Tlačové správy

Carmeuse Slovakia, s.r.o., slávnostne uvádza do prevádzky tri nové pece na výrobu vápna vo svojom košickom závode

Spoločnosť Carmeuse Slovakia, s.r.o. dnes slávnostne uviedla do prevádzky tri nové pece na výrobu vápna vo svojom košickom závode. Tieto pece sú najefektívnejšími dnes existujúcimi pecami a predstavujú jednu z najvýznamnejších investícií spoločnosti Carmeuse v Európe za posledné roky. Výsledkom je, že všetky vápenky Carmeuse v európskom regióne teraz vyrábajú prostredníctvom najlepšej dostupnej technológie. Toto je jasný míľnik v snahe skupiny Carmeuse o dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050 a posilnenie strategického vzťahu s jedným z najdôležitejších zákazníkov v Európe, spoločnosťou U.S. Steel Košice, s.r.o.. Vďaka tejto investícii sa ročne ušetrí 60 000 ton CO2.

Tri nové pece na výrobu vápna, ktoré nahradili staršie, menej efektívne pece, boli vyvinuté vo vlastnej réžii dcérskou spoločnosťou Carmeuse TECforLime a sú energeticky najefektívnejšími pecami, aké v súčasnosti existujú. Vďaka tomu sa znižuje uhlíková stopa košického závodu o 60 000 ton CO2 ročne. Pece sú tiež vybavené na používanie viacerých druhov palív, čo umožňuje flexibilitu pri používaní paliva. Pece budú primárne zásobovať nášho hlavného odberateľa U. S. Steel Košice, s.r.o., čo mu umožní používať menej CO2 náročný vápenný produkt.

Táto investícia je súčasťou globálneho plánu spoločnosti Carmeuse v oblasti CO2, ktorého cieľom je dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Tento plán sa zameriava na energetickú efektívnosť, využívanie alternatívnych palív na spaľovanie, vývoj technológie zachytávania uhlíka a znižovanie uhlíkovej stopy. Dodávanie vápna s nízkymi emisiami uhlíka v konečnom dôsledku prospieva uhlíkovej stope našich zákazníkov.

Spoločnosť Carmeuse s potešením privítala pri príležitosti tohto slávnostného otvorenia veľvyslankyňu belgického kráľovstva na Slovensku, excelenciu Caroline Vermeulen; pána Rastislava Trnku, predsedu Košického samosprávneho kraja; pána Jaroslava Polačeka, primátora mesta Košice; pani Martinu Kaprálovú, generálnu manažérku nákupu U. S. Steel a ďalších vzácnych hostí.

Lenka Kis-Bodnárová, oblastná manažérka Carmeuse Slovakia, s.r.o.: „Som nesmierne hrdá na tento úspech. Výstavba, ktorá trvala dva roky, bola veľmi náročná, najmä v období Covidu. Napriek tejto zložitej situácii výstavba prebehla hladko, a čo je dôležitejšie, bez akýchkoľvek úrazov. Výsledkom je, že náš vápenný produkt má podstatne nižšiu uhlíkovú stopu, čo má pozitívny vplyv na produkty nášho hlavného zákazníka U.S. Steel Košice, s.r.o.“

Tim Van den Bossche, výkonný riaditeľ Carmeuse Europe: „Do týchto pecí sme veľa investovali s veľmi jasným cieľom: znížiť našu uhlíkovú stopu a uhlíkovú stopu našich zákazníkov. Táto investícia posilní naše strategické partnerstvo s U. S. Steel Košice, s.r.o., jedným z našich najväčších zákazníkov v Európe, a jej výsledkom bude nižšia emisná stopa produktov spoločnosti.“

Martina Kaprálová, generálna manažérka nákupu U. S. Steel Košice, s.r.o.: „Veľmi si vážime túto strategickú investíciu spoločnosti Carmeuse. Znižovanie uhlíkovej stopy je aj pre nás prioritou, a keďže vápno je dôležitým prvkom pre naše výrobky z ocele, zníženie jeho stopy pomáha znižovať aj tú našu stopu. Gratulujem tímu Carmeuse k tomuto úspechu a tešíme sa na našu ďalšiu spoluprácu. “

                                                                                                                                                                  

Spoločnosť Carmeuse Europe je popredným výrobcom vápna, vápenca a a produktov na báze minerálov, ktoré sa používajú v rôznych priemyselných a stavebných aplikáciách, aplikáciách na zlepšenie pôdy a prospievajú životnému prostrediu tým, že zabezpečujú čistejší vzduch a bezpečnejšiu vodu. Spoločnosť Carmeuse a jej dcérske spoločnosti ponúkajú aj zariadenia a služby na optimalizáciu procesov našich zákazníkov, zvýšenie bezpečnosti, zabezpečenie spoľahlivých dodávok a zníženie emisií CO2. Sídlo spoločnosti Carmeuse Europe sa nachádza v Belgicku a má zastúpenie v 10 krajinách vrátane Belgicka, Holandska, Francúzska, Maďarska, Slovenska, Českej republiky, Rumunska, Turecka, Srbska a Bosny, pričom zamestnáva viac ako 1 800 zamestnancov.

TECforLime je nová platforma pre služby a riešenia, ktorej 100% vlastníkom je skupina Carmeuse, a ktorá ponúka svoje technické znalosti a know-how v oblasti vápna. Jej tím inžinierov pracuje ruka v ruke so zákazníkmi a odborníkmi na aplikácie, aby prispôsobil riešenia pre každú situáciu.

Kontakt pre médiá:

Lenka Kis-Bodnárová, +421 902 924, lkisbodnarova@carmeuse.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore