Tlačové správy

Ikona nemého filmu na scéne Bábkového divadla v Košiciach

Pandémia nového koronavírusu výrazne zasiahla do života všetkých kultúrnych inštitúcií, Bábkové divadlo v Košiciach (BDK), ktorého zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, nevynímajúc. V divadelnej sezóne 2020/2021 plánovalo BDK uviesť štyri nové tituly, z dôvodu celoplošného uzatvorenia kultúrnych organizácií sa však práce na tvorbe inscenácií zastavili. V novembri minulého roka pribudla do repertoára divadla hudobná rozprávka Záhada zlatého kufríka v réžii Pavla Uhera. Druhou premiérou sezóny 2020/2021 bude inscenácia Chaplin. Pôjde o prvú premiéru Bábkového divadla v Košiciach v kalendárnom roku 2021.

Uvedenie nového titulu je naplánované na 21. mája 2021 (piatok) o 19:00 hod. Dátum nebol zvolený náhodne. Práve v tomto roku si pripomíname jubilejných 100 rokov od premiéry prvého celovečerného nemého filmu legendárneho herca a komika Charlieho Chaplina s názvom The Kid (1921). Príbeh o tulákovi, ktorý sa náhodou stane opatrovateľom opusteného dieťaťa, patrí k najúspešnejším „chaplinovkám“ vôbec. Storočnicu od vzniku filmového klenotu si Bábkové divadlo v Košiciach pripomenie hrou Chaplin, ktorou vzdá poctu priekopníkovi nemého filmu a filmovej grotesky.

V bábkovej inscenácii Chaplin prenesú tvorcovia diváka do ulíc starých Košíc. Ako to v minulosti v metropole východu vyzeralo, uvidíte aj vďaka známemu sprievodcovi a znalcovi histórie mesta Milan Kolcunovi, ktorý inscenátorom láskavo zapožičal dobové fotografie a pohľadnice. Autorská dvojica Braňo Mazúch – Marek Turošík pripravila v BDK marionetové nemé divadlo so živým hudobným sprievodom. Chaplin ako séria krátkych marionetových grotesiek na motívy Chaplinových nemých grotesiek zo začiatku jeho filmovej kariéry. Chaplin ako oslava života, mladosti, radosti, vtipu, vynachádzavosti, tvorivosti a slobody.

Dominantnými a podmanivými prvkami inscenácie sú hudobná zložka a scénografia. Hudbu do hry zložil Vratislav Šrámek a scénografiu mal na starosti režisérov dvorný scénograf Jan Brejcha. Podľa jeho návrhov vyrobili bábky, scénu a kostýmy umelecké dielne divadla. Zaujímavým scénickým prvkom je filmové plátno, na ktorom si diváci vychutnajú atmosféru Košíc pred sto rokmi. V inscenácii nebude chýbať živá hudba, o ktorú sa postará člen umeleckého súboru BDK Peter Creek Orgován.

V bábkovej hre Chaplin sa predstaví Jana Bartošová, Kristína Medvecká Heretiková, Jana Štafurová, Miroslav Kolbašský a Peter Creek Orgován. Premiéra sa uskutoční v piatok 21. mája 2021 o 19:00 v sále na Alžbetinej 38 v Košiciach. Diváci, ktorí by si chceli pozrieť novinku z pohodlia domova, budú mať príležitosť vychutnať si Chaplina online. Linky na online premiéru budú zverejnené na webe www.bdke.sk a Facebooku Bábkové divadlo v Košiciach. Inscenácia je vhodná pre rodiny s deťmi od 6 rokov i dospelých, ktorí si radi zaspomínajú na staré časy nemého filmu.

Mgr. Martin Konečný, PhD., manažér

E-mail: konecnybdke@gmail.com

Web: www.bdke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore