Aktuality

Vianoce s unikátnymi folklórnymi mandalami Slovenska a ich príbehmi

Vyšli Čarokruhy III

Folklórne mandaly Slovenska – tak to tu ešte nebolo! A to podľa pôvodných vzorov textílií z 25-tich kultúrnych regiónov Slovenska – vrátane ich mapy. Autorky Mgr. Art Elena Čániová a PaedDr. Katarína Eva Čániová na niektorých listoch použili pôvodné kruhové kompozície staré viac ako 200 rokov a iné  zase vytvorili hravým kombinovaním a násobením originálnych plošných vzorov. Dostali názov Čarokruhy III a stále sú jedinečnými  knižkami svojho druhu na Slovensku, aj keď prvý a druhý diel vyšiel pred štyrmi rokmi a je takmer vypredaný.

„Pri treťom diele sa nám veľmi dobre spolupracovalo s etnologičkou VSM V Košiciach Mgr. Ľudmilou Mitrovou.  Vďaka jej bádaniu sme zoznámili aj so zaujímavými príbehmi viažucimi sa k originálnym textíliám. Napr. mandala zo Šariša, ktorú vytvorila dcéra, vznikla z motívu  na svadobnom čepci zhotovenom ťahanovským krajčírom  Jánom Tresom v roku 1885. A vôbec nejde o omyl. Ťahanovce, terajšia časť Košíc,  patrila vtedy raz do Šarišskej , raz do Abovskej župy. Alebo dcéra umne využila motív z modrotlačovej šatky z prelomu 19. a 20. storočia, ktorú kúpil na trhu vtedajší riaditeľ Jozef Polák, neskôr spolupracovník Židovského ústredného múzea v Prahe,“ vyberá zo zaujímavosti počas tvorby knižky  Katarína Eva Čániová,  spoluautorka a riaditeľka košického vydavateľstva a PR agentúry Communication House.

Originály textílií, ktoré poslúžili ako inšpiračné zdroje, si môžu pozrieť návštevníci na krste Čarokruhov III v rámci podujatia Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc, ktoré 13. decembra poriada  Východoslovenské múzeum v Košiciach v expozícii na Námestí MMM 3.

Čarokruhy majú podobu antistresových omaľovánok vhodných pre deti aj dospelých. Na veľmi kvalitnom hrubom papieri, ktorý je vhodný aj pre fixky a vodové farby. Pri hravej práci nielenže prinášajú radosť z vlastnej tvorby, ale aj mocný a zároveň príjemný pocit spojenia s tradíciou. A ako vznikla myšlienka folklórnych mandál? Hovorí opäť Katarína Eva Čániová

Vnímam, že kolo má od nepamäti magickú silu. Je bez začiatku a konca. Vyjadruje pokoj aj dynamiku. Úplnosť i večnosť. Inšpirovalo  nás podujatie Karička na Hlavnej – Tancujúce mesto Košice, ktoré  naša agentúra vytvorila počas roka 2013, keď sa Košice stali Hlavným Európskym mestom kultúry. Veľké tancovanie otvárajúce Cassovia Folkfest má za sebou už osem ročníkov a dovedna vyše 7000 účastníkov. A práve nadšenie ľudí spojiť sa do kruhu bol tým inšpiračným momentom.“

Projekt Čarokruhy III je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom a  autorky spolupracovali s VSM v Košiciach, Domom ľudového tanca Vlada Urbana ako aj s  múzeami na Slovensku.

Kontakt:

kcaniova@communicationhouse.sk, www.communicationhouse.sk, 0905 812 883

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore