Tlačové správy

Prímestské autobusy budú od 12. decembra 2021 jazdiť podľa nových cestovných poriadkov

Ak využívate prímestskú autobusovú dopravu, od polovice decembra vás čakajú zmeny. Aktuálnu podobu cestovných poriadkov nájdete na www.cp.sk.

Od nedele 12. decembra 2021 začnú v prímestskej autobusovej doprave Košického samosprávneho kraja (KSK) platiť nové cestovné poriadky. Prinesú zmeny, ktoré sa pozitívne prejavia najmä na zlepšení dopravnej obslužnosti územia, vylepšené budú aj nadväznosti medzi autobusovými spojmi a vlakmi.

„Aj napriek tomu, že tento rok k nárastu ubehnutých kilometrov nedochádza, máme pre cestujúcich pripravené viaceré zlepšenia dopravnej obslužnosti. K skvalitňovaniu prestupných väzieb dochádza najmä v Moldave nad Bodvou, a to hlavne v súvislosti so zavedením nových vlakových spojení do Košíc a späť. K zlepšeniu koordinácie medzi autobusovou a železničnou dopravou dôjde aj v Rožňave a v Spišskej Novej Vsi. Aj naďalej ostávajú v prevádzke expresné linky, ktoré cestujúcim zo Zemplína a Gemera zrýchľujú prepravu za pracovnými a školskými povinnosťami do Košíc. Pre zvýšenie atraktivity prímestskej dopravy zrýchľujeme aj ďalšie autobusové spoje na Zemplíne a v okolí Košíc. Verím, že tieto novinky cestujúca verejnosť ocení a pre tých, ktorí ju doposiaľ využívali menej, budú motiváciou, aby presadli z áut do autobusov,“ priblížil predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

K zmenám cestovných poriadkov dochádza v tomto období každoročne po rokovaniach so zástupcami železničného dopravcu a autobusových dopravcov. Pre Košický samosprávny kraj sú dôležité aj pripomienky od cestujúcich a obecných samospráv.  

V záujme vylepšenia cestovných poriadkov vstúpia do platnosti viaceré zmeny na Zemplíne.  Od 12. decembra dôjde k zlepšeniu nadväzností medzi autobusovými spojmi najmä v Horovciach, Pavlovciach nad Uhom, Sobranciach, Podhorodi a v Dúbrave.

„Snažili sme sa vylepšiť aj nadväznosti spojov prímestskej autobusovej dopravy na vlaky. Konkrétne v Bánovciach nad Ondavou, Michalovciach, Stanči, Strede nad Bodrogom, Pribeníku a Trebišove. V  súvislosti so začatím stavby TIOP Trebišov dôjde k dočasnému premiestneniu autobusového nástupištia na Komenského ulicu vedľa autobusovej stanice,“ informoval Radovan Hužvík, konateľ spoločnosti IDS Východ, s.r.o., ktorá na zmene cestovných poriadkov spolupracovala.

V nových cestovných poriadkoch môžu cestujúci na Zemplíne očakávať zlepšenie dopravných spojení pre žiakov základných škôl najmä pre obce Kusín, Blatné Revištia, Tušice, Dvorianky a Slovenské Nové Mesto, časť Karlov Dvor. Zavedením prvého spojenia po ceste z Cejkova cez Kašov až do Trebišova zlepší košická župa ranné dopravné spojenie pre obyvateľov obce Kašov. Zmeny sa dotknú aj úprav jazdných časov do Prešova, kde zároveň pribudne nová autobusová zastávka „Ľubotice, dopravný podnik“ pre lepší prestup na MHD.

„Pozitívne zmeny nastanú aj v cestovných poriadkoch v okolí Košíc. Prinesú zlepšenie nadväzností autobusových spojov a stanovenie čakacích dôb v prípade meškania vlakov v Moldave nad Bodvou aj v súvislosti so zvýšením počtu vlakov z a do Košíc o tri páry počas pracovných dní. Dopravná obslužnosť v Moldave nad Bodvou bude vylepšená vedením spojov cez zastávku „Severná“. Koordinácia s vlakmi bude cez voľné dni zlepšená aj v Kostoľanoch nad Hornádom,“ uviedol Hužvík.

Na Spiši dôjde k zmenám názvov autobusových zastávok v meste Levoča, pri historickom centre Levoče dôjde k zmene autobusovej zastávky pre nástup cestujúcich v smere do Spišskej Novej Vsi cez Harichovce. Okrem toho dôjde na uvedenej linke aj k významnému zlepšeniu nadväzností autobusových spojov k vlakom v Spišskej Novej Vsi. Od 12. 12. bude pokračovať aj premávka autobusových spojov z Gelnice cez Nálepkovo do Spišskej Novej Vsi až po Embraco a späť, na všetky pracovné zmeny. Prevádzku spojov financuje spoločnosť Embraco, ale môžu ich využívať všetci cestujúci.

K významným zmenám na Gemeri patrí zlepšenie dopravného spojenia k vlakom na železničnej stanici v Rožňave a zlepšovanie dopravných nadväzností medzi jednotlivými autobusovými spojmi v Rožňave, Vlachove, Krásnohorskom Podhradí a v Štítniku. Dobrou správou je zlepšenie dopravného spojenia z Dobšinej pre Dedinky a Mlynky vo voľných dňoch letnej sezóny.

Na celom území Košického kraja zároveň došlo k obmedzeniu viacerých autobusových spojov, na ktorých dopravcovia evidovali nízky záujem cestujúcich. Ich zrušenie nebude mať negatívny vplyv na dopravnú obslužnosť.

V Košickom samosprávnom kraji sa zmeny cestovných poriadkov týkajú dopravcov ARRIVA Michalovce a eurobus. Zmeny cestovných poriadkov nastanú aj v Prešovskom samosprávnom kraji, kde zabezpečujú prímestskú autobusovú dopravu BUS Karpaty, SAD Humenné, SAD Poprad a SAD Prešov.

JUDr. Anna Terezková, vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK

Košický samosprávny kraj

Námestie Maratónu mieru 1

042 66 Košice

+ 421 55 7268 171

+ 421 918 766 004

anna.terezkova@vucke.sk

https://web.vucke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore