Tlačové správy

27. medzinárodný filmový festival Zlatý žobrák Košice 2021

V uplynulých sa v Košiciach konal 27. medzinárodný filmový festival Zlatý žobrák. Festival organizovala Nadácia City TV v spolupráci s Košickými kultúrnymi centrami K13.

Je to už druhý rok, čo pandemická situácia zapríčinila, že sa festival konal online. Vzhľadom na túto situáciu sa organizátori rozhodli zorganizovať iba jednu časť festival, a tou je súťažná prehliadka filmov a udelenie ocenení Zlatý žobrák.

Pokračovaním tejto časti festivalu by malo byť live premietanie niektorých ocenených filmov v Kulturparku. Pravdepodobný termín je koniec mesiaca október. Presný termín oznámime,  okrem iného, aj na festivalovej stránke www.festival.sk .

Filmári sa do súťaže registrovali prostredníctvom internetového portálu www.filmfreeway.com .  Do súťaže sa prihlásilo 277 filmov z 51 krajín nielen z  Európy, ale aj Ameriky, blízkeho, stredného a ďalekého východu, niekoľkých afrických krajín, z Oceánie aj ostrovov v Indickom a Tichom oceáne. Podarilo sa nám “dotknúť” aj Holywoodu. Takže pandémia, nepandémia, film je stale zdravý, stale vzrušujúci…

Predvýberová porota bola zložená z dobrovoľníkov, ktorí museli spĺňať špecifické podmienky, akými boli napríklad skúsenosti s filmom a umením. Porota pracovala prostredníctvom internetu a rozhodla o  dvadsiatke filmov, ktoré sa dostali do užšieho finále.

O týchto filmoch ďalej rozhodovala 5 členná medzinárodná porota, ktorá pracovala v tomto zložení: Elena Romanato, novinárka – Taliansko, Darko Kovič, režisér a kameraman – Srbsko, Saman Hosseinpuor, scenárista a režisér – Irán, Martin Vilím, IT pracovník, zástupca laickej poroty, ktorý má skúsenosti s amatérskym filmom a divadlom – Slovensko. Predsedom poroty bol Roger Worrod, herec, scenárista a režisér – Švajčiarsko.

 Hlavné ceny v troch sekciách získali filmy:

  1. Take and Run / Ber a utekaj, režisérky Marie Brandle zo Švajčiarska. Film je o únose mladej nevesty v Kirgizstane . Hoci tento zvyk je v Kirgizstane zakázaný, v tejto časti krajiny sa stále deje pod tlakom tradície. Iba niektorým dievčatám sa podarí uniknúť sobášu po únose.
  2. V sekcii Produkčná spoločnosť získal Zlatého žobráka film maďarského autora Pétera Goretiča Suburban Tale/ Príbeh z predmestia. Jeho základom sa stala čierna komédia Roalda Dahla.
  3. Víťaz v sekcii lokálne televízia je zo Srbska z televízie TV Centar. Dokument Djurdjevdan is yet to come/ Djurdjevdan prichádza režíroval Predrag Todorovič. V rôznych krajinách oslavujú sviatok Svätého Juraja rôzne. Film hovorí o tom, ako oslavujú tento sviatok v dedinke Oparič v Srbsku.

Okrem hlavných cien sa udeľovali na festivale aj ďalšie ceny:

Osobitné Ceny poroty

  1. Jednou zo súťažných kategórií bola kategória “Život s koronou”. Osobitnú cenu poroty v tejto kategórii získal taliansky film dvojice režisérov Alberto Valtellina a Paolo Vitali The School Is Not Secondary/ Škola nie je druhoradá.
  2. Heaven, Wheel, Earth / Nebo, koleso, zem režiséra Kostu Markowskeho je prvý macedónsky film o dramatickej histórii Rómov a o ich pôvode až po ich súčasné postavenie vo svete.
  3. Escape From a Good Prison / Útek z dobrého väzenia je film slovenského a zároveň košického rodáka Erika Jasaňa. Film je o túžbach, ktoré snáď nikdy nebudú vyriešené.

 Čestné uznania:

  1. The Ritual / Rituál režiséra Álvaro Moriana zo Španielska Tohto roku bolo veľa humoru a komédie vo svete…trochu temného, niekedy veľmi temného, ale je dobré, ak sa smejeme i keď je život ťažký. Humor na španielsky štýl. Olé!!
  2. Pred desiatimi rokmi mladý Talian Andrea Lodovichetti získal Zlatého žobráka s krátkym trillerom. Tento rok priniesol svoj nový dokument PescAmare, ktorý natočil s rybárskou flotilou vo svojom rodnom meste Fano.
  3. The cat next door / Mačka odvedľa je film francúzky Lisy Sallustio. Je to ďalšia čierna komédia, ktorá hovorí o tom, že niekedy sa snaha pomôcť susedovi stane katastrofou.
  4. Ak sme hovorili o dotyku z Holwoodom, musíme spomenúť film režiséra Seana Bloomfielda zo Spojených štátov amerických Love Reaches Everywhere / Láska sa dostane všade. Herec Gerard Butler sa ocitne na život meniacej ceste, aby si pozrel matkinu obľúbenú nadáciu, ktorá mení životy detí v niektorých najchudobnejších krajinách.

Cena detskej poroty:

  1. Cenu získal animovaný film Sky Sun ,Tile Sun režisérky Ziby Arzhang, z Iránu

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore