Tlačové správy

Slávne vily Slovenska

Výstava predstaví predovšetkým rodinné sídla postavené od 18.storočia po súčasnosť. Ide o prierez vilovou architektúrou celej Slovenskej republiky. Vybrané stavby sú príkladom architektonického myslenia, ukážkou životného štýlu, charakterizujú svojich tvorcov, majiteľov i obyvateľov.

Výstava je zároveň prezentáciou rovnomennej publikácie od bádateľského a autorského tímu vedeného prof. Ing. arch. Matúšom Dullom, DrSc. Popri známych sídlach postavených prevažne od 18. storočia, sa na výstave ako i v knihe objavujú aj rímske vily pochádzajúce z 2. až 3. storočia. Výstava, ako aj publikácia, ponúkajú prierez vilovou architektúrou celej Slovenskej republiky. Návštevníci výstavy i čitatelia publikácie si môžu prezrieť 64 víl a rodinných sídiel. História jednotlivých domov je pritom poprepájaná so životnými osudmi ich architektov a stavebníkov. Publikácia a rovnako tiež výstavné panely sú sprevádzané historickými aj súčasnými fotografiami a plánmi. Na výstave v Múzeu Vojtecha Löfflera sa súčasne objaví aj vybraný nábytok pre spestrenie predstavy diváka o vilovom architektonickom dedičstve Slovenskej republiky.

 Projekt vznikol v spolupráci a s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Medzinárodného višegrádského fondu. Agentúra ním nadviazala na predošlý projekt vilovej architektúry Českej republiky, o ktorom možno nájsť viac na – http://www.slavnevily.cz/. V spolupráci a s podporou Bratislavského samosprávneho kraja, hlavného mesta Bratislava, mesta Košice, Bardejov, Liptovský Mikuláš, Vysoké Tatry a Žilina.

 Výstava Slávne vily Slovenska bude pre verejnosť otvorená od 15. mája 2013 do 7. júna 2013  v Múzeu Vojtecha Löfflera, Alžbetina ul. č. 20, Košice.  Utorok – sobota od 10:00 do 18:00  hod., nedeľa od 13:00 do 17:00 hod.

 Počas výstavy je možné si zakúpiť aj rovnomennú publikáciu Slávne vily Slovenska v slovenskom a anglickom jazyku.

Komentáre

komentárov

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Populárne na webe SSN

Hore