Tlačové správy

Balet Štátneho divadla Košice uvedie novú inscenáciu romantického baletu Giselle

V predpremiére v nedeľu 30. apríla 2023 a v premiérach vo štvrtok 11. a v piatok 12. mája 2023 sa na javisko Historickej budovy Štátneho divadla Košice vráti v novej inscenácii vrcholné dielo svetovej baletnej tvorby – romantický balet Adolpha Charlesa Adama GISELLE. Prvé dejstvo inscenácie bude ukážkou štylizovanej techniky ľudového tanca v choreografii Vladimíra Marušina. Druhé dejstvo inscenácie bude naopak ukážkou klasického tanca z obdobia romantizmu v choreografii Liudmyly Zhytnykovej, ktorú so súborom naštudovala Shoko Yamada. Pod réžiu inscenácie sa podpíše slovenský režisér a choreograf Ondrej Šoth.   

Romantický balet Giselle je nielen tragickým príbehom lásky vidieckeho dievčaťa k šľachticovi, ale  okrem iného v sebe nesie aj možnosť predstaviť úplne rozdielne prostredia, a to kontrast medzi krásou a škaredosťou, láskou a nenávisťou, snom a skutočnosťou, svetom víl a vidieckym prostredím. Inšpiráciou k vzniku baletu bola aj slovanská legenda opísaná Heinrichom Heinem o nevydatých dievčatách, ktoré sa po smrti premenia na víly a po nociach pocestných utancujú k smrti. „Z hudobného a dramaturgického hľadiská sú pre mňa tituly Giselle a Labutie jazero najkrajšími dielami romantickej klasickej literatúry. Pri tvorbe každého diela mám veľkú úctu k skladateľovi a autorovi literárnej predlohy. Na Giselle je zaujímavý, pre romantizmus charakteristický prvok, prechod z reálneho prostredia v prvom dejstve do sveta rozprávkového sveta ilúzie a nadčasovosti. Veľmi sa teším z toho, že košická Giselle dostane nový šat a novú scénickú výpravu, kde víly budú žiť v lotosových kvetoch a nie hroboch. Je to krásny romantický príbeh, v ktorom je dôležité dbať na charakter postáv a detaily.“ Hovorí Ondrej Šoth, ktorý sa s košickým baletom vrátil k Giselle po štrnástich rokoch.

Scénu do novej inscenácie navrhol Juraj Fábry, kostýmy Ľudmila Várossová a dramaturgičkou je Zuzana Mistríková. Na rozdiel od predchádzajúcej košickej Giselle bude v novej inscenácii tanečníkov sprevádzať živý orchester. Adamov balet s orchestrom Opery ŠDKE hudobne naštudoval šéfdirigent Peter Valentovič.

V titulnej postave vidieckeho dievčaťa Giselle alternujú sólistky Tetiana Lubskaya, Shoko Yamada a Vlada Shevchenko, v postave jej matky Berthe uvidia diváci Evu Sklyarovú (a.h.), a Liudmylu Kolimečkov Vasylyevu, v role poľovníka Hilariona sa predstavia Marek Šarišský a Šimon Stariňák, sliezskym vojvodom Albertom budú Gennaro Sorbino, Igor Pashko a Tomasz Siedlecki, jeho sprievodcu Wilfrieda stvárnia Alexander Skopintsev a Mariano Covone, postavu Princa kurónskeho Šimon Stariňák a Marek Šarišský, v postave princeznej Bathildy sa predstaví hosťujúca herečka Henrieta Kecerová a členka baletu Gabriela Sukhanová, v postave kráľovnej víl Myrthy alternujú Tetiana Lubskaya a Vlada Shevchenko. Spoluúčinkujú sólisti a zbor Baletu ŠDKE.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore