Tlačové správy

Veľkonočný koncert pod taktovkou Zbyňka Müllera

Naladiť sa na hĺbku veľkonočných sviatkov môžu návštevníci Štátnej filharmónie Košice na pripravovanom slávnostnom podujatí. Veľkonočný koncert v sebe spája dve značne kontrastné diela. V prvej a zároveň dlhšej časti odznie v obnovenej slovenskej premiére Rybova kantáta Stabat Mater a v druhej časti Dvořákova kantáta Te Deum. Orchester ŠFK povedie hlavný hosťujúci dirigent Zbyněk Müller. Sólistami večera budú sopranistka Tereza Mátlová, altistka Jarmila Balážová, tenorista Juraj Hollý a barytonista Jiří Brückler. Slávnostný akcent večera umocnia dva zbory – Collegium Technicum pod vedením zbormajsterky Tatiany Kanišákovej a Akademický pěvecký sbor VŠB – TU Ostrava pod vedením zbormajstra Adama Sedlického. Veľkonočný koncert sa uskutoční vo štvrtok 30. marca 2023 o 19:00 v Dome umenia.

Ryba & Dvořák

Stabat Mater pre štyroch sólistov, zbor a orchester je najambicióznejším kantátovým dielom Jakuba Jana Rybu. Vzniklo roku 1805 a skladateľ mohol svoje dielo koncipovať v rozsahu zodpovedajúcemu významu prostredia, kde malo byť premiérovo uvedené, v hlavnom plzenskom Chráme sv. Bartolomeja. Viac približuje hlavný hosťujúci dirigent ŠFK Zbyněk Müller: „Stabat Mater Jakuba Jana Ryby je poměrně rozsáhlé dílo, které je v mnohém udivující. Kdo by očekával nějakou hudební spojitost s milou prostotou České mše vánoční, bude velmi překvapen, ale zcela jistě v pozitivním slova smyslu. Již samotná předehra mluví jazykem hudebně nesmírně originálním a na svou dobu velmi progresivním. V následujících dvanácti zpěvních částech se střídají sólisté, ansámbly a sbor ve velmi promyšleném celku, který je hudebně převážně krystalicky čistý a křehký, často komorního charakteru, což je ještě zvýrazněno mnoha sólovými koncertantními party dechů i smyčců. Proto také budeme hrát Rybovo dílo v poněkud menším obsazení, které tento charakter ještě umocní.“

Celý orchester i zbor sa uplatnia po prestávke v Dvořákovom oslavnom Te Deum. So slávnostnou kantátou Te Deum sa Antonín Dvořák plánoval predstaviť ako nový riaditeľ newyorského konzervatória a zároveň mala zaznieť v rámci osláv 400. výročia objavenia Ameriky, pripadajúcej práve na rok 1892. Kantáta má jasavý a vznešený charakter a jej štyri časti vychádzajú z formového usporiadania klasickej symfónie. Te Deum predstavuje jednu z najefektnejších Dvořákových skladieb jeho tzv. amerického obdobia, hoci vznikla ešte počas jeho pobytu v Čechách a Dvořák v nej uplatnil viaceré štylistické prvky americkej hudobnej kultúry. „Je to vpravdě majestátní oslava Boží velikosti, já sám se snad nejvíc těším na část „Tu Rex gloriae, Christe“, kde pod barytonovým sólem probíhají v orchestru tak nádherné modulace, že mě to vždy znovu a znovu dojímá. Pro celý koncert se nám podařilo získat znamenité sólisty a spojí se dva univerzitní pěvecké sbory, věřím tedy, že výsledek bude stát opravdu za to,“ pozýva na koncert Zbyněk Müller.

VEĽKONOČNÝ KONCERT z abonentného A cyklu odznie vo štvrtok 30. marca 2023 o 19:00 v Dome umenia. Cena vstupného je 12/11/10 €, zľavnené: 9/8/7 €, lóža: 16 €. Vstupenky na podujatia Štátnej filharmónie Košice sú v predaji aj so zľavami vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Vstupenky sú v predaji aj online na webe Štátnej filharmónie Košice alebo cez link https://program-sfk.colosseum.eu/. ŠFK spustila predaj vstupeniek na svoje koncerty cez nový predajný systém, pričom zľavy je už možné uplatniť aj pri online nákupe.

Kontakt pre médiá:
Lucia Radzová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101, lucia.radzova@sfk.sk

ŠFK a dirigent Zbyněk Müller, foto: Miriama Fenciková

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore