Tlačové správy

Predprázdninové šantenie s vláčikmi na dopravnej priemyslovke vKošiciach

Školy čoskoro uzavrú svoje brány a školákom začnú 2 mesiace zaslúženého letného oddychu. Na prázdninové hry a šantenie sa ale deti môžu naladiť už v posledný júnový týždeň na Strednej priemyselnej školy dopravnej na Hlavnej ulici 113. V jej priestoroch tradične pre verejnosť ožijú malé vláčiky. Celý týždeň, od 25. do 29. júna 2018 v čase od 16:00 do 19:00 hodiny bude na školskom modelovom koľajisku premávať približne 20 vlakových súprav.

 Verejnosť môže na malom priestore vidieť nielen históriu, ale aj modernu vlakovej dopravy. Prezentované vlakové súpravy pochádzajú z klubových aj súkromných zbierok a budú sa v priebehu týždňa obmieňať. Kým začiatok týždňa je venovaný bohatej histórii železnice, koniec týždennej akcie bude patriť modernej – intermodálnej preprave tovaru po železnici.

Intermodálna preprava tovaru po železnici je v súčasnosti preferovaným prvkom dopravnej politiky EÚ. Tovar sa prepravuje v uzavretých prepravných jednotkách na ucelených vlakových súpravách, čím sa znižujú negatíva kamiónovej dopravy na životné prostredie, spotrebu palív a tiež dochádza k odľahčeniu cestnej siete. Tento moderný spôsob prepravy tovaru bude na modelovom koľajisku predstavovať viacero tzv. kontajnerových vlakov. Verejnosti sa tiež prvýkrát predstaví aj vlaková súprava na prepravu kamiónových návesov. Takýto spôsob prepravy kamiónov sa síce na Slovensku nevykonáva, v Európe je však bežný.

Na svoje si určite prídu najmä deti, ktoré sa nemusia len pasívne prizerať, ale môžu si s vláčikmi aj zašantiť – ako výpravcovia sa môžu zapojiť do riadenia síce iba modelovej, ale predsa len železničnej prevádzky. Vstup pre verejnosť je voľný.

Ing. Martin BALKOVSKÝ, vedúci Železnično-modelárskeho klubu pri SPŠD

www.facebook.com/zmkspsd

tlf. č.: 0911 056 001

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore