Tlačové správy

Knižnica Jána Bocatia siahne na slovenský rekord

Knihovníci budú stavať vežu z kníh

  • Miesto konania: priestor pred OC Galéria Košice
  • Termín konania: 13. 9. 2019, o 11:00
  • Organizátori: Verejná knižnica Jána Bocatia, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja a Mestská časť Košice-Západ

Knihovníci z Verejnej knižnice Jána Bocatia majú zálusk na unikátny slovenský rekord – postavenie čo najvyššieho stohu kníh. Na ustanovenie rekordu bude dohliadať komisár Slovenskej knihy rekordov, ktorá má oprávnenie udeliť certifikát. Knihovníkov možno prísť povzbudiť v piatok 13. septembra o 11:00 pred Obchodné centrum Galéria na Terase. Ustanovenie oficiálneho rekordu bude súčasťou prezentácie knižnice počas Festivalu voľného času. Organizuje ho najväčšia košická mestská časť Západ.  Knižnica Jána Bocatia pripravila aj ďalšie lákadlá – burzu kníh,  workshop skladanie origami pre deti, vedomostné literárne kvízy pre verejnosť,  autorskú prezentáciu Viery Spišákovej a jej knihy Syntax, ktorá je určená pre žiakov základných škôl.

„Pokus o vytvorenie rekordu v postavení najvyššieho stohu kníh sa na Slovensku doteraz nerobil, takže sme radi, že sa naša knižnica ako prvá pokúsi o tento ustanovujúci rekord. Vyradené knihy tak dostanú nové využitie a veríme, že to motivuje aj čitateľov siahnuť po nejakej zaujímavej literatúre,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

„Na vytvorenie rekordu, ktorým bude postavenie čo najvyššieho stohu kníh, použijeme vyradené knihy. Takto symbolicky dostanú druhú šancu. Najskôr ich použijeme ako stavebný materiál pre vytvorenie rekordu, následne si ich diváci budú môcť vziať domov,“ uviedla riaditeľka knižnice Soňa Jakešová. Dodala, že zámerom je predstaviť knižnicu verejnosti nielen ako tradičnú kultúrno-vzdelávaciu inštitúciu, ale aj ako miesto, ktoré ponúka rad zaujímavých a netradičných podujatí.   „Pobočka našej knižnice na Terase má novú klubovú miestnosť, v ktorej robíme výstavy, besedy, tvorivé dielne, či tematické klubové stretnutia,“ spresnila.

„Sme radi, že sa činnosť knižnice rozširuje. V Košickom kraji sa snažíme o to, aby knižnice neboli len múzeami kníh, ale poskytovali možnosti na rôzne spoločenské aktivity, čím sa spopularizuje aj samotné čítanie,“ dodal Trnka.

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach je kultúrna inštitúcia Košického samosprávneho kraja. Patrí k najstarším a najväčším verejným knižniciam na Slovensku. Jej počiatky siahajú do 17. storočia, do obdobia vzniku Košickej univerzity. VKJB má regionálne a hudobné oddelenie na Hlavnej 48, centrálnu požičovňu na Hviezdoslavovej 5 a pobočky v mestských častiach Košíc – na sídliskách Nad Jazerom, KVP, Terase, Dargovských hrdinov, v Barci a Šaci. Knižnica ponúka takmer 200 tisíc dokumentov. Okrem beletrie aj kvalitný fond regionálneho oddelenia, kde uchováva a sprístupňuje dokumenty týkajúce sa dejín a reálií mesta a kraja, ale aj s celoslovenským významom. Popri knižničných službách organizuje kultúrne a vzdelávacie podujatia pre verejnosť.   V ostatných  rokoch zaznamenáva každoročný nárast počtu registrovaných čitateľov a účastníkov podujatí. Knižnica má takmer 11 tisíc čitateľov, ročne pripraví okolo 800 podujatí.

Kontaktná osoba:

PhDr. Soňa Kostrábová, manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí

kostrabova@vkjb.sk, tel.: 62 232 17, 62 232 91

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore