Aktuality

Tvorivá škola žurnalistiky pre Slovákov žijúcich v zahraničí

Žurnalisti z jedenástich krajín sa zišli v Košiciach

Žurnalistov z rôznych kútov Európy ale aj z ďalekej Kanady prilákali organizátori z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) a Redakcie národnostného vysielania RTVS do Košíc. Tvorivá škola žurnalistiky je kreatívny týždenný program určený Slovákom, ktorí sa v zahraničí venujú novinárčine. Už 17-ty krát majú slovenskí redaktori z televízií, rozhlasu a printových a elektronických médií  možnosť navzájom sa odborne obohatiť a nasať slovenskosť .

Od 23. do 27. septembra 2019 absolvujú účastníci odborné prednášky a workshopy na pôde košického štúdia verejnoprávnej televízie. Pozvanie do Prezidentskej knižnice a do rodného Medzeva prijali novinári od prezidenta SR Rudolfa Schustera. A v rámci Košíc navštívia aj rozhlasové štúdio RTVS, Štátne divadlo, Dom národnostných menšín, Slovenský syndikát novinárov či Súkromné hudobné a dramatické konzervatórium a Strednú odbornú školu technickú na Kukučínovej ulici.

Po 15-tich ročníkoch žurnalistickej školy v Bratislave a Banskej Štiavnici majú redaktori možnosť spoznať aj východ Slovenska. Nevynechajú teda Údolie smrti a pamätník na Dukle, Medzilaborce a Mikovú, rodnú obec rodičov najznámejšieho pop-artového umelca so slovenským pôvodom Andyho Warhola. Medzi slovenskými novinármi z Českej republiky, Maďarska, Poľska, Chorvátska, Rumunska, Srbska, Ukrajiny, Rakúska, Švédska a Kanady sú aj takí, pre ktorých je to zároveň prvá návšteva domoviny v živote.

Odbornou garantkou programu podujatia je Ľuba Koľová, ktorá sa v rámci tvorby Redakcie národnostného vysielania venovala téme Slovákov žijúcich vo svete aj v rovnomennom televíznom cykle vysielanom na RTVS v rokoch 2010 až 2012.

Na slávnostné ukončenie Tvorivej školy žurnalistiky v piatok pricestuje z USA aj predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ján Varšo.

Ivana Smrčová

Bližšie informácie:

Ľudovít Pomichal organizátor a garant Tvorivej školy žurnalistiky

00421/2/57200530, ludovit.pomichal@uszz.gov.sk

Ľuba Koľová RTVS Košice 00421/905639910, luba.kolova@rtvs.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore