Tlačové správy

Nabucco pre Ukrajinu

Dnešné (pondelok 28. februára 2022) predstavenie Verdiho slávnej opery o slobode venuje Štátne divadlo Košice pre Ukrajinu.

„O mia patria sì bella e perduta! – Ó, moja vlasť, tak krásna a stratená!“ – znie verš z azda najznámejšieho zboru všetkých čias Va, pensiero z opery Nabucco Giuseppe Verdiho. Zbor Židov v babylonskom zajatí sa stal symbolom boja národov za slobodu a v 19. storočí bol tajnou hymnou zjednocujúceho sa Talianska.

Dnes v 21. storočí sme, žiaľ, opäť svedkami vojny, militantnej agresie, nevýslovného utrpenia ľudí i hrdinského odporu hrdého národa, ktorý je naším bezprostredným susedom. Rozhodli sme sa preto venovať dnešné predstavenie Nabucca všetkým Ukrajincom a Ukrajinkám ako malý príspevok k tomu, aby ich vlasť nebola už nikdy „sì bella e perduta“ – tak krásna a stratená.

Pred predstavením, ktoré začína o 19:00 v Historickej budove ŠDKE, zaznie štátna hymna Ukrajiny v podaní sólistov, manželov Myroslavy Havryliuk a Maksyma Kutsenka, ako aj Zboru a Orchestra Opery Štátneho divadla Košice.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

tel: +421 55 245 22 23mob: +421 908 091 888fax: +421 55 245 22 12

svjatoslav.dohovic@sdke.skwww.sdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore