Tlačové správy

V rožňavskej knižnici o významných medzníkoch Slovenska v 20. storočí – o významných udalostiach a dátumoch

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja pripravila pre stredoškolskú mládež a širokú verejnosť v rámci projektu Tajomstvá v literatúre II podujatie s významnou osobnosťou  dejín Slovenskej republiky – s PhDr. Dušanom Kováčom, DrSc., slovenským historikom, spisovateľom. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk a je hlavným partnerom projektu.

Dušan Kováč, popredný slovenský historik, vyštudoval históriu. Pracoval ako stredoškolský učiteľ a od roku 1968 nepretržite pôsobí v Slovenskej akadémii vied. Venuje sa slovenským a stredoeurópskym dejinám 19. a 20. storočia.

„Je nám cťou, že pri príležitosti storočnice vzniku ČSR môžeme u nás privítať takú významnú osobnosť, ako je pán Dušan Kováč“, povedala pracovníčka úseku náučnej literatúry Anna Kešeláková a pokračovala: „Prednáška bude venovaná študentom a záujemcom z radov verejnosti, na ktorej doktor Kováč priblíži udalosti našich dejín, ktoré ovplyvnili životy našich predkov, ale i tie naše.“

Pre Slovákov znamenal  vznik ČSR v roku 1918 ešte oveľa viac ako pre Čechov. Tí už vtedy boli ďalej, česká spoločnosť bola vyspelejšia, český národ sformovaný. Naopak, slovenský sa len vďaka Masarykovej republike pretvoril z etnika na štátotvorný národ. Prvýkrát zažili demokratický politický systém a z predstavy o ňom potom žili aj dlhé roky počas komunizmu. Vtedy sa prvý raz vytýčili konkrétne hranice Slovenska, nie veľmi rozdielne oproti terajším.

Či by mal byť aj na Slovensku 28. október štátnym sviatkom alebo by to mal byť 30. október, čo sa významné udialo do roku 1993, aký význam má SNP, rok 1968, kto bol Gustáv Husák, aká bola či je situácia v oboch krajinách dnes alebo…To je len pár „momentov“, ktoré  určite PhDr. Dušan Kováč, DrSc., spomenie a rozvinie.

Pozývame Vás v piatok 9. novembra 2018 o 9:30 hod. do priestorov Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, Lipová ul. č. 3 na stretnutie s významným slovenských historikom a spisovateľom s PhDr. Dušanom Kováčom, DrSc. Podujatie je organizované v rámci projektu Tajomstvá v literatúre II. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia www.fpu.sk, ktorý je hlavným partnerom projektu. Vstup je voľný.

Tatiana Bachňáková, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Kontakt:

www.kniznica-rv.sk      E-mail : kniznica@kniznica-rv.sk

Adresa : Lipová 3, 048 01 Rožňava

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

Zdroj :

https://zurnal.pravda.sk/rozhovory/clanok/409546-slovaci-su-statotvorni-uz-od-roku-1918-vdaka-vzniku-prvej-csr/

 

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore