Tlačové správy

Konzervatoristi budú koncertovať s košickými filharmonikmi

Po pandemickom období Štátna filharmónia Košice nadväzuje na spoluprácu so študentmi z konzervatória na Timonovej ulici v Košiciach. Vybraní mladí hudobníci dostanú príležitosť zažiť si celý skúšobný proces profesionálneho hudobného telesa, ktorý vyvrcholí spoločným koncertom. Študenti konzervatória sa tak budú môcť odprezentovať na pódiu Domu umenia v sólových koncertoch, ako aj spoločne s orchestrom Štátnej filharmónie Košice pod taktovkou hlavného hosťujúceho dirigenta Zbyňka Müllera. Abonentný koncert B cyklu s názvom ŠFK A ŠTUDENTI KONZERVATÓRIA sa uskutoční vo štvrtok 9. júna 2022 o 19:00 v Dome umenia.

Podpora mladých talentov

Pre študentov konzervatória je koncertovanie s košickými filharmonikmi šancou vyskúšať si to, čo sa možno raz stane ich budúcnosťou. Počas prípravy na vystúpenie budú v kontakte s hráčmi ŠFK, ktorí im odovzdajú svoje praktické skúsenosti. Je to skvelá príležitosť, ako si zažiť atmosféru filharmónie na vlastnej koži.

Spoluprácu približuje riaditeľka ŠFK Lucia Potokárová: „Vzdelávanie a výchova publika je dôležitou súčasťou práce Štátnej filharmónie Košice. Jednou z najdôležitejších aktivít v tomto sme je práve projekt ŠFK A ŠTUDENTI KONZERVATÓRIA, počas ktorého dávame priestor najlepším študentom zahrať si sólo s orchestrom ŠFK. Ďalší talentovaní študenti sa stanú na jeden týždeň členmi nášho symfonického orchestra a budú zdieľať s nami celý skúšobný proces. Mám za to, že toto je obrovská príležitosť a mimoriadne cenná skúsenosť pre študentov konzervatória. Podpora mladých talentov či spolupráca s odbornými umeleckými školami je dôležitou súčasťou našej práce. Verím, že mnohí z týchto študentov budú po skončení štúdia zamestnancami ŠFK“.

V prvej časti večera zaznejú koncertantné diela Poulenca, Čajkovského a Webera. V pozícii sólistov sa predstavia štyria konzervatoristi. V druhej časti sa študenti spoja s filharmonikmi a spoločne uvedú Symfóniu č. 2 D dur Ludwiga van Beethovena pod vedením Zbyňka Müllera.

Program:

Francis Poulenc: Koncert pre dva klavíry a orchester – 1. časť 
– klavír: L. Tomašiková, A. M. Jenčová (5. ročník)

Peter Iljič Čajkovskij: Souvenir d’une lieu cher op. 42 – Meditácia
– husle: J. Gajdošová (4. ročník)

Carl Maria Weber: Koncert pre fagot a orchester op. 75 F dur – 1. časť
– fagot: M. Majoroš (5. ročník)

Ludwig van Beethoven: Symfónia č. 2 D dur, op. 36
– orchester ŠFK & študenti konzervatória

Abonentný koncert B cyklu s názvom ŠFK A ŠTUDENTI KONZERVATÓRIA sa uskutoční vo štvrtok 9. júna o 19:00 v Dome umenia.

Vstupenky na koncerty Štátnej filharmónie Košice sú v predaji cez portál www.navstevnik.sk, vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím na mieste jeho konania.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠfK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore