazykom, kde bude zo svojej knihy v maďarčine čítať Petra Nagyová-Džerengová. „O množstve naplánovaných podujatí aktuálneho ročníka by sme mohli hovoriť ešte veľa, myslím si však, že si zopár tých prekvapení radšej necháme pre seba, aby sa deti mali na čo tešiť“, dodáva k piatkovému programu Iveta Hurná. Okrem spomínanej Petry Nagyovej-Džerengovej sa účastníci festivalu stretnú i s ďalšími známymi spisovateľmi pre deti a mládež ako sú Michaela Ella Hajduková, Marta Hlušíková, Ester Stará, Alžbeta Verešpejová, Roman Brat, Braňo Jobus, Zbyňo Džadoň, Peter Karpinský, Ján Milčák, Erik Ondrejička, Daniel Rušar a Valentín Šefčík. „Ďalej u nás privítame prekladateľku Danielu Lozanovú, ilustrátorku Janu Kalixovú a literárneho moderátora Dada Nagya, ktorý nám bude tiež moderovať večerné neformálne stretnutie s milovníkmi detskej literatúry, na ktorý srdečne pozývam.“ Literárny večer v LitParku sa začína v piatok 20. októbra 2017 o 17:30 hodine.

Sobota bude o rodine

V sobotu 21.10.2017 sa rodiny opäť zabavia v areáli Kasární/Kulturparku na Kukučínovej 2, kde je pre nich od 10.00 hodiny naplánovaný pestrý program. „Vystúpia u nás dve divadlá, Crocus Theatre a Babadlo, vypočujeme si dramatizované čítanie Haligandy a zažijeme zábavný súboj Päť proti piatim, v ktorom si zmerajú svoje sily a najmä vedomosti spisovatelia s našimi čitateľmi. Navštívi nás aj ZOO so svojim najnovším nádherným zvieracím prírastkom a nebude chýbať ani kúzelník či rozprávka na dobrú noc, v  podaní pani Blaškovičovej.“ Knižnica nezabúda ani na vzdelávanie a preto zaradila aj niečo pre rodičov. „Viki Marcinová, propagátorka čítania nám príde poradiť ako urobiť zo svojho dieťaťa čitateľa“, informuje a zároveň pozýva na rodinný program, ktorý potrvá až do 17:30 hodiny, Iveta Hurná. Popri ťažiskových aktivitách budú vo vstupnej hale budovy Bravo prebiehať zábavné tvorivé dielne pod vedením ilustrátorky Jany Kalixovej a rodinného centra Stonožka a tiež burza kníh.

Ako sa festivalu sa darí

Svoje pocity zo šiestich ročníkov a príprav aktuálneho siedmeho ročníka rekapituluje riaditeľka knižnice takto: „Dá sa povedať, že náš rodinný festival nám z roka na rok dospieva. Rastie a vyvíja sa, rovnako ako naši čitatelia. No a my predsa musíme držať krok.“ Snahou je priebeh festivalu stále zdokonaľovať a pridávať zakaždým aj niečo inovatívne. Tento rok preto pribudlo čítanie v materskej škole a rozšírili sa aktivity v spojenej škole. „O tom, že napredujeme nehovorí len samotná účasť či obľúbenosť projektu, ale aj záujem rodičov a narastajúci počet škôl či subjektov, ktoré sa chcú zapojiť. Vyjadrím sa aj v číslach, kým napríklad v roku 2014 sme čítali na deviatich školách, v minulom roku to bolo už na štrnástich a teraz do toho ideme už s rovnou dvadsiatkou.“

Nie je pochýb, že organizovanie podporných vzdelávaco-zábavných programov pomáha rovnako knižniciam ako školám, takto majú dosah nielen na deti, ale darí sa im osloviť celé rodiny, či komunity. „Musíme si uvedomiť, že kladný vzťah ku knihám a čítaniu sa nadobúda hlavne prostredníctvom kladného príkladu dospelých a tými prvými a najdôležitejšími sú vždy rodičia. Preto si myslím, že festivaly ako je tento majú svoje opodstatnenie a zmysel a treba ich organizovať.“

Projekt bol podporený z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia.

Eka, 17.10.2017

PROGRAM FESTIVALU:

Piatok 20.10.2017

  • 08:00 – 14:00 hod. – Celodenné čítania v školách
  • 17:30 hod. – Literárny večer pre milovníkov detskej literatúry, LitPark

Sobota 21.10.2017

LitPark:

  • 10:00 hod. – Malí, veľkí kamaráti kúzelníka Gabiho – Kúzelník Gabi, kúzelnícke predstavenie
  • 11:00 hod. – Kúzelný Félix – Crocus Theatre, divadelné predstavenie
  • 13:00 hod.  – Rozprávkový automat – Haliganda, občianske združenie, dramatizované čítanie
  • 14:00 hod. – Rozprávanie o zvieratkách – ZOO Košice, predstavenie živých zvierat
  • 15:00 hod. – Tri zázračné slová, ktoré z každého dieťaťa urobia čitateľa. Za noc!, Viki Marcinová, niečo pre rodičov
  • 16:00 hod. – Palculienka – BABADLO, n.o., divadelné predstavenie
  • 17:00 hod. – Rozprávka na dobrú noc a krásne sny – Ľubica Blaškovičová, večerníčkové čítanie

Vstupný priestor budovy Bravo:

  • 10:00 – 13:00 hod. – výtvarná dielňa s ilustrátorkou Janou Kalixovou
  • 14:00 -17:00 hod. – tvorivé dielne, Rodinné centrum STONOŽKA – Košice
  • 10:00 – 17:00 hod. – burza kníh

Foxtrot:

10:00 hod. – Päť proti piatim, spisovatelia verzus čitatelia, zábavno–súťažné podujatie

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore