Tlačové správy

Rok Júliusa Andrássyho vyvrcholil konferenciou aj výstavou

Nová expozícia prezentuje mužských členov rodu a text je doplnený o nahovorené príbehy i legendy

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, si v tomto roku pripomenulo 200. výročie narodenia grófa Júliusa Andrássyho celým radom zaujímavých aktivít. Ministerský predseda uhorskej vlády po rakúsko-uhorskom vyrovnaní a neskorší minister zahraničných vecí Rakúsko-Uhorska zohral významnú rolu v dejinách celej župy. Rok venovaný spomienke narodenia grófa Andrássyho ukončili v Trebišove 25. 10. odbornou konferenciou – ANDRÁSSY 200. Odborníci zo Slovenska, Maďarska aj Rakúska diskutovali o digitalizácii stoviek nespracovaných dokumentov grófskeho rodu. Reč bola aj o pohľadoch dobovej francúzskej tlače na Andrássyho pobyt v exile, obnove andrássyovského kaštieľa v Tiszadobe či prezentácii niekdajších nehnuteľností rodu v podobe kaštieľov, kúrií či poľovníckych chát.

„Zemplín nezabudol na svoju veľkú osobnosť a župné múzeum predstavilo politika, brata aj syna grófa Andrássy vďaka výstave. Dozvedeli sme sa aj o jeho osudovom stretnutí s manželkou Katinkou Kendeffy. Po viac ako sto rokoch sa konal na ich niekdajšom panstve aj hon na líšku, ktorý gróf Andrássy obľuboval. Bol to rok objavovania histórie a ja som rád, že ju východniari nenašli iba vo forme exponátov za sklom, ale okúsili dobu aj na vlastnej koži,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Bodku za aktivitami dala nová expozícia Portrét rodu Andrássy, ktorá prezentuje najvýznamnejších mužských členov rodu. Návštevníci sa dozvedia zaujímavosti o legende spojenej so vznikom rodu či o ich rozsiahlych majetkoch. Zahŕňa aj prvky múzejnej pedagogiky – prostredníctvom hier, skladačiek, puzzle či animovaných filmov sa podáva história aj najmenších návštevníkom. Sprievodný text expozície je doplnený o nahovorené príbehy i legendy. Nechýbajú archívne filmy a expozícia je dotvorená aj zbierkovými predmetmi z fondu histórie trebišovského múzea v podobe juráckej šable grófa Júliusa Andrássyho, malieb grófa Emanuela Andrássyho či modlitebného kľačadla grófa Dionýza Andrássyho z Krásnej Hôrky.

„Sme vo finále hodnotného projektu InterCastles, ktorý vznikol v rámci cezhraničnej spolupráce Interreg HU-SK, ktorého výstupom je spomínaná stála expozícia, oplotenie areálu kaštieľa aj dve repliky historických lavičiek so zabudovanou smart technológiou. Vytvorili sme ich na základe reálnych lavičiek, ktoré boli súčasťou francúzskej záhrady za trebišovským kaštieľom,“ dodala riaditeľka Beáta Kereštanová.

JUDr. Anna Terezková, hovorca predsedu KSK

Košický samosprávny kraj

Email: anna.terezkova@vucke.sk

+ 421 918 766 004

https://web.vucke.sk/sk/

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore