Tlačové správy

Farebné sny

  • Vladimír Suster
  • Farebné sny
  • Vernisáž výstavy 24. 1. 2022
  • Galéria Átrium, Floriánova 4, Prešov

 Vladimír Suster sa v Galérii Átrium v Prešove doteraz prezentoval iba niekoľkými dielami na Vianočných salónoch. Tentokrát dostal možnosť pripraviť v týchto priestoroch svoju prvú samostatnú výstavu v Prešove a hneď svojou tvorbou zaplnil všetky poschodia Átria. Zmestilo sa tu 48 prác. Návštevníci majú možnosť vidieť jeho maľby akrylom ale aj výber z grafickej tvorby, jeho obľúbenou grafickou technikou je litografia.

Výstava Farebné sny je retrospektívou autorovej tvorby za posledných päť až osem  rokov. Tematicky je bohatá. Podľa jeho slov, najviac ho inšpiruje každodenný život. V jeho umeleckej výpovedi sa odráža to, čo momentálne vidí a cíti. Autor vystavuje aj súbor diel, ktoré vznikli v čase, kedy Košice boli Európskym hlavným mestom športu a preto sa nechal inšpirovať športovými zápoleniami.

Suster patrí k jedným z prvých absolventov SŠUP v Košiciach, kde študoval v rokoch 1970 – 1974. Prijali ho na odbor propagačné výtvarníctvo – grafika. K výtvarnému umeniu inklinoval už od malička, páčili sa mu ilustrácie v knihách a reprodukcie slávnych diel v časopisoch. Preto „šupka“ bola v deviatej triede na základnej škole pre neho prvou voľbou.

Po skončení štúdií sa zamestnal v oblasti kultúry v Košiciach, kde pôsobil v osvetových zariadeniach. Až posledných 15 rokov je slobodným umelcom.

Najradšej tvorí vo svojom ateliéri aj keď sa celkom nevyhýba plenérom. Ako prezradil, vyberá si len také tvorivé pobyty, na ktorých sa stretne s ľuďmi jeho krvnej skupiny. Spolupracoval aj so spoločnosťou, ktorá sa venovala výrobe maľovaných máp, kde mal na starosti technické ilustrácie.  Podľa jeho vyjadrenia v súčasnosti robí pol na pol maľbu a grafiku.

Vladimír Suster je členom Umeleckej besedy Slovenska, ktorá organizuje spoločné výstavy svojich členov. Samostatne vystavoval v Poľsku, Českej republike a na Slovensku.

 Výstava Farebné sny v Galérii Átium bude prístupná do 20. apríla 2022.

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore