Tlačové správy

Verejná knižnica Jána Bocatia otvára virtuálnu knižnicu

Verejná knižnica Jána Bocatia, ktorá je kultúrnou organizáciou Košického samosprávneho kraja, oslavuje Svetový deň kníh a autorských práv pripadajúci na 23. apríl, špeciálnymi ponukami. Prvou je otvorenie Virtuálnej knižnice, ktorá poteší všetkých, čo majú radi knihy, literatúru, umenie a históriu. Virtuálna knižnica je dostupná cez web stránku knižnice Jána Bocatia a nielen obyvatelia Košického kraja ju môžu navštíviť cez samostatnú sekciu. Aj táto nová aktivita VKJB v online priestore návštevníkom prináša užitočné informácie a zábavu, bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzajú – postačí iba prístup na internet.

„Ani v tejto mimoriadnej situácii, kedy musí byť aj naša knižnica pre verejnosť zatvorená, nezabúdame na našich čitateľov a priaznivcov. Náš kreatívny tím prichádza so stále novou ponukou aktivít dostupných cez internet, pričom myslíme na všetky vekové kategórie,“ povedala riaditeľka VKJB Soňa Jakešová.  Dodala, že aj ponuka Virtuálnej knižnice sa bude ďalej rozširovať. Aktuálne sú cez ňu dostupné audio rozprávky, pôvodné aj ľudové, ktoré potešia deti i rodičov. Nielen milovníkov histórie zaujme výber článkov z dobových košických novín z knižničného fondu regionálneho oddelenia knižnice. Sú zamerané predovšetkým na dianie v meste, ale aj na významné historické udalosti z domova i zahraničia, najmä spred roku 1938. Z dnešného pohľadu viaceré pobavia svojským humorom. Virtuálna knižnica ponúka rande s obľúbenými autormi prostredníctvom videozáznamov z literárnych besied, ktoré vznikli v rámci projektu 1+1. Záujemcovia tu nájdu rozhovory so spisovateľkami Janou Pronskou, Katarínou Gillerovou, prozaikom Jánom Púčekom, cestovateľom Svetozárom Krnom, stand-up komikom Martinom Hatalom a ďalšími zaujímavými hosťami. Pribúdať budú aj vedomostné kvízy, či nahrávky diel klasickej i súčasnej literatúry v podaní knihovníkov VKJB.

Ďalšou novinkou s benefitmi pre čitateľov je spolupráca knižnice Jána Bocatia s  vydavateľstvom Zelený kocúr. Vďaka spolupráci môžu čitatelia literárneho portálu www.knihynadosah.sk získať zľavu 5 eur pri nákupe kníh z tohto vydavateľstva v sume nad 20 eur, ak pri objednávke zadajú kód „knihynadosah“. Ponuka potrvá do konca mája 2020. Priaznivci kvalitnej literatúry si tiež môžu v e-magazíne VKJB Knihy na dosah prečítať ukážky diel z ponuky tohto vydavateľstva. Prvou je ukážka od významného maďarského spisovateľa Györgyho Dragomána.

Svetový deň kníh a autorských práv (23.4.) je špecifickým dátumom pre svetovú literatúru, ktorý ustanovila konferencia UNESCO v roku 1995. S 23. aprílom je spojený dátum narodenia či úmrtia viacerých velikánov svetovej literatúry, akými boli Miquel Cervantes Saavedra, Wilian Shakespeare, Inca Garcilaso de la Vega, Vladimír Nabokov a ďalší. Hlavnou ideou tohto dňa je  pripomenúť verejnosti dôležitosť čítania a knihy ako nástrojov vzdelávania a zároveň vyjadriť uznanie knihovníckej a vydavateľskej oblasti, ale tiež upozorniť na problematiku právnej ochrany tvorcov literárnych diel.

Vydavateľstvo Zelený kocúr vzniklo v roku 2012 s cieľom ponúkať slovenskému čitateľovi knižné tituly, ktoré majú vysoký ohlas v zahraničí a boli ocenené odbornou porotou. Ide o knihy rôznych žánrov. V ponuke je súčasná umelecká literatúra, detektívky, kuchárske knihy, populárno-náučné tituly, či próza pre deti. Špecifikom vydavateľstva je edícia Pevný bod, v ktorej vychádzajú knihy aktuálnych najvýznamnejších a najprekladanejších maďarských autorov.

Kontaktná osoba:

Alena Zavocka, manažérka kultúrnych a vzdelávacích podujatí

zavocka@vkjb.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore