Tlačové správy

Festival Matrioshka oslavuje výročie Nežnej revolúcie už po piatykrát

Koncerty Korben Dallas a B-Complex, literárny večer , alebo úplne nová filmová prednáška Petra Konečného – to všetko, a ešte niečo navyše, ponúka festival Matrioshka. V termíne od 15. do 17. novembra 2019, predstaví v Košiciach tri rôzne podujatia na troch rôznych miestach, ktoré spája rovnaká myšlienka:  Prostredníctvom umenia a kultúry oboznámiť mladých ľudí s absurdnými reáliami totalitného režimu, šíriť posolstvo nutnosti ochrany demokratického zriadenia a vyzdvihnúť hodnoty Novembra 1989.

„Každý ročník festivalu sme organizovali s nadšením a radosťou, ale tento ročník je vďaka 30. Výročiu Nežnej revolúcie špeciálny“ hovorí manažérka a riaditeľka festivalu Miroslava Rybárová. „Keď sme tento festival v roku 2014 zakladali, veľmi sme dúfali, že sa tohto výročia „dožije“, a tak sme šťastní, že sa nám to podarilo. Na počesť všetkým, ktorí  v 89-tom stáli na námestiach sme upravili  tohtoročný vizuál festivalu do farieb trikolóry. Taktiež veríme, že návštevníci ocenia pestrosť programu, v ktorom prednášky a diskusie striedajú literatúra a koncerty. Je pre nás veľmi dôležité, aby sme nenásilným a inovatívnym spôsobom vyzdvihli dôležitosť kritického myslenia a potrebu zachovania občianskej spoločnosti“.

Festival začína v piatok  15. novembra v Kníhkupectve Artforum v Košiciach  o 18.00 hod.  literárnym večerom so spisovateľom, karikaturistom a literárnym vedcom Michalem Jarešem z Prahy a básnikom, veľkým fanúšikom Bohumila Hrabala a vydavateľom samizdatov Jiřím Trávníčkom z Košíc. Večer s názvom „Na výsluchu“ bude venovaný knihám Český literární samizdat: 1949-1989 a Dějiny československého komiksu 20. století. Okrem rozprávania o knihách sa návštevníci dozvedia ako samizdaty vznikali, ako sa šírili, kto za ich tvorbou stál a prečo to robil. Moderuje Peter Béreš.

V  sobotu 16. Novembra o 19.00 hod. predstaví  Peter Konečný svoju úplne novú prednášku pripravenú exkluzívne pre tohtoročný festival. Témou Večera filmovej cenzúry a propagandy s Petrom Konečným je fenomén filmovej a televíznej cenzúry pred rokom 1989. Prednáška priblíži  zakázané slovenské a zahraničné filmy, ale aj hollywoodske tituly ktoré sa do našich kín nakoniec dostali.  Po prvýkrát si ju bude možné  vychutnať v sále Kina Úsmev  v Košiciach.

Festival MATRIOSHKA vyvrcholí  v nedeľu 17. novembra v Tabačke Kulturfabrik od 17.00 hod. oslavou Medzinárodného dňa študentstva a 30. výročia Nežnej revolúcie podujatím s názvom MATRIOSHKA MECHECHE.  Koncertom kapiel Korben Dallas a B-Complex bude predchádzať diskusia na tému „Deti rozdelenej Európy“, ktorej sa zúčastnia samotní interpréti , Alžbeta Śnieżko z  Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a moderátor Braňo Sobinkovič.

Počas večera bude tiež prebiehať neformálny trh neziskoviek, občianskych združení a nadácií, na ktorom sa bude možné dozvedieť niečo o ich súčasných aktivitách a plánoch do budúcna, nadviazať nové kontakty alebo sa len tak voľne porozprávať.  Zároveň si budú môcť návštevníci pozrieť aj projekciu fotografií zachytávajúcich atmosféru Nežnej revolúcie v Košiciach autorov Juraja Janča a Daniela Lišku.

Projekt podporila nadácia ERSTE Foundation. Projekt je spolufinancovaný mestom Košice. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Viac informácií o programe a priebehu festivalu nájdete na internetovej stránke:

www.matrioshka.sk

alebo na Facebooku:  https://www.facebook.com/matrioshka.festival

Kontakt pre médiá:

Miroslava Rybárová, projektová manažérka festivalu a štatutár OZ AZIMUT

tel. : +421 905 848 750

e-mail : mirka@matrioshka.sk

Obrázkové prílohy- link na stiahnutie:

https://drive.google.com/drive/folders/1DPvvdyUz5ziTIXOKz6iALuHtMJvdgDgJ?usp=sharing

 

Matrioshka festival

  •  15.11.2019, 18:00

 Na výsluchu s Michalem Jarešem a Jiřím Trávníčkem

Literárny večer s hosťami Michalem Jarešem a Jiřím Trávníčkem bude venovaný knihám Český literární samizdat: 1949-1989 a Dějiny československého komiksu 20. století.

Miesto: Kníhkupectvo Artforum Košice, Hlavná 87, Košice

Vstup voľný

  •  16.11.2019, 19:00

Večer filmovej cenzúry a propagandy s Petrom Konečným

Úplne nová prednáška Petra Konečného o fenoméne filmovej a televíznej cenzúry pred rokom 1989.

Miesto: Kino Úsmev, Kasárenské námestie 1, Košice

Vstup: 2 € (predpredaj a predaj na mieste v Kine Úsmev)

  • 17.11.2019, od 17:00

Matrioshka Mecheche (KORBEN DALLAS a B-COMPLEX)

 Program:

17:00-20:00 Neformálny trh neziskoviek ,občianskych združení a nadácií

17:00-18:30 Diskusia: „Deti rozdelenej Európy“- moderuje Braňo Sobinkovič

19:00 Koncert Korben Dallas (spoplatnený)

21:00 Koncert B-Complex (spoplatnený)

+ premietanie fotografií z Novembra 89 v Košiciach, autori: Juraj Jančo a Daniel Liška

Vstupné na koncerty:

8 € – študenti  ISIC/EURO 26, ZŤP, dôchodcovia-  v predpredaji  do 16. 11

10 €– nezľavnený  – v predpredaji do 16.11

12 € – jednotný lístok , predaj na mieste v deň konania podujatia od 15:00 hod.

Predpredaj v sieti Ticketportal.

Zmena programu vyhradená .

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore