Tlačové správy

“Máme moc alebo sme bezmocní?” – pýtajú sa umelci a umelkyne v medzinárodnom dialógu na novej výstave VSG

  • Vernisáž: 24. 5. 2023 o 18:00
  • Trvanie výstavy: 25. 5. 2023 – 1. 10. 2023
  • Kurátorky: Monica Holmen, Rikke Komissar
  • Vystavujúci umelci a umelkyne: Karrar Al-Azzawi, Bente Sommerfeldt-Colberg, Olia Fedorova, Audun Jansen Haga, Celina Kanunnikava, Anna Konik, Lesia Vasylchenko
  • Miesto: Alžbetina 22, Košice

Východoslovenská galéria, kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Centrom súčasného umenia NITJA v Nórsku, pozýva na vernisáž výstavy Moc a bezmocnosť, ktorá sa uskutoční dňa 24. 5. 2023 o 18:00 vo Východoslovenskej galérii na Alžbetinej 22 v Košiciach. Súčasťou podujatia je aj stretnutie s kurátorkou a umelcami, ktoré sa uskutoční pred vernisážou a workshop s umelkyňou Oliou Fedorovou. Podujatie bude prebiehať v anglickom jazyku s tlmočením do slovenčiny a posunkového jazyka.

„Vojnu vyhlasujú starí, ale bojovať a umierať musia mladí.“
Tento citát od Herberta Hoovera sa môže zdať banálny a samozrejmý, ale odráža realitu toho, kto musí v skutočnosti bojovať vo vojnách a iných konfliktoch. Až na malé výnimky zostanú lídri bojujúcich krajín v bezpečí svojich kancelárií, zatiaľ čo obyčajní ľudia sú vysielaní na nebezpečné misie, kde riskujú svoje životy.

Falošné správy, deepfake, cenzúra a propaganda
Vo vojnách a násilných konfliktoch sa jednotlivé strany vždy snažia presadzovať svoje vlastné naratívy, preto spravodajstvo a sociálne médiá nadobúdajú väčšiu dôležitosť než kedykoľvek predtým. Falošné správy (tzv. fake news), deepfake, cenzúra a propaganda sú kľúčovými témami v našej mediálnej realite, ktorá sa stretáva s čoraz väčším nátlakom. Môže sa stať, že strany konfliktu vypnú sociálne médiá, čím sa iné platformy stanú dôležitým prostriedkom pre bežných ľudí, ktorí informujú o svojom každodennom živote v čase vojny.

Máme moc alebo sme bezmocní?
Výstava Moc a bezmocnosť predstavuje sedem umelcov a umelkýň, ktorí rôznymi spôsobmi komentujú alebo reflektujú otázky týkajúce sa vojny, konfliktu, mocenskej dynamiky a spravodajstva. Niektoré diela poskytujú pohľad na to, aké je to byť utečencom alebo žiť v aktívnej vojnovej zóne, v ktorej môže byť umenie vnímané ako aktivizmus. Iné sa zaoberajú tým, ako sa môže moc prejavovať napríklad prostredníctvom architektúry a fake news. Pri pohľade na výstavu ako celok sa odhaľujú perspektívy, ktoré ponúkajú širšie pochopenie individuálnych skúseností z vojny a konfliktu, pričom jednotlivé diela sprostredkúvajú úvahy o tom, či máme moc alebo sme bezmocní.

Program
15:00 – 16:00
Workshop s umelkyňou Oliou Fedorovou s názvom Čo sa deje?
Workshop je určený pre ukrajinských občanov žijúcich v Košiciach. Kapacita maximálne 15 osôb nad 17 rokov. Prihlasovanie na dandarova@vsg.sk

17:00 – 18:00
Olovrant a diskusia s kurátorkou a umelcami k výstave Moc a bezmocnosť
Vystavujúci umelci a umelkyne budú spolu s kurátorkou Monicou Holmen a moderátorkami diskutovať o výstave, ktorú následne otvoríme vernisážou. Program bude prebiehať v anglickom jazyku s prekladateľkou do slovenčiny a v posunkovej reči. Umelci a umelkyne, ktorí potvrdili účasť: Karrar Al-Azzawi, Bente Sommerfeldt-Colberg, Olia Fedorova, Celina Kanunnikava, Anna Konik

18:00
Vernisáž výstavy Moc a bezmocnosť
Výstava Moc a bezmocnosť predstavuje sedem umelcov a umelkýň, ktorí rôznymi spôsobmi reagujú na otázky týkajúce sa vojny, konfliktu, mocenskej dynamiky a médií. Niektoré diela približujú skúsenosti s vysídlením a civilným životom počas vojny, iné sa zaoberajú (zne)užívaním moci prostredníctvom architektúry a falošných správ. Cieľom výstavy, ktorá vyjadruje rôzne perspektívy, je umožniť širšie pochopenie individuálnych skúseností s vojnou a násilným konfliktom a prostredníctvom diel sprostredkovať úvahy o moci a krehkosti.

House of Mine
Moc a bezmocnosť je druhá z troch výstav, ktoré sa uskutočňujú v rámci projektu s názvom House of Mine, ktorého cieľom je prostredníctvom výstav, prednášok a workshopov skúmať rôzne úrovne základného konceptu domu a domova – od vnútorného sveta, cez fyzickú formu domova až po náš spôsob správania sa v spoločnosti. Starý meštiansky dom na Alžbetinej 22 – druhé sídlo galérie sa preto stane domovom pre rôzne typy aktivít, pri ktorých budeme prepájať majoritnú spoločnosť so zraniteľnými skupinami. Projekt je podporený Islandom, Lichtenštajnskom a Nórskom v programe „Podnikanie v oblasti kultúry, kultúrne dedičstvo a kultúrna spolupráca“ v celkovej sume 106 490 eur prostredníctvom Grantov EHP, z toho 90 516,5 eur je podporených Finančným mechanizmom EHP a spolufinancovaný v sume 15 973,5 eur z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Kontaktná osoba:
Dominika Čupková
PR a marketingová manažérka
dominika@vsg.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore