Aktuality

Najväčším laureátom 30. ročníka Zlatého súdka je zakladateľ súťaže

Vyznelo to ako prvoaprílový žart. Po poludní vo Veľkonočný pondelok teplomer v Prešove ukazoval neuveriteľných 27,5 stupňa C. Navyše prvoaprílový žart okorenili kúdole prachu zo Sahary v ovzduší. Lenže tým sa to skončilo, pretože – do tretice – prvoaprílový žart sa nekonal. Vyhlásenie výsledkov a otvorenie výstavy ocenených a vybraných kresieb zo súťaže v kreslenom humore na tému Pivo pod názvom Zlatý súdok sa vskutku konalo 1. apríla.

„Stalo sa to v histórii po druhýkrát, že tento slávnostný ceremoniál i veľkonočný pondelok sa zišli v jeden deň,“ obhajoval železnú tradíciu vyhlasovať výsledky súťaže na „deň vtákov“ jej zakladateľ a „konateľ“ Fedor Vico. Potešilo ho, že i napriek tejto „súvislosti“ prišlo dosť ľudí.

Na ceste k minijubilejnému 30. ročníku súťaže Fedora Vica mnohí opustili, naopak, mnohí iní sa pridali, a tak prešovský karikaturista je i nie je na všetko sám. K tým druhým sa po niekoľkoročnej prestávke pridal vlani nanovo výbor Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Prešove, a to tým, že rozhodol udeľovať v rámci súťaže svoju cenu pre vybranú kresbu aj s finančnou odmenou autorovi. Kým vlani do Prešova si po ňu neprišiel Mojmir Mihatov z chorvátskeho Zadaru, tak teraz už jej laureát – Marek Gliwa z poľského Rzeszova – bol na mieste. Do tejto súťaže sa viackrát prihlásil, raz už bol aj ocenený, a za cenu SSN bol vďačný.

Porota (jej členom bol autor týchto riadkov, predsedala jej Anna Simková zo Slovenského národného múzea – Múzea rusínskej kultúry v Prešove, ktoré aj 30. ročník prichýlilo pod svoju strechu do 19. apríla t. r.) v závere februára rozhodla tak, že Veľkú cenu (Grand Prix) 2024 dostal Roman Kelbich (Česko). Jeho slová pri odovzdaní ceny boli vyznamenaním pre F. Vica: „S ťažkým srdcom som sa vydal do Prešova, pretože to je prvá Veľká noc pre moju dcérku, ale rozhodol som sa prísť.“ Bol oblietavaný televíznymi spravodajcami a tak z neho vyšlo, že Grand Prix je v jeho ešte nie takej dlhej kariére karikaturistu jedným z dvoch najväčších ocenení.

Prvú cenu získal Vratislav Matoušek (Slovensko), druhú Vjačeslav Kapreľanc (Ukrajina), tretiu Grzegorz Wach (Poľsko), udelené boli aj zvláštne ceny (vrátane tej SSN) autorom z Číny, Uzbekistanu a Slovenska. Ďalších 13 čestných uznaní putovalo karikaturistom do Rumunska, Poľska, na Kubu, Slovensko, Ukrajinu, do Kolumbie, Číny, Srbska a Ruska. Porota posudzovala dovedna 289 prác od 101 autorov z 21 krajín.

Na druhý deň pokračoval prvoaprílový žart – v obrátenom garde. Teplota v Prešove klesla na neuveriteľných šesť stupňov C. F. Vico však nechystá na budúci rok žiaden podobný, zostáva verný Zlatému súdku – bude jeho 31. ročník!

Jozef Jurčišin, predseda RO SSN v Prešove

Foto: Autor

                              

Laureát Grand Prix 2024 Roman Kelbich                     Držiteľ ceny SSN Marek Gliwa a jeho odmenená kresba

Slávnostný ceremoniál pred budovou SNM – Múzeum rusínskej kultúry v Prešove

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore