Tlačové správy

Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák po dvoch kovidových rokoch v Košiciach opäť prezenčne

Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák napíše tohto roku už svoju 28. kapitolu. Jediný festival svojho druhu v Európe ponúkne v termíne 27. – 30. októbra 2022 bohatý program, ktorý sa odohrá nielen v Kulturparku v Košiciach, ale aj Kine Úsmev, Výmenníku Wuppertálska a  v Ústave pre výkon väzby na Floriánskej ulici.  

28. ročník medzinárodného festivalu lokálnych televízií Zlatý žobrák tradične ponúkne pestrú paletu filmov od tvorcov z celého sveta. Zaregistrovalo sa 331 filmov z 57 krajín celého sveta. „Vo filmoch jednoznačne prevažuje téma ľudských osudov a problémov. Ak sme doteraz hovorili, že festival prináša filmy z nepoznanej Európy, tak tentokrát sú to už filmy o osudoch ľudí, neznámych miestach a neznámych udalostiach z celého sveta. Nečakajte filmy, ktoré môžeme bežne vidieť v kinách, sú svojím spôsobom unikátne. Svedčí o tom viac ako tridsiatka vybraných finálových filmov, z ktorých sa niektoré budú premietať . Filmy rôznych produkcií vybrala medzinárodná porota na čele s hercom, režisérom a scenáristom Rogerom Worrodom, prostredníctvom internetovej platformy Filmfreeway.com. O víťazných filmoch rozhodne porota prostredníctvom internetu v prvých dňoch festivalu,“ hovorí riaditeľka festivalu Eva Děkanovská. Vstup na jednotlivé premietania je voľný. Program vyvrcholí v sobotu 29. októbra 2022 večerným oceňovaním najlepších filmov v Kulturparku.

Hlavným partnerom a spoluorganizátorom Zlatého žobráka sú v tomto roku Košické kultúrne centrá K13. Nad festivalom prevzal záštitu primátor mesta Košice Jaroslav Polaček. Pre festival je dôležitým partnerom Zastúpenie Európskej komisie, s ktorým festival spolupracuje  už mnoho rokov. Propagáciou podporia festival miestne televízie, ktoré sú členmi Asociácie lokálnych televízií LOTOS. Hlavným mediálnym partnerom je TV JOJ. Festival sa rozhodol nadviazať spoluprácu s niektorými podujatiami, či projektami, ktoré vyznávajú podobné hodnoty. Tento rok sa partnerom stal projekt VIVA RUKAMI, ktorého kurátorkou je Slava Hriadelová.

Sprievodný program aj s panelovou diskusiou a premietaním za mrežami

Verejnosť môže v piatok 28. októbra 2022 sledovať ukrajinskú filmovú celovečernú drámu Matka apoštolov.   Premietania sa zúčastnia aj hlavní protagonisti filmu na čele s producentom Dmytro Ovechkinom. V piatok určite  zaujme okrem premietania filmov aj diskusia na aktuálnu tému: MÉDIÁ a MOC. Panelovú diskusiu povedie známy politológ a prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Debatovať prídu Arpád Šoltész, Andrej Bán a Jozef Lenč. Festival v dvoch hodinových blokoch premietne v kine Úsmev výber súťažných filmov v pôvodnom znení s anglickými titulkami.

Už štvrtýkrát po sebe organizátori zaradili do programu aj kuriózne premietanie v Ústave pre výkon väzby Floriánskej ulici v Košiciach. Odozvy z väznice tvoria zaujímavú súčasť hodnotení festivalu.

Festivalová sobota sa bude niesť v znamení zábavného dňa predovšetkým pre deti. O 10:00 hod. premietneme animovaný film Princezná Rebelka a o 14:00 hod. animovaný film pre väčšie deti Lev a vlk. Piestor medzi dvoma animovanými filmami vyplnia detskí zabávači, animátori.

Festival v tomto roku nie je určený iba Košičanom, ale aj ukrajinským spoluobčanom, ktorých sú v Košiciach tisícky. Veríme, že napriek ťažkým časom, ktoré v súčasnosti všetci prežívame, festival zaujme rôzne skupiny ľudí, naplní svoje trvalé úlohy pri budovaní občianskej spoločnosti a prispeje k integrácii všetkých spoluobčanov do slovenskej  aj medzinárodnej spoločnosti.

Financovanie festivalu by mohlo byť osobitnou kapitolou, ktorú organizátori nechcú na tomto priestore rozvíjať.

Eva Dekanovská

Štatutár Nadácie City TV

Mob. : 0905 966 649

e-mail : festival@festival.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore